Ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν τα νοσοκομεία το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ για τη ζημία που υπέστησαν από το σκάνδαλο DePuy με τις μίζες.
Τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου από την DePuy Hellas ανοίγει η καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε για 13 από τους 24 κατηγορούμενους τον περασμένο Ιούλιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το περιβόητο σκάνδαλο. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την πλευρά των ελληνικών νοσοκομείων ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την εταιρεία για τη ζημία εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έχουν υποστεί από τις προμήθειες υπερκοστολογημένων υλικών.
Η υπόθεση DePuy αφορά τη χρονική περίοδο 2000-06. Η εταιρεία, θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, φέρεται να έδινε μίζες σε γιατρούς ώστε να προτιμούν τα δικά της ιατρικά υλικά. Ωστόσο οι τιμές των υλικών φέρονται να ήταν υπερκοστολογημένες σε ποσοστό που έφτασε το 35%.
Οι προμήθειες αφορούσαν 114 νοσοκομεία και θεραπευτήρια του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα. Η ζημία των νοσοκομείων ανήλθε σε 11,5 εκατ. ευρώ ενώ οι μίζες που δόθηκαν άγγιξαν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των δώρων στους γιατρούς ήταν και ταξίδια αναψυχής και παρακολούθησης συνεδρίων στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Πράγα, στο Σικάγο, στην Αβάνα, στο Ελσίνκι και το Κέιπ Τάουν.
Η δίκη της υπόθεσης
Τον Μάιο του 2017 ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο DePuy στο Γ΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 24 άτομα. Μεταξύ αυτών γιατροί των νοσοκομείων, στελέχη της εταιρείας, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους Ζαχαρία Κεσσέ και Εβίτα Παπακυριακίδου οι οποίοι ανέλαβαν την εκπροσώπηση των εννέα νοσοκομείων (Χανίων, Ηρακλείου, «Γεννηματάς», Ρόδου, Παίδων Πεντέλης, Σισμανόγλειο, Λάρισας, Παπαγεωργίου, Βοστάνειο Μυτιλήνης), «η υπόθεση αυτή, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, αποτελούσε την πρώτη περίπτωση μαζικής και συστηματικής διαφθοράς στον τομέα της υγείας μέσω πράξεων δωροδοκίας και απάτης».
Η πλειονότητα των νοσοκομείων της χώρας κλήθηκε να παραστεί ως πολιτική αγωγή σε βάρος πρώην στελεχών της DePuy Hellas για «χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τα αδικήματα της απάτης, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που τελέστηκαν σε βάρος τους» σύμφωνα με το υπ’ αρ. 343/2016 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Η δίκη διήρκεσε δύο και πλέον χρόνια. Κατά τη διάρκεια των 92 συνεδριάσεων του δικαστηρίου ξετυλίχθηκε το κουβάρι ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι ποινές στους καταδικασθέντες
Στις 30 Ιουλίου με την υπ’ αρ. 3200 απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε 13 από τους 24 συνολικά κατηγορούμενους. Τρεις από αυτούς ήταν στελέχη της DePuy International και ακόμη τρεις της DePuy Hellas, με τα αδικήματα να αφορούν κατά περίπτωση απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του δημοσίου και του ΝΠΔΔ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη από κοινού. Οι υπόλοιποι επτά καταδικασθέντες ήταν γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, με τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν να αφορούν κατά περίπτωση την πράξη της άμεσης συνέργειας σε απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και του ΝΠΔΔ και την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Στους καταδικασθέντες γιατρούς επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρία έως έξι έτη. Στα στελέχη της DePuy επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από έξι έως εννέα έτη. Να σημειωθεί ότι λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και εφαρμογής των νέων διατάξεων από 1ης Ιουλίου 2019 τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας που βάρυναν όλους τους κατηγορούμενους κατέστησαν πλημμεληματικά, με αποτέλεσμα να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.
Το μπαλάκι στα νοσοκομεία
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι θα πράξουν από εδώ και πέρα τα ελληνικά νοσοκομεία προκειμένου να αποκαταστήσουν τη ζημία που έχουν υποστεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εάν δηλαδή θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν από την εταιρεία για τη ζημία των 11,5 εκατ. Ηδη οι δικηγόροι τους έχουν ενημερώσει τις διοικήσεις και των εννέα νοσοκομείων που εκπροσώπησαν στην πολύκροτη δίκη.
«Πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να διεκδικήσουμε τη ζημία που έχει υποστεί το νοσοκομείο μέσω σχετικής αγωγής στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια σε βάρος της εταιρείας DePuy» υπογραμμίζουν στο Documento ο Ζ. Κεσσές και η Εβ. Παπακυριακίδου. Μάλιστα το ποσό που μπορεί να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο μπορεί να είναι πολλαπλάσιο των 11,5 εκατ. ευρώ, δεδομένης της ηθικής βλάβης που υπέστη.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι μόνο να επιβάλλονται ποινές σε όσους ευθύνονται για υποθέσεις που ζημίωσαν το δημόσιο αλλά να γίνονται και ενέργειες ώστε να απομειωθεί η ζημία που έχει προκληθεί και επιβαρύνει τους φορολογούμενους.