Το δημόσιο χρέος απειλεί πάλι την οικονομία – Ένα βήμα πιο κοντά σε νέο μνημόνιο

Το δημόσιο χρέος απειλεί πάλι την οικονομία – Ένα βήμα πιο κοντά σε νέο μνημόνιο

Τον τελευταίο μήνα υπάρχει μία αντιστροφή των δηλώσεων του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας… Πριν οι μεγαλοστομίες περίσσευαν, τώρα και συγκεκριμένα από αρχές Φεβρουαρίου υπάρχει μία σκωπτική διάθεση να αναδειχθούν οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τα μέτρα στήριξης… Όλο αυτό δεν είναι τυχαίο… Αυτό το μήνα διεξάγεται η αξιολόγηση της οικονομίας και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει και η δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης…

Κρούουν τον κώδωνα για το χρέος

Παρότι αναμένεται θετική αξιολόγηση τα μαντάτα που έρχονται δεν είναι καθόλου καλά και έχουν να κάνουν με την γιγάντωση του δημόσιου χρέους εντός του 2020. Αυτός είναι και ο λόγος που μάζεψαν τις μεγαλοστομίες και πλέον μιλούν για στήριξη (που ποτέ δεν ήταν πραγματική) στα όρια αντοχών της οικονομίας. Μάλιστα η φράση που κυριαρχεί «στοχευμένα μέτρα», που εύκολα μεταφράζεται σε πολύ λιγότερα χρήματα για μία οικονομία που της λείπει οξυγόνο για να σωθεί.

Αυτό που έχουν μεταφέρει οι αξιολογητές είναι ότι τους απασχολεί ιδιαιτέρως το θέμα του χρέους (τόσο δημόσιου όσο και ιδιωτικού) και θα το εντάξουν ως συμπέρασμα στην έκθεση χωρίς όμως προς το παρόν να ζητούνται μέτρα… Ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές, μόλις υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να παρουσιάσει εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μειώση αυτού του υπέρογκου χρέους. Υπό το κράτος αυτών των καταστάσεων μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του πρακτορείου Reuters, το οποίο προ ολίγων ημερών εστίασε στην Ελλάδα και την πορεία του χρέους κατατάσσοντας τη χώρας μας σε σχέση με την έκρηξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους την 3η υψηλότερη παγκοσμίως.

Που θα εστιάζει η έκθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση για την πορεία των οικονομικών της χώρας μας (αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος της εβδομάδας) θα εστιάζει, όπως και οι προηγούμενες στο δημόσιο χρέος (με ιδιαίτερη αναφορά στον κρυφό δανεισμό των εκκρεμών συντάξεων), στο ιδιωτικό χρέος, αλλά και στην αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών. Οσον αφορά την απασχόληση στις συζητήσεις που διεξήχθησαν με τους αξιολογητές υπήρξε έντονος προβληματισμός για την πορεία της απασχόλησης (η αγορά εργασίας διαρκώς χάνει θέσεις) αλλά είναι άγνωστο αν θα μπει η συγκεκριμένη συνιστώσα στη ζώνη των κόκκινων συμπερασμάτων.

Πάντως αναμένεται να γίνει αναφορά στη, για μία ακόμη φορά, μη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων (κρυφός δανεισμός έχει χαρακτηριστεί από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ) και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά την ασφυξία της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας της κρίσης όταν και η Ελλάδα δεν θα έχει την «πλάτη» της ΕΚΤ για να δανείζεται αφειδώς και οι αγορές θα άρουν την εμπιστοσύνη τους με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την εκτίναξη του δημόσιου χρέους (που δεν πέρασε στην πραγματική οικονομία) να μας φέρουν ξανά σε μία νέα (και σκληρότερη) μνημονιακή εποχή. 

Documento Newsletter