Το διάγγελμα της παραίτησης

Ο ηγέτης την ώρα της μάχης ένα πράγμα δεν επιτρέπεται να κάνει: να βγάλει διάγγελμα προδιαγράφοντας την επερχόμενη ήττα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια δεν είναι ηγέτης, γιατί κανείς ηγέτης δεν λέει: «Οι πολίτες μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι, γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος» και αμέσως μετά να φεύγει για τριήμερο… επειδή η δήλωση του έπεσε βαριά!

Και κανείς ηγέτης βέβαια δεν φωτογραφίζεται σαν παίκτης ριάλιτι στις παραλίες όταν ενσκήπτει ένας πρωτοφανής και ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα αστικά κέντρα καύσωνας και ενώ έχουν αρχίσει να ξεσπούν άγριες φωτιές. Εννοείται επίσης ότι κανείς ηγέτης δεν δηλώνει στην αρχή του καλοκαιριού: «Εχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο πυροσβεστικής έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο –τουλάχιστον στην Αττική– τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε». Γιατί τα γραπτά μένουν! Ο Μητσοτάκης βέβαια δεν είναι ηγέτης αλλά συγκυριακός εκπρόσωπος μιας νεοφιλελεύθερης δράκας πολιτικών που αρμέγουν το κράτος τακτοποιώντας τα «πράγματα» κατά πώς θέλουν οι «φίλοι» τους. Μια ακραία συντηρητική ομαδούλα που συνηθισμένη να κρύβεται πίσω από τα διαπλεκόμενα συστημικά ΜΜΕ κατέληξε να πιστεύει ότι τα πάντα είναι… επικοινωνία.

Μόνο που αυτό είναι λάθος και η αλαζονεία κακός σύμβουλος.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός κατέληξε την ώρα που οι φωτιές μαίνονταν να απευθύνει διαγγέλματα που αποκάλυψαν ότι ούτε «επιχειρησιακά σχέδια» εκπονήθηκαν ούτε «σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους» έγιναν.

Το μόνο που έγινε ήταν να ομολογήσει ο ίδιος την «επιτελική» τους αποτυχία. Γιατί ομολογία αποτυχίας είναι να δηλώνει τέτοιες ώρες ένας πρωθυπουργός, έστω και νεοφιλελεύθερος, ότι είναι «απλά ανέφικτη» η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ταυτόχρονα της περιουσίας, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών.

Γιατί ύστερα από κάτι τέτοια η… μπάντα αρχίζει να παίζει το «σηκωθείτε να φύγετε»!