Ρεπορτάζ του BBC για τις παράνομες επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο εκθέτει τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα σύνορα και την πολιτική ανοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί μαρτυρίες αιτούντων άσυλο, κάποιοι από τους οποίους κατάφεραν να καταγράψουν σε βίντεο όσα έζησαν από τις ελληνικές αρχές.
«Πήραν τον γιο μου από την αγκαλιά μου με έναν πολύ περίεργο τρόπο, σαν να τον συλλάμβαναν» καταγγέλλει στο BBC η Najma, μια πρόσφυγας από τη Συρία, η οποία έφτασε στην Ελλάδα με τα δύο της παιδιά.
«Κοιμόταν, όταν τον πήραν, και τον πέταξαν σε μια βάρκα. Το πόδι του γλίστρησε και παραλίγο να πέσει στη θάλασσα. Είπα: »ο γιός μου θα πέσει στη θάλασσα και περιμένετε να μην φωνάξω; Δεν θέλετε να μας αφήσετε να μπούμε στη χώρα σας, αλλά μην μας μεταχειρίζεστε έτσι.»
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι οι «βάσιμες αναφορές» για «pushbacks» μεταναστών από θάλασσα και ξηρά αποτελούν «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών».
Όπως αναφέρει το BBC, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν εξωθηθεί πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές προτού τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Η απάντηση του Μηταράκη:
Σε απάντηση δημοσιευμάτων περί «φημολογούμενων επαναπροωθήσεων» ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:
«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς είναι ευθύνη κάθε κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ.
Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και μπορεί να παρέχει, όπου απαιτείται, διεθνή προστασία. Δυστυχώς, αντί να εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις, αντί να κάνει ό, τι έχει την εντολή να κάνει βάσει της κοινής συμφωνίας – δηλαδή να παρεμβαίνει για να εμποδίσει αυτά τα μικρά πλοία να φτάσουν στην Ελλάδα – συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση.
Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο Frontex & EASO, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μιας κρίσης που συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».