Από το 2013 το περιοδικό Hot Doc είχε γράψει αναλυτικά για τα έργα και τις ημέρες του Τάσο Φιλιππάκου στην ΕΑΒ, όπως αυτά περιγράφονταν σε μηνυτήρια αναφορά πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΑΒ αλλά και έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.
Πρόκειται για τον μετακλητό συνεργάτη του παραιτηθέντος υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διορίστηκε μετακλητός υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. στο γραφείο του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hot Doc, το 2010, στέλεχος της ΕΑΒ, που είχε προσληφθεί στην εταιρία το 2007, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η μήνυση περιείχε σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος της τότε διοίκησης της ΕΑΒ, με επικεφαλής τον Τάσο Φιλιππάκο. Ο τελευταίος είχε αναλάβει τα ηνία της ΕΑΒ το 2004. Στο βιογραφικό του έφερε τον τίτλο του αντιπροέδρου της Moody’s, ενώ καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο σημείωναν στο Hot Doc ότι επρόκειτο για προσωπική επιλογή τού τότε υπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα.
Το περιεχόμενο των καταγγελιών είχε γίνει γνωστό και στην τότε διοίκηση της ΕΑΒ. Ο καταγγέλλων με επιστολές του ζητούσε να ελεγχθούν όλα αυτά από ορκωτούς λογιστές και, σε περίπτωση που επαληθευτούν, να σταλούν στον εισαγγελέα. Αντί να προβεί σε έλεγχο, όμως, η διοίκηση στράφηκε κατά του τότε οικονομικού διευθυντή, τον οποίο και υποβάθμισε από γενικό διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών σε τομεάρχη, ενώ τιμωρήθηκε και πειθαρχικά. Πιο απλά, παρά τις σοβαρότατες καταγγελίες, η διοίκηση προτίμησε να τιμωρήσει τον υπάλληλο που κατήγγειλε τις όποιες ατασθαλίες και όχι να ελέγξει τη βασιμότητά τους. Η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε και στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπως επίσης και στον τότε υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.
Δεν έγινε όμως το παραμικρό. Και τα δύο πολιτικά πρόσωπα επέδειξαν πρωτοφανή αδιαφορία απέναντι στις καταγγελίες του πρώην οικονομικού διευθυντή της ΕΑΒ, παρά το γεγονός ότι αφορούσαν ζημία του ελληνικού δημοσίου. Τελικά ό,τι δεν έπραξαν οι υπουργοί το έπραξε η ελληνική Δικαιοσύνη.
Λίγο πριν από τα τέλη του 2011 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά της τότε διοίκησης της ΕΑΒ, μεταξύ αυτών και στον κ. Φιλιππάκο, για απιστία κατά του δημοσίου. Οι καταγγελίες του τότε στελέχους της ΕΑΒ κοινοποιήθηκαν και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.
Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και οικονομικοί επιθεωρητές πραγματοποίησαν έλεγχο στην ΕΑΒ. Τα όσα αναφέρουν στα πορίσματά τους αποτελούν κόλαφο για την τότε διοίκηση της ΕΑΒ και όχι μόνο. Από το 2002 έως και το 2010 στήθηκε ένα πάρτι εκατομμυρίων στην ΕΑΒ, το οποίο κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Είναι άγνωστο το τι συνέβη με την πορεία των περιπετειών του κ. Φιλιππάκου με τη Δικαιοσύνη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραίτηση Διαματάρη αποτελεί την πρώτη πολιτική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/12/05/5de8f679825e6349660bea04.pdf