Το απρόθυμο «ναι» για τη… λερωμένη Ούρσουλα – Ξεκινάει τη δεύτερη θητεία με «χαστούκι» για τις διακοπές με τον Μητσοτάκη

Το απρόθυμο «ναι» για τη… λερωμένη Ούρσουλα – Ξεκινάει τη δεύτερη θητεία με «χαστούκι» για τις διακοπές με τον Μητσοτάκη

Με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα να βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της κλιμάκωσης του πολέμου της Ουκρανίας και της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ που θα αναλάβει καθήκοντα στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και υπό το βάρος των σκανδάλων που κουβαλάει από την προηγούμενη θητεία της και την κυνηγούν ακόμη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε –απρόθυμα κατά τα φαινόμενα– την έγκριση μέσα στην εβδομάδα για το Κολέγιο των Επιτρόπων της και σήμερα ξεκινάει επίσημα η θητεία της νέας Κομισιόν.

Μόλις μια μέρα πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ το Κολέγιο των 26 Επιτρόπων πήρε έγκριση με ιστορικό χαμηλό ψήφων, η Φον ντερ Λάιεν ήρθε προσωπικά η ίδια αντιμέτωπη με το πόρισμα της Ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας για την επίσκεψή της ως προέδρου της Επιτροπής στο σπίτι του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2023. Σύμφωνα με το πόρισμα από την έρευνα που διεξήγαγε η διαμεσολαβήτρια, στην επίσκεψη αυτή –η οποία αρχικά είχε παρουσιαστεί από την ίδια τη Φον ντερ Λάιεν ως μέρος των καθηκόντων της, ενώ μετά είχε παρουσιαστεί από την Κομισιόν σαν προσωπική– υπήρξε «σύγκρουση συμφερόντων» για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το Pfizer-gate

Παράλληλα με αυτό, πρόσφατα προχώρησε και η διαδικασία για την προσφυγή που έχουν κάνει οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» εναντίον της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την απόκρυψη από το κοινό των μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει από το τηλέφωνό της η πρόεδρος της Κομισιόν με τον επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά σχετικά με τις συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων της εταιρείας κατά της Covid-19 στην αρχή της πανδημίας. Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή ως… Pfizer-gate και έχει εκ των πραγμάτων προκαλέσει μια δύσοσμη ατμόσφαιρα εδώ και χρόνια στις Βρυξέλλες, που ακολουθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κάθε αντίστοιχη απόφαση περί κοινής αγοράς ή κοινού χρέους που προσπαθεί να προωθήσει προς τις χώρες-μέλη.

Τα παραπάνω βέβαια, αλλά και άλλα τόσα που σέρνει μαζί της η Φον ντερ Λάιεν προφανώς δεν ήταν αρκετά για να κάνουν τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τις προτάσεις της. Αλλά η ατζέντα που παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό Ευρωκοινοβούλιο από το προηγούμενο σε συνδυασμό με τις προτάσεις της για το Κολέγιο ήταν αρκετά για να περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό που υπερψήφισε τη σύνθεση της νέας Κομισιόν στη σχετική ψηφοφορία (με τον πρώην περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στη θέση του επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού).

Eντονη ανησυχία

Η όχι και τόσο ενθουσιώδης υποδοχή της νέας Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο αντανακλά σε σημαντικό βαθμό την έντονη ανησυχία που επικρατεί τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το εάν αυτήν τη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικότερα η ΕΕ θα καταφέρουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεδομένου του γεγονότος ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

Ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς της νέας Κομισιόν είναι η πολιτική της θητεία να «πατήσει» πάνω στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον καθώς οι προτάσεις Ντράγκι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρουν αντιδράσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, τόσο με όρους πολιτικών ομάδων όσο κυρίως κρατών. Στον πυρήνα του σχεδίου Ντράγκι είναι η έκδοση εργαλείων κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων επενδύσεων καθώς για να… λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις ΗΠΑ, την Κίνα και τους άλλους η Ευρώπη –σύμφωνα με τον Ντράγκι– χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ… ετησίως. Με τη γαλλική οικονομία και το χρέος στο κόκκινο και τη γερμανική οικονομία σε κατάσταση διάλυσης, με την πολιτική αβεβαιότητα που φέρνει η άνοδος της ακροδεξιάς και τις απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια να μεγαλώνουν, το έργο της Κομισιόν είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι απλό.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η ίδια η Φον ντερ Λάιεν, σκοπεύει να μειώσει την απόσταση της ΕΕ από τις ΗΠΑ και την Κίνα στο θέμα της καινοτομίας και να παίξει στο ίδιο επίπεδο και στην ανταγωνιστικότητα, να γίνει οργανωμένα η μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας μακριά από τον άνθρακα με κοινό σχέδιο, να βρεθούν λύσεις στο μεταναστευτικό, να αυξήσει την ασφάλεια της ΕΕ και την άμυνα, αλλά και να μειώσει… τις διεθνείς εξαρτήσεις της Ευρώπης από άλλες χώρες.

Ολα αυτά, βέβαια, καθώς και η εστίαση της ομιλίας της στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στον ανταγωνισμό με την Κίνα (κυρίως) ναι μεν δίνουν μια κατεύθυνση σχετικά με το προς τα πού θα κινηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική το επόμενο διάστημα, όμως δεν σημαίνει πως η Επιτροπή θα καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά της, όπως πολύ πικρά έμαθε η πρόεδρός της στην περασμένη θητεία της όσον αφορά την υλοποίηση της πράσινης συμφωνίας αλλά και του μεταναστευτικού.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Συνεδριάζουν κρυφά για το αν θα αντικατασταθεί ή όχι ο ανακριτής Μπακαΐμης

Κυβερνητική «ντρίπλα» μετά το δημοσίευμα SkyNews για τα Γλυπτά: Διαψεύδει ιδιωτική συνάντηση… τις τελευταίες εβδομάδες

Καιρός: Η πρόγνωση για το επόμενο 24ωρο – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες (Χάρτης)


Κώστας Βαξεβάνης: «Η ανελευθερία παρήχθη και με δική μας ευθύνη, με την αυτολογοκρισία» – Το HotDoc, ο Λάρσον και ο «μαλαχέρ» (Video)


Κραυγή Νικου Ρωμανου μέσω του Documento: «Δεν θα αποδεχτώ να γίνω ένας μόνιμος κάτοικος φυλακών»


Σιωπηλή συνενοχή ΕΛΑΣ και Βουλής για τον βιαστή των παιδιών – Η τραγική αποκάλυψη της φρικης απο το documentonews.gr

Documento Newsletter