Η τιμή του κρυπτονομίσματος Bitcoin έσπασε ένα νέο ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 68,000 δολάρια, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν για επιπλέον άνοδο.
Το ψηφιακό και «ανώνυμο» χρηματιστήριο των κρυπτονομισμάτων ακολουθεί μια ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο. Ο χρυσός του 21ου αιώνα ενισχύεται από επενδυτές που δεν θεωρούν πλέον τόσο έμπιστα τα «παραδοσιακά» νομίσματα εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και του μαζικού ξεπλύματος μαύρου χρήματος που συντελείται στην σύγχρονη ψηφιακή «Ελ Ντοράντο».
Το Bitcoin πλέον έχει φτάσει να εκτιμάται η συνολική του αξία περίπου στα 1,1 τρις δολάρια, καταναλώνοντας παράλληλα έναν αδιανόητο όγκο ρεύματος αλλά και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, βαθαίνοντας παράλληλα τόσο την κλιματική κρίση, όσο και την έλλειψη μικροεπεξεργαστών και καρτών γραφικών συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές όλων των ηλεκτρονικών προϊόντων.
Σε γενικές γραμμές το Bitcoin δεν έχει να επιδείξει κάτι το εντυπωσιακό ως προς την χρήση του. Παρέχει ανωνυμία που χρησιμεύει επί το πλείστων το μεγάλο έγκλημα και τα κράτη παρίες, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το Ελ Σαλβαδόρ προχώρησε στην εισαγωγή του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος στο νομισματικό σύστημα της χώρας. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες εταιρείες κάθε μεγέθους δίνουν την δυνατότητα πληρωμής με bitcoin, υποσκάπτοντας την νομισματική συνοχή κατ’ επέκταση και την κοινωνική ενόσω νομιμοποιούν τα κέρδη του μεγάλου και μικρού εγκλήματος.
Το bitcoin ως νόμισμα μοιάζει εντυπωσιακά με το πως λειτουργούσε ο χρυσός τον 19ο και 20ο αιώνα και ενδεχομένως να γίνουμε ακόμη και μάρτυρες μίας οικονομίας να συνδέει την αξία του νομίσματος της με το κρυπτονόμισμα, ανεβάζοντας περαιτέρω και την αξία του. Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan έχει προβλέψει ότι η αξία του bitcoin ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 146,000 δολάρια μακροπρόθεσμα όσο μπορεί να ανταγωνίζεται με το χρυσό ως εναλλακτικό νόμισμα.
Μια τέτοια πρόβλεψη αλλά και οι τρέχουσες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει πάμπολλους «πονοκεφάλους» σε οικονομολόγους και τραπεζίτες. Ο Άγγλος αρχιτραπεζίτης Σερ Τζον Κάνλιφ, δήλωσε πριν από ένα μήνα ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να προκαλέσουν μία οικονομική κατάρρευση εκτός εάν οι κυβερνήσεις πάρουν σκληρά ρυθμιστικά μέτρα. Επί της ουσίας το πρόβλημα με το κρυπτονόμισμα είναι ότι δεν συνοδεύεται από κρατικό μηχανισμό άρα και δεν είναι ελέγξιμο και υπόλογο στην πολιτική και δεν έχει καμία νομιμοποίηση παρά την δημοφιλία του ανάμεσα στους επενδυτές.