Πιστός στα βήματα των προκατόχων του που σε κάθε δύσκολη ερώτηση για την κυβέρνηση πετούσαν την μπάλα στην… κερκίδα εμφανίζεται ο Παύλος Μαρινάκης, που την Πέμπτη ερωτήθηκε για την προβληματική κατάσταση για την ελευθερία του Τύπου που παρουσιάζει η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου και η έκθεση Media Pluralism Monitor που την συνοδεύει, και απάντησε για την κατάσταση της διαφθοράς στη χώρα, την οποία μάλιστα βρήκε βελτιωμένη.
Δείτε επίσης: Κομισιόν: Χώρα «υψηλού κινδύνου» η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου
Η τακτική «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει και την νέα τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο πεδίο του Κράτους Δικαίου και ειδικά της ελευθεροτυπίας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση του documentonews.gr για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου.
Δείτε επίσης: Ευρωβαρόμετρο: Το 97% των Ελλήνων θεωρεί ευρέως διαδεδομένη τη διαφθορά
Κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να παρουσιάσει μία μαγική εικόνα, δηλώνοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης από την επίμαχη έκθεση, προϊδεάζοντας για τις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν όμως του τέθηκαν συγκεκριμένες αναφορές που περιλαμβάνονται εντός της, ο ίδιος αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η Έκθεση διαπιστώνει πρόοδο: στην αύξηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων στη Δικαιοσύνη, στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης , στην αύξηση της διαφάνειας για την ιδιοκτησία ΜΜΕ αλλά και τη δημιουργία ειδικής task force για την ασφάλεια των Ελλήνων Δημοσιογράφων, στην αύξηση του αριθμού των διώξεων και των καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις διαφθοράς, στην υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, στη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για την κατοχή και την εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού».
«Στην ίδια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, μεταξύ άλλων στην ίδια έκθεση για την ελευθερία του Τύπου αναφέρονται απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, σωματικές, λεκτικές προσβολές, αυθαίρετη κράτηση, χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, αναφορές στο Predator και μάλιστα με χαρακτηρισμό για μείζονα παραβίαση της προσωπικής ζωής των δημοσιογράφων. Επίσης, η έκθεση Media Pluralism Monitor που υιοθετείται η Κομισιόν τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου. Αυτά τα λαμβάνετε υπόψιν σας;» ήταν η ερώτηση που θέσαμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με την απάντησή του να αποτελεί -δικό του- μνημείο αντιπερισπασμού.
Πασχίζοντας να κρατήσει στον λόγο του το πανηγυρικό κλίμα της κυβέρνησης, προφανώς με το ασφάλεια που παρέχει η αποσπασματική μετάδοση της έκθεσης από τα τηλεοπτικά κανάλια, ο Π. Μαρινάκης απάντησε πως «από τις πέντε συστάσεις που είχαν γίνει, στις τέσσερις από τις πέντε παρατηρείται βελτίωση, και μάλιστα σαφής. Και ειδικά στους δείκτες της διαφθοράς η Ελλάδα δείχνει σημαντική βελτίωση. Υποχωρεί στους δείκτες αυτούς της διαφθοράς, ανεβαίνει δηλαδή ως προς το επίπεδο της διαφάνειας».
Μάλιστα, στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία και στη Δικαιοσύνη, για την οποία οι αναφορές είναι ακόμα βαρύτερες από αυτές της ελευθερίας του Τύπου, αφού μεταξύ άλλων τονίζεται πως «ο σχετικά υψηλός αριθμός αθωωτικών αποφάσεων και ποινών με αναστολή στην Ελλάδα μπορεί να εγείρει αμφιβολίες ως προς την αποτρεπτική επίδραση της αντίδρασης της ποινικής δικαιοσύνης».
«Η μείωση από τις πέντε συστάσεις, στη μόνη που δεν έχει παρατηρηθεί πρόοδος, δεν θα μπορούσε να παρατηρηθεί λόγω του ότι απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση και αφορά τον τρόπο επιλογής των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων» ήταν η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου που επικοινώνησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, καταλήγοντας σε ένα ακόμα ωραιοποιητικό σχόλιο, επικαλούμενος πως «όλα τα κράτη, όχι μόνο στην Ελλάδα, πέραν από τις επισημάνσεις για βελτίωση υπάρχουν και κάποιες συστάσεις που γίνονται σε όλα τα κράτη».
«Όμως η γενική εικόνα είναι ξεκάθαρα πολύ καλύτερη στους τέσσερις από τους πέντε πυλώνες της έκθεσης αυτής» κατέληξε ο Π. Μαρινάκης, δηλώνοντας έτσι την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την κατάσταση.
Αδιαφορία για την «υψηλή επικινδυνότητα»
Για την ιστορία, θα πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου φέρεται να υιοθετεί την έκθεση Media Pluralism Monitor που θέτει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού ρίσκου για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
«Η συγκέντρωση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης διατηρεί το επίπεδο υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει η έκθεση. Κατά αύξουσα σειρά κινδύνου, σύμφωνα με το φετινό Media Pluralism Monitor: Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα, οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου»… και Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία, οι οποίες είναι «πολύ υψηλού κινδύνου».
Να σημειωθεί πως ακόμα αναφέρεται ότι η ψηφιακή ασφάλεια των δημοσιογράφων σημείωσε δραματική επιδείνωση καθώς Έλληνες δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν ψηφιακά με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, σε ένα σκάνδαλο που ονομάστηκε το «Ελληνικό Watergate».
«Επίσης, πολλοί ερευνητές δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε μικρά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έγιναν στόχοι καταχρηστικών αγωγών SLAPP, μερικές από τις οποίες υπέβαλε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Έλληνα πρωθυπουργού. Η καταγραφή των ειδήσεων συνέχισε να προωθεί μια μονόπλευρη αφήγηση υπέρ της κυβέρνησης, ενώ αποκλείονταν φωνές της αντιπολίτευσης ή αντιφρονούντων. Αρκετοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι αντιμετωπίζουν αντίποινα από την κυβέρνηση της χώρας επειδή έκαναν ρεπορτάζ για θέματα που κρίνονται επιζήμια για τη φήμη της Ελλάδας» αναφέρεται ακόμα στην έκθεση την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να εξαφανίσει.
Προς το παρόν εξαφανίζει -με τις πλάτες των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ- την ίδια την είδηση. Ακόμα μια απόδειξη του «υψηλού κινδύνου» για την ελευθεροτυπία.