Το Βερολίνο αντιδρά στους δασμούς του Τραμπ και ανησυχεί μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του

Το Βερολίνο αντιδρά στους δασμούς του Τραμπ και ανησυχεί μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του

Η γερμανική κυβέρνηση έχει σοβαρές ανησυχίες για την παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, προσθέτοντας ότι ελπίζει ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη για τους δασμούς στις εισαγωγές.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε η Τσίπρις για την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και την αποχώρηση του Γκάρι Κον, που θεωρείτο μετριοπαθής παρουσία στον Λευκό Οίκο.

Η υπουργός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει καταλλήλως, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη.

«Ελπίζω ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη», δήλωσε η Τσίπρις.

Η παραίτηση Γκάρι Κον

Την παραίτησή του υπέβαλε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον, με φόντο τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο κ. Κον, ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ και πολέμιος των τάσεων προστατευτισμού στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θα εγκαταλείψει τη θέση που κατείχε στην αμερικανική κυβέρνηση εντός εβδομάδων, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη.

Ο ίδιος ανέφερε σε δήλωσή του πως ήταν τιμή του που υπηρέτησε τη χώρα και έθεσε σε εφαρμογή οικονομικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης προς όφελος του αμερικανικού λαού. Ευχαρίστησε παράλληλα τον Αμερικανό πρόεδρο και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Κον για την «αφοσίωση» με την οποία «υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό», σύμφωνα με τους New York Times.

Ο κ. Κον, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, πρόβαλε αντίσταση στην εξαγγελθείσα απόφαση του κ. Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, πρόσωπα στο περιβάλλον του είχαν αφήσει τις τελευταίες ημέρες να γίνει γνωστή η δυσαρέσκειά του και η πρόθεσή του να αποχωρήσει.

Ανησυχία των αυτοκινητοβιομηχανιών

Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτων, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Γενεύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της σχετικά με τους ενδεχόμενους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα μέλη της ACEA είναι παγκόσμιες εταιρείες και το διεθνές εμπόριο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ACEA, Ερικ Τζόναερτ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στην ΕΕ από πλευράς τζίρου, αντιπροσωπεύοντας το 15,4% των εισαγωγών της ΕΕ το 2017. Από την άλλη, η ΕΕ εξάγει περίπου 500.000 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη εργοστάσια στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, με τον όγκο των αυτοκινήτων που παράγονται εκεί να ξεπερνούν τα 800.000 οχήματα ετησίως.

Ο γραμματέας σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επισήμανε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν εξάγουν μόνο οχήματα στις ΗΠΑ, αλλά και έχουν πολλά εργοστάσια εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες, παρέχοντας σημαντική τοπική απασχόληση και δημιουργώντας φορολογικά έσοδα».

Κατά τη διάρκεια συζητήσεων όλοι οι κατασκευαστές συμφώνησαν ότι η κατάργηση ή η μείωση των δασμών θα μείωνε το κόστος και θα βελτίωνε τις γραμμές παραγωγής, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter