Την ανάδειξη ενός αρχαίου θεάτρου που βρίσκεται στην αρχαία ακρόπολη της Πλατιάνας δίπλα από ένα μικρό γραφικό χωριό του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρέστενας στην Ηλεία, προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Αρχαίας Ολυμπία.
Όπως ανέφερε στο www.apokalypseis.com η προϊσταμένη Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, το θέατρο στην Πλατιάνα είναι το δεύτερο γνωστό αρχαίο θέατρο στην Ηλεία μετά από αυτό της Ήλιδας και χρονολογείται στα τέλη του 4ου – 3ο αι. π.Χ.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο μνημείο, που παρουσιάζει μια σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα. Συγκεκριμένα, το προσκήνιό του έχει διαταχθεί μπροστά και σε επαφή με το τείχος, το κοίλο βλέπει προς τα βόρεια, ενώ τη λειτουργικότητα της σκηνής του θεάτρου προφανώς συμπληρώνει ο πύργος που βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής και σε επαφή με αυτή, καθώς και οι εκατέρωθεν πτέρυγες του τείχους (όπως και στο θέατρο της Πλευρώνας).
«Η αναμενόμενη ένταξη του έργου «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας- α΄φάση» με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ στο Leader, πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020», μας δίνει μεγάλη χαρά και έρχεται μετά την πρόσφατη ένταξη του έργου της αποκατάστασης του βορειότερου τμήματος των μακρών πλευρών του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.891.000 ευρώ. Και τα δύο έργα θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση ενός ακόμη έργου ΕΣΠΑ στο ναό του Επικούριου που θα υλοποιηθεί από την Εφορεία μας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.» – ανάφερε στο www.apokalypseis.com η κ. Κόλλια και πρόσθεσε ότι μέσα στις προτεραιότητες των αρχαιολόγων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και η αποκατάσταση του μικρού μονοπατιού που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτόν.