Το διεθνές φεστιβάλ «ANIMASYROS» διέκοψε τη συνεργασία του με την ισραηλινή πρεσβεία

«Μετά από σοβαρή σκέψη και κατόπιν των εκτεταμένων αντιδράσεων από φορείς και άτομα, ιδίως στο νησί της Σύρου, το “Animasyros” – Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, με στόχο την ακώλυτη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ».

Με αυτή τη δήλωση οι διοργανωτές του φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων «ANIMASYROS»  έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της γενοκτονίας της Γάζας.

Η αγανάκτηση των πολιτών της Σύρου εκφράστηκε μέσω της κοινής ανακοίνωσης 10 φορέων, συλλόγων και σωματείων του νησιού: Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κυκλάδων, της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΤΕ (Παράρτημα Κυκλάδων), της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ – τμήμα Κυκλάδων), του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΣΕΡΓΑΔΑ), του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου – ΠΕ Κυκλάδων, του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Ν. Αιγαίου – Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ασημάκης Πανσέληνος» και του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros

«Μετά από σοβαρή σκέψη και κατόπιν των εκτεταμένων αντιδράσεων από φορείς και άτομα, ιδίως στο νησί της Σύρου, το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με στόχο την ακώλυτη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ.

Καθώς πιστεύουμε ότι οι πολιτικές επιλογές των κρατών δεν επιτρέπεται να θέτουν εμπόδια στην καλλιτεχνική έκφραση, το ANIMASYROS θα φροντίσει και φέτος για την υποδοχή των δημιουργών από όλον τον κόσμο».

 

Με τη σειρά της η Πρεσβεία του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την απογοήτευσή της σχετικά με την απόφαση του Φεστιβάλ Animasyros να διακόψει τη συνεργασία μαζί της, υποκύπτοντας, όπως ανέφερε, σε πιέσεις από αντι-ισραηλινές ομάδες και πολιτικές παρατάξεις.

Σε δήλωσή της, η πρεσβεία τόνισε ότι το Animasyros υπήρξε μακροχρόνιος συνεργάτης, με κοινό όραμα για την προώθηση του διαλόγου, της συμπερίληψης και του πλουραλισμού μέσω της τέχνης και του πολιτισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της πρεσβείας Ισραήλ

«Το Animasyros υπήρξε μακροχρόνιος συνεργάτης της Πρεσβείας του Ισραήλ, με την πεποίθηση ότι η τέχνη και ο πολιτισμός οφείλει να είναι ένας τόπος συνάντησης που προάγει τον διάλογο, τη συμπερίληψη και τον πλουραλισμό.

Επομένως, είναι λυπηρό και βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι το φεστιβάλ εγκατέλειψε αυτές τις αξίες, υποκύπτοντας δειλά στον εκφοβισμό αντι-ισραηλινών ομάδων και μικρών πολιτικών παρατάξεων, διακόπτοντας τη συνεργασία του με την Πρεσβεία. Είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες.

Οι συνεργάτες, και μάλιστα όλοι όσοι εκτιμούν τις ελεύθερες πολιτιστικές ανταλλαγές, θα πρέπει να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να υψώσουν τη φωνή τους».