Στις 15 Ιουνίου 1969 ο «Φόντακας» πέτυχε γκολ επί του «αιώνιου», έφτασε τα 35 τέρματα και περίμενε να μάθει αν θα κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων σκόρερ
Το ντέρμπι της 34ης και τελευταίας αγωνιστικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στις 15 Ιουνίου του 1969 ήταν αδιάφορο βαθμολογικά καθώς οι «πράσινοι» είχαν ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο, αφού ήταν τέσσερις βαθμούς μπροστά από τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι ήθελαν τη νίκη για λόγους γοήτρου αλλά και για να χαλάσουν το πανηγυρικό κλίμα στον αντίπαλό τους. Μοιραία λοιπόν το ενδιαφέρον του ντέρμπι στράφηκε στα… γκολ του Γιώργου Σιδέρη. Ο οποίος διεκδικούσε με αξιώσεις την πρώτη θέση των σκόρερ στην Ευρώπη, αφού προηγούνταν με 34 γκολ και βρισκόταν μια ανάσα από την κατάκτηση του «χρυσού παπουτσιού»!
Το έπαθλο αυτό είχε θεσμοθετήσει μόλις έναν χρόνο νωρίτερα η μεγάλη γαλλική εφημερίδα «Εκίπ» και το είχε κατακτήσει (σεζόν 196768) ο Εουσέμπιο της Μπενφίκα. Η επικείμενη κορυφαία διάκριση (είτε το χρυσό είτε το ασημένιο είτε το χάλκινο παπούτσι αποτελούσε άθλο για έναν Ελληνα ποδοσφαιριστή) είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στους Ελληνες φιλάθλους, οι οποίοι στις τελευταίες αγωνιστικές και ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστήριζαν πανηγύριζαν τα γκολ του «ερυθρόλευκου» γκολτζή! Αλλες εποχές…
Ο Σιδέρης έχοντας σημειώσει 34 γκολ πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν ήδη πρώτος, έχοντας πίσω του τον Ούγγρο Αντάλ Ντουνάι της Ούιπεστ (31 γκολ) ο οποίος είχε τελειώσει τις υποχρεώσεις του, τρίτο τον Αυστριακό Χέλμουτ Κεγκλμπέργκερ της Αούστρια Βιέννης (30 γκολ και του απέμενε ένα ματς) και τέταρτο τον Βούλγαρο Πέταρ Ζέκοφ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας (29 γκολ με τρία ματς να του απομένουν). Ο «Φόντακας» πέτυχε στο 80΄ το νικητήριο γκολ (2-1) του Ολυμπιακού επί του «αιώνιου» κι έφτασε τα 35. Παράλληλα, σκόραρε για όγδοη σερί αγωνιστική και ισοφάρισε το ρεκόρ του Κώστα Νικολαΐδη της ΑΕΚ από την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα η τρομερή επίδοση των δύο μεγάλων άσων αντέχει μέχρι σήμερα…
Ο Ελληνας γκολτζής είχε πλέον απόσταση έξι γκολ από τον Βούλγαρο Πέταρ Ζέκοφ. Την ίδια ημέρα τέθηκε νοκ άουτ από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης ο Αυστριακός Κεγκλμπέργκερ, ο οποίος σκόραρε μία φορά στο τελευταίο ματς της Αούστρια κι έτσι τελείωσε τη σεζόν με 31 γκολ. Ομως ο Βούλγαρος Ζέκοφ δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Πέτυχε τρία γκολ στο 3-3 της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με την Ακαντέμι, έφτασε τα 32 και γινόταν απειλητικός, αφού του απέμεναν δύο ακόμη αγώνες. Ομως στο προτελευταίο του ματς ο Βούλγαρος επιθετικός δεν μπόρεσε να σκοράρει αφού η ομάδα του έχασε 1-0 από τη Σπαρτάκ Πλέβεν. Το πράγμα δυσκόλεψε πολύ για τον Ζέκοφ και τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας φάνηκαν στον ορίζοντα για τον Ελληνα κανονιέρη, καθώς ο αντίπαλός του χρειαζόταν πλέον τέσσερα γκολ στο τελευταίο ματς με την Τράκια Πλόβντιβ για να τον προσπεράσει. Πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Αν όμως στην τελευταία αγωνιστική πρωταθλήματος ο αντίπαλος είναι αδιάφορος, όλα απλοποιούνται. Οπως κι έγινε…
Η ΤΣΣΚΑ αντιμετώπιζε την αδιάφορη Τράκια (η σημερινή Μπότεφ) στις 29 Ιουνίου και το… θαύμα έγινε! Η πρωταθλήτρια Βουλγαρίας νίκησε 4-2, με τον Ζέκοφ να σημειώνει και τα τέσσερα γκολ της ομάδας του! Οσα δηλαδή χρειαζόταν για να φτάσει τα 36 συνολικά, να προσπεράσει τον Ελληνα σέντερ φορ (36 έναντι 35) και να κατακτήσει έτσι το χρυσό παπούτσι, αφήνοντας τον επιθετικό του Ολυμπιακού με το ασημένιο παπούτσι και τον Ούγγρο Αντάλ Ντουνάι της Ούιπεστ με το χάλκινο…
Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά σενάρια συνωμοσίας τότε για τον τρόπο με τον οποίο ο Βούλγαρος πέτυχε επτά γκολ σε δύο αγώνες. Οπως ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βουλγαρίας φρόντισε να μην καλέσει τον Ζέκοφ για δύο ματς της εθνικής, έτσι ώστε να είναι ξεκούραστος για τα τρία κρίσιμα τελευταία παιχνίδια και να πετύχει τον στόχο του, ή ότι το ματς στο φινάλε θα τελείωνε μόνο αν ο Βούλγαρος πετύχαινε τον στόχο του…