Δείτε το βίντεο – βόμβα του Ασάνζ και των Wikileaks που εκνεύρισε τις ΗΠΑ (Video)

Οι μεγάλες αποκαλύψεις των WikiLeaks ξεκίνησαν, όταν ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσίευσε βίντεο του αμερικανικού στρατού που του παραχώρησε ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ και έδειχνε τη δολοφονία άμαχου πληθυσμού από Αμερικανούς στρατιώτες, που γελούσαν και κορόιδευαν τα θύματά τους, στο Ιράκ. 

Το περιστατικό συνέβη το 2010 όταν ένα μαχητικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι, πυροβολεί και να δολοφονεί το φωτογράφο Namir noor-Eldeen του Reuters στη Βαγδάτη.

Ο οδηγός του noor-Eldeen και 10 άλλοι σκοτώθηκαν επίσης όταν οι στρατιώτες πέρασαν τη φωτογραφική μηχανή για όπλο και τους ανθρώπους για αντάρτες.

Ο θάνατος των αμάχων κατεγράφη από το ελικόπτερο.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε το υλικό, σε ένα βίντεο, με τίτλο «Collateral Murder». Σε αυτό φαίνονταν καθαρά οι θάνατοι των αμάχων αλλά ταυτόχρονα ακούγονταν οι συνομιλίες του πληρώματος που γελούσε και αποκαλούσε τα θύματα «νεκρούς μπάσταρδους». 

WikiLeaks: Collateral Murder (Iraq, 2007)

Το βίντεο και πάνω από 700.000 έγγραφα που διέρρευσαν προκάλεσαν ένα μεγάλο σκάνδαλο και αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό ήταν η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη των WikiLeaks και του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και η πρώτη μεγάλη διαρροή για τις ΗΠΑ. 

Το απόρρητο βίντεο στο WikiLeaks, έστειλε ο τότε 22χρονος αναλυτής του στρατού των ΗΠΑ Μπράντλεϊ Μάνινγκ (σήμερα Τσέλσι Μάνινγκ), ο οποίος συνελήφθη και αργότερα κατηγορήθηκε για 12 συνολικά παραβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες μετέφερε παράνομα στον προσωπικό του υπολογιστή απόρρητα στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια παρείχε σε αναρμόδια πηγή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιράκ, ο Μάνινγκ συνέλεξε πάνω από 700.000 απόρρητα αρχεία του αμερικανικού στρατού, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το 2010 και το 2011 μέσω των WikiLeaks.

Συνελήφθη τον Μάιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη. Μετά το δικαστήριο δήλωσε ότι θέλει να ζει ως γυναίκα και ότι θέλει να προβεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου με το όνομα Τσέλσι Μάνινγκ.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε χάρη και τον Μάιο του ίδιου έτους αποφυλακίστηκε.