Το BBC ξετινάζει το αφήγημα Θεοχάρη-Μητσοτάκη για τα εμβόλια και τον τουρισμό

Το BBC ξετινάζει το αφήγημα Θεοχάρη-Μητσοτάκη για τα εμβόλια και τον τουρισμό

Δύσκολες ώρες όπως φαίνεται περνάει στο Λονδίνο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ο οποίος επιχειρεί να «ανατρέψει» την απόφαση του Λονδίνου να τεθεί η Ελλάδα εκτός των χωρών της πράσινης λίστας προς τις οποίες επιτρέπεται ο τουρισμός χωρίς καραντίνα.

Χωρίς να μασάει τα λόγια του, ο δημοσιογράφος του BBC Stephen Sackur -ο οποίος συνομίλησε με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη- ξετινάζει όλα τα επιχειρήματα και το αφήγημα της επιτυχίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρόκειται για μια συζήτηση που δύσκολα θα ακούγατε στην Ελλάδα, αφού περιλαμβάνει όλη την κριτική για τις αποτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αρχικά ο παρουσιαστής σημειώνει πως η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό αφού από αυτόν εξαρτάται το 1/5 του ΑΕΠ της, σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται κανείς πως η χώρα (και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης) βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Διερωτάται μάλιστα αν είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψουν οι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες και τις αρχαιότητες, σημειώνοντας πως τα κρούσματα βρίσκονται σε κάμψη αλλά το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση, ενώ η Ελλάδα έχει τους πιο αργούς ρυθμούς σε εμβολιασμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε.

Προσθέτει πως η Ελλάδα έχει και τα «μαθήματα» του προηγούμενου καλοκαιριού που ακολουθήθηκαν από ένα δεύτερο κύμα έξαρσης. Διερωτάται μάλιστα αν πρέπει να μάθουμε από τα παθήματά μας.

Και μετά την «ψυχρολουσία» αυτής της εισαγωγής, ξεκινά η συνέντευξη με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, προσθέτοντας τις αμφιβολίες του, αν πρέπει να επιστρέψουμε σε διεθνή κινητικότητα της εποχής προ του κορονοϊού.

Δημοσιογράφος: Είστε εδώ για να πείτε πως η Ελλάδα έχει ανοίξει αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα κορονοϊού.

Θεοχάρης: «Δεν θα το έλεγα σοβαρό, αλλά είναι τόσο όσο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης», σημειώνοντας πως οι αριθμοί βελτιώνονται κάθε μέρα. Η Ελλάδα έχει ένα ώριμο σύστημα για να υποδεχθεί τον κόσμο.

Ο Δημοσιογράφος παραδέχεται ότι υπάρχει βελτίωση όσον αφορά τα νέα κρούσματα, έχει όμως τις ενστάσεις του όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού, σημειώνοντας πως οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί, από τους πιο αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη και πως σε όλον τον κόσμο μπορούν να το δουν.

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης το αρνείται αλλά ο δημοσιογράφος επιμένει πως βρίσκεται στις τελευταίες πέντε θέσεις όσον αφορά τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.
Αλλά εδώ ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται εμμέσως τους αργούς ρυθμούς λέγοντας πως το σύστημα είναι περίπλοκο και πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν υπάρχουν εμβόλια, καθώς διαφυλάττουν και τη δεύτερη δόση.

«Δεν προτρέχουμε πιο γρήγορα των εμβολίων που έχουμε» λέει ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος παραδέχεται πως η Ελλάδα περιορίζεται από τις παραδόσεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος του θυμίζει το άνοιγμα του τουρισμού το 2020 και το υψηλό δεύτερο κύμα κορονοϊού που αντιμετώπισε η Ελλάδα.
«Ο ελληνικός λαός –σύμφωνα με τις έρευνες- συνδέει την έξαρση με την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα» του σημειώνει ο δημοσιογράφος και τον ρωτά αν δεν φοβάται επανάληψη του ίδιου.

Προς μεγάλη έκπληξη ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει πως πρόκειται για μια συνήθη αντίδραση που ρίχνουν στους ξένους ό,τι συμβαίνει, προσθέτοντας πως ήταν ο χειμώνας, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, αρνούμενος πως ο τουρισμός είχε κάποια σχέση.

Ο δημοσιογράφος ωστόσο δεν καταθέτει τα όπλα και του θυμίζει –με αφορμή την τουριστική περίοδο – τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου.

«Βρισκόμαστε στον Μάϊο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους» λέει ο δημοσιογράφος.

Ο Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του αρνείται πως τα νησιά θα εμβολιάζονταν έως το τέλος Απριλίου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Επίθεση», με αφορμή την Κάλυμνο

«Διαβάζουμε όλοι τις εφημερίδες, υπουργέ» του σημειώνει ο δημοσιογράφος χωρίς να μασάει τα λόγια του για να του αναφέρει την υπόθεση της Καλύμνου που πέρασε στο κόκκινο. «Όλος ο κόσμος τα διαβάζει και νομίζω πως η Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα», συνεχίζει ο δημοσιογράφος.

Δυστυχώς όμως για το δημοσιογράφο ο Χάρης Θεοχάρης απαντά με βάση την πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης λέγοντας πως αυτό δείχνει πως είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κάθε τοπικό μέτρο… χωρίς να κρύψουμε κάτι…

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει την αμφισβήτηση λέγοντας πως η 14η Μαϊου ίσως είναι ίσως μια ατυχής ημερομηνία αφού και από τις ΗΠΑ – το State Department – τοποθέτησε την Ελλάδα στο κόκκινο (στο επίπεδο 4) που σημαίνει «μην ταξιδέψετε».

Στην απάντηση του Χάρη Θεοχάρη ο δημοσιογράφος του υπενθυμίζει πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε στην πράσινη λίστα της Βρετανίας. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ήταν λάθος η απόφαση της Βρετανίας ο Χάρης Θεοχάρης προτείνει για το Λονδίνο ένα διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, προτείνοντας τα νησιά που είναι σε καλύτερη κατάσταση να μπουν στην πράσινη λίστα!

Ο ίδιος παραδέχεται πως με την καραντίνα που επιβάλλεται στους τουρίστες από την Βρετανία που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεν είναι ρεαλιστικό να έρθουν και πρόσθεσε ότι γι αυτό το λόγο βρίσκεται στο Λονδίνο.

Και τότε ο δημοσιογράφος γίνεται πιο σκληρός:

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρωτάει

«Όχι» απαντά ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού για να διορθώσει στη συνέχεια την απάντησή του λέγοντας πως βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της Δημόσιας Υγείας.

Ούτε και αυτή την απάντηση δέχθηκε ο δημοσιογράφος αφού του σημειώνει πως δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η Οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό.

Περίεργο αλλά τέτοιες συζητήσεις είναι δύσκολο να τις ακούσεις στην Ελλάδα…

Για όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν τη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στο BBC ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: «Βροχή» ακυρώσεων από Βρετανούς – Απογοητευμένοι οι άνθρωποι του τουρισμού

 

Documento Newsletter