Καθώς οι τελευταίοι μαχητές του τάγματος Αζόφ και του ουκρανικού στρατού στο Αζοφστάλ παραδόθηκαν στους Ρώσους, η μάχη για την Μαριούπολη έλαβε τέλος, επισφραγίζοντας τον ρωσικό έλεγχο στην θάλασσα του Αζόφ και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επιχειρήσεις προς τα βόρεια και το Ντονιέτσκ.
Ο ρόλος της Μαριούπολης από το 2014
Οι Ρώσοι χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για τον πλήρη έλεγχο της πόλης, χάνοντας πολύτιμο υλικό και ανθρώπινες ζωές για να το καταφέρουν. Το ουκρανικό επιτελείο και οι ναζί του Αζόφ γνώριζαν την κρισιμότητα της συγκεκριμένης πόλης ήδη από το 2014, όπου δόθηκαν δύο μάχες μεταξύ των ρωσόφωνων αυτονομιστών και της μετά το Μαϊντάν εθνικιστικής κυβέρνησης του Κιέβου.
Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και το Κίεβο αναμένοντας μια ρωσική επίθεση, προετοιμάστηκε εντατικά, με την άμεση εμπλοκή της Δύσης, η οποία συστηματικά εξόπλισε και εκπαίδευσε τόσο τις ουκρανικές παραστρατιωτικές ακροδεξιές οργανώσεις, όσο και τον τακτικό στρατό. Την ίδια στιγμή, ο ασταμάτητος βομβαρδισμός των περιοχών του Ντονιέτσκ από τους Ουκρανούς είχε ως βάση την Μαριούπολη, η οποία έπαιζε καταλυτικό ρόλο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την περιοχή.
Ο στόχος των Ρώσων
Όταν οι Ρώσοι εισέβαλλαν η Μαριούπολη υπήρξε ένας κεντρικός στόχος στη πρώτη φάση, ο οποίος έπρεπε να καταληφθεί δια της εφόδου, αφότου η πόλη είχε περικυκλωθεί. Το σχέδιο αυτό πέτυχε εν μέρει, αφού η περικύκλωση υπήρξε γεγονός. Όμως, η έφοδος μετατράπηκε σε μια αιματηρή πολιορκία που περισσότερο θύμιζε εικόνες από τη μάχες από τη Συρία. Ο ρωσικός στρατός αποτυγχάνοντας να καταλάβει τάχιστα την Μαριούπολη, έδωσε χρόνο στους Ουκρανούς να ανασυγκροτηθούν ενώ η Ζαπορίζια, πόλη-κλειδί στον Δνείπερο ακόμη και σήμερα παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
Η μάχη του Σεβεροντονέτσκ
Από εδώ και στο εξής η μάχη για τον πλήρη έλεγχο των διοικητικών συνόρων του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ θα συνεχιστεί, ενδεχομένως με μεγαλύτερη ένταση από την τρέχουσα. Η μάχη για την πόλη του Σεβεροντονέτσκ στο Λουχάνσκ θα είναι ένας δείκτης για την επιτυχία της ρωσικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία. Οι πρώτες ενδείξεις είναι σίγουρα αποθαρρυντικές για το Κρεμλίνο, μιας και δύο ρωσικά τάγματα που επιχείρησαν να περάσουν τον ποταμό Σιβέρκσι Ντονέστς υπέστησαν σοβαρότατες απώλειες από το ουκρανικό πυροβολικό. Παρόλα αυτά, αποτελεί ερώτημα το τι θα πράξει η Μόσχα εφόσον αποτύχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες στην περιοχή. Θα αποδεχθεί το αδιέξοδο ή θα κλιμακώσει περισσότερο την σύγκρουση;