Το διάστρεμμα, η ασυμμετρία αστραγάλων και η λύση!

Το διάστρεμμα, η ασυμμετρία αστραγάλων και η λύση!

Το διάστρεμμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς για τους δρομείς και όχι μόνο.

Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα αθλήματα, συχνά υποφέρουν από διαστρέμματα.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν διάστρεμμα ποδοκνημικής άρθρωσης έχουν οι αθλούμενοι όταν το ένα τους πόδι είναι πιο «δυνατό» από το άλλο, εκτιμούν Έλληνες ερευνητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ποδοσφαιριστές, αλλά ίσως μπορεί να δώσει απαντήσεις και για όσους ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

Ποδοσφαιριστές και διάστρεμμα

Ο δρ Γιώργος Βαγενάς και η ομάδα του εξέτασαν, προ-αγωνιστικά, τη σταθερότητα και τη δύναμη των αστραγάλων 100 ποδοσφαιριστών από τέσσερις επαγγελματικές ομάδες της χώρας. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, 17 από αυτούς ταλαιπωρούνταν από ένα ή περισσότερα διαστρέμματα.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ποδοσφαιριστές που εμφάνιζαν σημαντική διαφορά ως προς την δύναμη του δεξιού και του αριστερού τους αστραγάλου αντιμετώπιζαν εννεαπλάσιο κίνδυνο να πάθουν διάστρεμμα συγκριτικά με όσους εμφάνιζαν ίση κατανομή δύναμης μεταξύ των δύο τους αστραγάλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένας παίκτης προσγειώνεται με δύναμη στο τερέν μετά από άλμα είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετρική ενεργοποίηση των μυών και των δύο αστραγάλων ώστε να απορροφάται η ένταση που πρόκειται να φτάσει στις αρθρώσεις, αποτρέποντας έτσι τους τραυματισμούς.

«Όλοι οι ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες και μη, θα πρέπει να περνούν από αξιολόγηση ειδικών πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ώστε να ανιχνεύεται τυχόν λειτουργική ασυμμετρία της ποδοκνημικής άρθρωσης» εξηγεί ο δρ Βαγενάς.

Προσοχή σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες

Οι αθλίατροι πιστεύουν ότι τα ευρήματα των ερευνητών κρύβουν ένα σημαντικό μήνυμα ακόμα και για τους ερασιτέχνες.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι αν οι ποδοσφαιριστές θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο διαστρέμματος, θα πρέπει να δυναμώνουν τους μύες των αστραγάλων τους ομοιόμορφα, ώστε να έχουν μια καλή ισορροπία και στα δυο πόδια» σχολιάζει ο δρ Ερικ Γουίκστρομ, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά τους δρομείς ενα κατάλληλο παπούτσι, σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι εξατομικευμένους ανατομικούς πάτους μπορεί να μειώσει δραματικά τις πιθανότητες για νέα διαστρέμματα.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η χρήση εξατομικευμένων ανατομικών πάτων, βοήθησε σημαντικά τα άτομα που είχαν ευπάθεια στην ποδοκνημική, λόγω μεγάλου αριθμού διαστρεμμάτων.

Πελματογράφημα: Μπορεί να δώσει λύση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και απόκτηση των εξατομικευμένων ανατομικών πάτων είναι το πελματογράφημα. Το πελματογράφημα είναι η διαδικασία κατά την οποία, ο ενδιαφερόμενος ανεβαίνει πάνω σε ένα ειδικό μηχάνημα, τον πελματογράφο. Οι ειδικοί αισθητήρες του μηχανήματος καταγράφουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος.

Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται τόσο σε ακίνητη στάση, όσο και σε στάση περπατήματος/χαλαρού τρεξίματος. Με αυτό τον τρόπο, κατά το πελματογράφημα αποθηκεύονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πέλμα, σε όλες τις πιθανές κινήσεις που εκτελεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, πρόκειται για μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των εξατομικευμένων ανατομικών πάτων.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter