Στις 24 Σεπτεμβρίου τότε ο Αδωνης Γεωργιάδης (φωτογραφία) ανήρτησε στα social media ένα βίντεο για το οποίο σημείωσε ότι τον είχε συγκινήσει. Ηταν ένα βίντεο διάρκειας 12 λεπτών το οποίο είχε μοντάρει η δημοσιογράφος του καναλιού ΑΡΤ, το λεκτικό κομμάτι του οποίου είναι σχεδόν ερωτικό για τον υπουργό. Και για να μην παρεξηγηθώ ως προς το περί ποίου έρωτος αναφέρομαι, εξηγώ αμέσως. Η ωραιοτάτη κ. Βασιλική Πολύζου συνέθεσε μια σειρά από φωτογραφίες από τη ζωή του Αδώνιδος, αποκαλώντας τον υπουργό συνώνυμο της αυτοπεποίθησης, πολιτικό που ξεχειλίζει από πίστη στον εαυτό του, αποτελεσματικό και άφοβο και (κυρίως) ηγέτη από αυτούς που η στόφα τους είναι σπάνια. Στην εξιστόρησή της η δημοσιογράφος μας θυμίζει ότι ο Αδωνης Γεωργιάδης αποτελεί τον «απόλυτο ρυθμιστή» στη ΝΔ.
Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκουν άκρως αληθινά όλα αυτά, όπως υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρούν ότι μας ψεκάζουν (έχει κάνει μάλιστα και σχετική ερώτηση στη Βουλή ο ίδιος ο Αδωνης Γεωργιάδης). Το θέμα είναι αλλού. Το κανάλι ΑΡΤ ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά την αποχώρηση του πολιτικού του ψυχογιού από το κόμμα για να πάει στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον Αδωνη. Και ξαφνικά, τη δυσκολότερη ώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αδωνης Γεωργιάδης εμφανίζεται στο κανάλι του Καρατζαφέρη για να λατρευτεί ως ο δεξιός που έχει ανάγκη η χώρα. Γι’ αυτό τον έρωτα μιλάμε που αποτελεί, για όσους γνωρίζουν τον Καρατζαφέρη και δεν αφήνονται στην αντίληψη περί δημοσιογραφικής υπερβολής μιας δημοσιογράφου, την ψήφο εμπιστοσύνης στον Αδωνη. Ο αντιπρόεδρος του Μητσοτάκη πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον ακροδεξιό χώρο από τον Καρατζαφέρη και μάλιστα on camera. Τώρα το αν μεσολάβησε μια δημοσιογράφος είναι λεπτομέρεια. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε στο κοινό του ότι είναι με τον Αδωνη. Προφανώς όχι απλώς στη σταυροδότηση στις εκλογές, αλλά στις φιλοδοξίες του να εκπαραθυρώσει, αν χρειαστεί, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εχει επίσης ιδιαίτερη σημασία ότι ο Αδωνης στο συγκεκριμένο βίντεο εμφανίζεται σε πλήθος φωτογραφιών δίπλα στον Σαμαρά ενώ υπάρχουν ελάχιστες με τον Μητσοτάκη. Χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη. Και το χέρι έχει και δαχτυλίδι.
Μαριγούλα Μαριγώ, δεν με θέλεις, να κι εγώ. Την παροιμία αυτή μου θύμισε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παρευρεθεί στο συνέδριο Athens Democracy Forum που διοργανώνουν οι «New York Times».
Τικ τακ
Διότι ούτε απασχολημένος ήταν ο πρωθυπουργός ούτε είχε κανονίσει τριήμερο ή μπανάκι. Απλώς θέλησε να κρατήσει μούτρα στους «New York Times» για το δημοσίευμά τους (του δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ) που μιλούσε για «σήψη στην καρδιά της Ελλάδας».
Εγιναν προσπάθειες και ασκήθηκαν πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου να μείνει ακάλυπτος ο δημοσιογράφος, να βγει έστω μια ανακοίνωση περί προσωπικών απόψεών του, αλλά η εφημερίδα δεν υποχώρησε. Αντιθέτως, πόσταρε επί μία βδομάδα στα social media το εν λόγω άρθρο του Κλαπ.
Οπότε ο Κυριάκος αποφάσισε να κάνει μούτρα στην εφημερίδα και δεν πήγε, παρότι είχε ανακοινωθεί το όνομά του. Κατά μία άλλη εκτίμηση, ο Μητσοτάκης φοβήθηκε ότι η παρουσία του στο Forum θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα γι’ αυτόν. Ηταν –βλέπετε– παρούσα και η Καντίγια Πατέλ του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου η οποία τον έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις.
Δεν πήγε όμως ούτε στην ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν. Το Μαξίμου ανακοίνωσε ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός θα δειπνήσει μαζί της. Η πρόεδρος της Κομισιόν όμως μπήκε στο αεροπλάνο και έφυγε για Βρυξέλλες.
Από τις δε Βρυξέλλες μερικές ώρες μετά ανακοινώθηκε ότι η πρόταση των 15 για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την οποία ο Μητσοτάκης εμφάνιζε ως δική του, δεν έγινε δεκτή.
Δεν πάνε και τόσο καλά τα πράγματα για τον Κυριάκο. Ευτυχώς βρέθηκε η αδερφή του Ντόρα να πει, αν και δεν το συνηθίζει, μια καλή κουβέντα. Οτι κανένας δεν περίμενε ότι ο Κυριάκος θα είχε τέτοιες δυνατότητες.
Τώρα είναι σίγουρα καλή κουβέντα αυτή; Ή μήπως είναι σαν αυτά που έλεγε η μαμά Μαρίκα ότι δεν κάνει το παιδί. Θα μου πείτε τώρα, ό,τι και να πει η έρμη η Ντόρα, ακόμη και που ανασαίνει τη χρεώνουν. Ο Κυριάκος και η Μαρέβα σίγουρα.
Τώρα που είπα Μαρέβα θυμήθηκα ότι οι νεοδημοκράτες στο Ψυχικό κουβεντιάζουν συνεχώς για τη σύζυγο. Δεν είμαι σίγουρος ότι λένε τα καλύτερα. Μάλλον τη χρεώνουν ως υποβολέα (για να το πω κομψά) σε όσα κάνει και κυρίως όσα δεν κάνει ο δήμαρχος. Θα έχουμε σύντομα λεπτομέρειες.
Ο βαρκάρης του Αχέροντα
Βαρκάρη του Αχέροντα αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή. Και αυτήν τη φορά οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έσκισαν τα ιμάτιά τους, όπως τότε που ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αποκαλέσει την κυβέρνηση δολοφόνους. Ούτε καν οι της Νέας Δημοκρατίας δεν τόλμησαν να σχολιάσουν τον χαρακτηρισμό του Πολάκη. Πώς να τολμήσουν άλλωστε; Ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας είχε μόλις δημοσιεύσει τη μελέτη του, η οποία αποδεικνύει ότι το σύνολο των ανθρώπων που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν αν υπήρχαν ΜΕΘ. Τι να έλεγαν στον Πολάκη; Οτι εκτροχιάζεται λεκτικά και δεν αποδίδει το ουσιαστικό νόημα της πολιτικής ουσίας; Πώς, αλήθεια, να αποδώσεις διαφορετικά το γεγονός ότι οδηγήθηκαν στον θάνατο άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζήσουν; Δεν μπορούσαν ούτε να του προσάψουν ότι καπνίζει, αφού κοντά δύο μήνες τώρα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κόψει το κάπνισμα. Ετσι τα έβαλαν με τον καθηγητή Λύτρα και την έκθεσή του, σε μια επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα και συκοφάντησης της επιστημονικής του επάρκειας. Το κάπνισμα –μαθαίνω– άρχισαν άλλοι από σεκλέτια. Οχι, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έγινε καπνιστής. Μένει πιστός στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο θέμα του καπνίσματος.
Ο 6ος Στόλος και ο ΣΥΡΙΖΑ
Εδώ και αρκετό καιρό διάφοροι κομψευόμενοι τύποι με σχέσεις και αναφορές στις ΗΠΑ προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού με ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοσυστήνονται ως λομπίστες ή opinion makers, αλλά όλοι γνωρίζουν και δεν ομολογούν ότι είναι «απεσταλμένοι». Πού υπηρετούν και τι αποστολή έχουν δεν είμαι σε θέση να ξέρω, καταλαβαίνω όμως δύο πράγματα. Πρώτο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών και κάποιοι θέλουν να ανιχνεύσουν προθέσεις και, δεύτερο, ότι οι αποστολείς των απεσταλμένων προσβλέπουν σε ομαλή μετάβαση μετά διαλόγου αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το μόνο που με προβληματίζει είναι αν αυτοί με τους οποίους συναντιούνται θα έχουν θέση στην επόμενη μέρα της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.