Με κεντρικό σύνθημα «Πόλη χωρίς νερό-πόλη χωρίς μέλλον», οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής, θα πραγματοποιήσουν απόψε στις 19:30, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, διατρανώνοντας την αγανάκτησή τους για το επαναλαμβανόμενο εδώ και χρόνια φαινόμενο της λειψυδρίας, επιδίδοντας σχετικό ψήφισμα στη δημοτική αρχή.
Ειδικότερα, στο ψήφισμά τους οι δημότες, μεταξύ άλλων, διαμαρτύρονται για τις συνεχόμενες και πολυήμερες διακοπές νερού, επικρίνουν τη δημοτική αρχή γιατί δεν προχώρησε στη διανομή πόσιμου νερού με υδροφόρα οχήματα ή διανομές εμφιαλωμένου, κάνουν λόγο για υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς της ύδρευσης και εκφράζουν την ανησυχία τους για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού ισχυριζόμενοι πως «αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία».
«Τεράστιο και πρόβλημα πολλών δεκαετιών», χαρακτηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόβλημα της υδροδότησης, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, αποδίδοντάς το αφενός σε μη ενδεδειγμένο για την περιοχή σχεδιασμό υδροδότησης κατά τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου στην παλαιότητα του δικτύου εξαιτίας της οποίας προκαλούνται συνεχώς σπασίματα. «Αυτό γιατί τα δύο μεγάλα δίκτυα που έγιναν, πριν το 2010, για να παίρνουνε νερό από την Παταγή στο Βάλτο δυστυχώς δεν δώσανε λύση, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα. Επιπλέον η μία εκ των δύο γεωτρήσεων που έγιναν, επίσης προ δεκαετίας στην Παταγή, καταργώντας τις δεξαμενές και τις γεωτρήσεις που είχαν τα παρέβρια χωριά, στέρεψε, ενώ οι άλλες δύο δίνουν σήμερα τη μισή ποσότητα νερού απ’ ότι δίναν τότε. Νομίζω ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν έπρεπε να είναι έτσι γιατί η μόνη περιοχή που έχει πολύ νερό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), είναι η περιοχή του Βάλτου Ορεστιάδας», εξηγεί ο κ. Πατσουρίδης.
Σημειώνει ότι «Το κεντρικό δίκτυο υδροδότησης είχε πολλά σπασίματα, τα οποία είναι δεκαετιών και συνεχή, ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο εξαιτίας αυτών και σε συνδυασμό με τον καύσωνα και την υπερκατανάλωση έμειναν ορισμένα χωριά και η περιοχή του συνοικισμού του Διδυμοτείχου, χωρίς νερό σε μια εποχή με υψηλές θερμοκρασίες». Υπογραμμίζει πως ο δήμος υλοποιεί έργα για τη βελτίωση της ύδρευσης, τόσο της πόλης όσο και των χωριών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε τρία εξ αυτών. «Ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτες, ώριμες και ενταγμένες στο ΕΣΠΑ. Ήδη εκτελείται το ένα έργο στην περιοχή Ρηγίου-Πυθίου, ύψους 1.820.000 ευρώ. Το δεύτερο θα δημοπρατηθεί εντός του δεκαημέρου και αφορά τη βελτίωση ύδρευσης των οικισμών Μάνης-Σιταριάς-Καρωτής-Ελληνοχωρίου-Λαγού-Θυρέας, με χρηματοδότηση 1.280.000 ευρώ, ενώ το τρίο έργο, προϋπολογισμού 1.690.000 ευρώ, αφορά στη βελτίωση ύδρευσης της πόλης και των οικισμών και σύμφωνα με την ΠΑΜΘ και αυτό θα δημοπρατηθεί εντός ολίγων ημερών».
Όσον αφορά την ανησυχία των κατοίκων για την καταλληλότητα του νερού, σύμφωνα με τον κ. Πατσουρίδη «η ΔΕΥΑΔ πραγματοποιεί συχνές μικροβιολογικές εξετάσεις από τα αποτελέσματα των οποίων δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας».
«Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε λύσεις, με έργα ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ύδρευσης τόσο της πόλης όσο και των χωριών. Έχουμε προχωρήσει σε δημιουργία δεξαμενής στο Κάστρο για την ανεξάρτητη υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής, σε καταργήσεις τμημάτων του παλαιού δικτύου και συνδέσεις με το νέο. Έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες που οδήγησαν στην πρόσφατη διακοπή υδροδότησης αλλά δεν ξέρουμε πότε αυτό το δίκτυο θα βγάλει κάποιο άλλο σπάσιμο. Κάνουμε έργα αλλά νομίζω ότι μεγαλύτερη βελτίωση θα δούμε από τα τρία έργα που προανέφερα», καταλήγει ο κ. Πατσουρίδης επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για την οριστική διευθέτηση του οποίου απαιτούνται περισσότερα των 15 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων έργων.