Το «άριστο» βιογραφικό της Ειρήνης Αγαπηδάκη που… γοήτευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το «άριστο» βιογραφικό της Ειρήνης Αγαπηδάκη που… γοήτευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η άριστη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γρηγόρη Αρναούτογλου την περασμένη Δευτέρα αναφέρθηκε στα άτομα που επέλεξε να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για ανθρώπους που, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέχθηκαν από τον ίδιο, επειδή παρότι είναι «antistar», έχουν «εξαιρετικά βιογραφικά». Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι προφανώς και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Documento, η Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει συμμετάσχει στη σύνταξη μελετών οι οποίες είτε εκπονήθηκαν για το αγαπημένο στη Novartis Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είτε χρηματοδοτήθηκαν από την ελβετική φαρμακευτική πολυεθνική. Σύμφωνα όμως με όσα φέρνει σήμερα στο φως της επικαιρότητας το documentonews.gr, αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με τις επιστημονικές μελέτες στις οποίες συμμετείχε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Δείτε επίσης: Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η άριστη του Μητσοτάκη και ο εκλεκτός της Novartis

«Οι Antistar του Επικρατείας»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, «… έχουμε μια υποχρέωση να μην καταστήσουμε την πολιτική μη ελκυστική για τα νέα παιδιά, ώστε τελικά να μην μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Διότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όλες οι δημοκρατίες, είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε νέα παιδιά, με καλές σπουδές, με καλή διάθεση, με φιλοδοξία να συμμετέχουν στα κοινά, να κάνουν αυτό το βήμα. Διότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια εισόδου στην πολιτική. Αν δεν έχεις αναγνωρισιμότητα είναι πολύ δύσκολο να μπεις. Ο άλλος μπορεί να μην θέλει να υποστεί αυτή την τοξικότητα και τη χυδαιότητα που η συμμετοχή στα πολιτικά συχνά συνεπάγεται».

Και για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «επέλεξα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας να τοποθετήσω ανθρώπους που ήταν, θα έλεγα “antistar”. Που δεν ήταν γνωστοί, έπρεπε να τους γκουγκλάρει κανείς για να τους βρει αλλά άνθρωποι με εξαιρετικά βιογραφικά, με συμμετοχή στα δημόσια πράγματα. Που πιστεύω ότι έχουν κάτι να εισφέρουν στην επόμενη Βουλή, αλλά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκλεγούν με σταυρό, με το σύστημα το εκλογικό το οποίο έχουμε σήμερα».

Το βαρύ βιογραφικό της Ειρήνης Αγαπηδάκη

Κάτι που δεν αναφέρει στο «βαρύ βιογραφικό» της η Ειρήνη Αγαπηδάκη, είναι πως συμμετείχε στο παρελθόν σε πολλές μελέτες οι οποίες έχουν εκπονηθεί με την έγκριση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο που όπως προκύπτει από εσωτερικά, κατασχεμένα έγγραφα της Novartis ήταν από τα… αγαπημένα της φαρμακευτικής πολυεθνικής. Σύμφωνα με το Google Scholar –αποτελεί βάση δεδομένων της Google για ακαδημαϊκά έργα– η Ειρ. Αγαπηδάκη έχει συμμετάσχει στη σύνταξη τουλάχιστον 28 μελετών.

Οπως προκύπτει, στις δώδεκα εξ αυτών συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρόκειται για πρόσωπο που όπως έχει αποκαλύψει το Documento η Novartis ήθελε «να δεσμευθεί» προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της.

Χρηματοδότηση από τη Novartis

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Ειρ. Αγαπηδάκη μαζί με τον Κυρ. Σουλιώτη συμμετείχαν στη συγγραφή τριών μελετών οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη Novartis. Και οι τρεις αυτές μελέτες –με παρόμοια θεματολογία– δημοσιεύτηκαν αφότου είχαν αρχίσει οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis.

Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε δεκτή η μελέτη (δημοσιεύτηκε το 2018 στην ιστοσελίδα wileyonlinelibrary.com) με τίτλο «Η δημοκρατία της Υγείας στην Ευρώπη: Η συμμετοχή οργάνωσης ασθενών με καρκίνο στην πολιτική της υγείας». Αυτή η μελέτη, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ειρ. Αγαπηδάκη και ο Κυρ. Σουλιώτης, αναφέρεται ότι χρηματοδοτήθηκε από τη Novartis Pharma στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας AGORA, «μιας ευρωπαϊκής δεξαμενής που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες».

Υπάρχει και συνέχεια. Η Ειρ. Αγαπηδάκη μαζί με τον Κυρ. Σουλιώτη συμπεριλαμβάνονταν σε ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 με τίτλο «Συμμετοχή οργάνωσης ασθενών με καρκίνο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική της υγείας: Μια ανάλυση στιγμιοτύπων/συστοιχιών των 28 χωρών της ΕΕ». Και αυτή η έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας AGORA. Λίγο καιρό νωρίτερα, στις 15 Απριλίου 2017, είχε δημοσιευτεί ακόμη μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ειρ. Αγαπηδάκη μαζί με τον Κυρ. Σουλιώτη, με τίτλο: «Αξιολόγηση της συμμετοχής των οργανώσεων ασθενών στην πολιτική της υγείας: Μια συγκριτική μελέτη στη Γαλλία και την Ιταλία». Και αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη Novartis στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας AGORA.

Αριστεία.

Documento Newsletter