Ο αποψινός εκτός αγώνας με την Κρίσταλ Πάλας, θα είναι μια ιστορική πρόκληση για την Άρσεναλ και ιδιαίτερα τον Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός μάνατζερ θα φτάσει τους 810 πάγκους στην Premier League, όσες και ο ρέκορντμαν Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
Εφτασε στο Λονδίνο για την Αρσεναλ στις 22 Σεπτεμβρίου 1996, αφήνοντας τους Ιάπωνες της Ναγκόγια Γκράμπους και αντικρίζοντας τα αγγλικά ταμπλόιντ να γράφουν στο οπισθόφυλλό τους «Arsene Who» (Ποιος Αρσέν;)
Επισήμως, ανέλαβε τα καθήκοντά του την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, αν και το πρώτο του παιχνίδι, έφτασε 11 ημέρες μετά (0-2 εναντίον της Μπλάκμπερν). Τότε άρχισε ένα ταξίδι που ακόμα και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι θα διαρκέσει τόσο πολύ.
Μάλιστα πριν δοκιμάσει την ασιατική εμπειρία, αμέσως μετά με το πέρασμά του από τη Μονακό, περπάτησε στο Ρέντη, με την προοπτική να καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού. Αλλά τελικά, ο Αλσατός προτίμησε να αλλάξει ήπειρο.
«Αν κάποιος μου είχε πει ότι μετά από 20 χρόνια θα ήμουνα ακόμα εδώ θα έλεγα ότι είναι τρελός», είπε ο Βενγκέρ στην Mirror . «Το ποδόσφαιρο είναι ρωσική ρουλέτα, είναι αδύνατο να κάνεις προβλέψεις».
Αξιοσημείωτες οι αναμνήσεις από το πρώτο του παιχνίδι: «Θυμάμαι ότι απαγόρευσα στους παίκτες της ομάδας να τρώνε σοκολάτες πριν το παιχνίδι. Στο λεωφορείο προς το Μπλάκμπερν οι παίκτες τραγουδούσαν: «θέλουμε πίσω τις δικές μας Mars».
Είκοσι ένα χρόνια αργότερα είμαι ακόμα εδώ: πολλά έχουν αλλάξει, ο σύλλογος έχει αλλάξει, το ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύ πιο σημαντικό και οι παίκτες είναι πάντα με τα ακουστικά στα αυτιά τους: ευτυχώς ο στόχος του ποδοσφαίρου παρέμεινε πάντα ο ίδιος. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μίγμα αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς, αλλά και τύχης. Στα 21 αυτά χρόνια δεν έχω λείψει ποτέ από ένα παιχνίδι, αυτό σημαίνει ότι είμαι πάντα υγιής. Το αξίωμά μου είναι να αφιερώνω τον εαυτό μου απόλυτα στη δουλειά μου και είμαι τυχερός που είμαι σε μία ομάδα που μπορώ να ταυτιστώ με τις αξίες της».
Με δίπλωμα μηχανικού και διδακτορικό στην οικονομία, η μέθοδος του φτάνει από τις αυλές του Πανεπιστημίου στο Στρασβούργο, όπου ο Αλσατός προπονητής ξεκίνησε να «παντρεύει» το πάθος του για το ποδόσφαιρο με την επιστήμη. Συνδυάζοντας μπάλα και γνώση κατάφερε να παρουσιάσει την μηχανική του ποδοσφαίρου και την οικονομία της αγοράς με λογική. Ο Αρσεν Βενγκέρ είχε την δική του άποψη, που όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο. Ισως γι αυτό, πραγματικά καμία άλλη ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να επιδείξει ένα ανάλογο χειρισμό ανάμεσα σε οικονομία και αθλητισμό όπως η Αρσεναλ.
Ο Αρσέν Βενγκέρ, είναι από τις 5 Μαρτίου 2016 ο μακροβιότερος εν ενεργεία προπονητής στην Ευρώπη σε μία ομάδα. Την Αρσεναλ από 1996. Ρεκόρ που έγραψε στα βιβλία του ο Γάλλος προπονητής από την 5η Μαρτίου, την ημέρα που το ποδόσφαιρο της Βόρειας Ιρλανδίας θα θυμάται ως το κλείσιμο μίας ιστορικής εποχής, εκείνης του Ρόνι Μακ Φαλ στον πάγκο της Πορταντάουν. Μετά από 29 χρόνια, 23 τρόπαια και 1480 αγώνες, ο 70χρονος τεχνικός, αποφάσισε να αποχωρήσει. Αιτία ήταν η ήττα από την Λούργκαν Σέλτικ στο Ιρλανδικό Κύπελλο. Ο Μακ Φαλ πήρε την ομάδα τον Δεκέμβριο του 1986, ένα μήνα μετά την άφιξη του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε τον πρώτο από τους τέσσερις εθνικούς τίτλους, το 1990. Στα σχεδόν 30 χρόνια παραμονής του στην Πορταντάουν, κατάφερε να βρεθεί στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης στην Ευρώπη, όλων των εποχών. Μπροστά του μόνο ο Γκι Ρου (Οσέρ 1961-2005), Γουίλι Μάλει (Σέλτικ 1987-1940) και Μπιλ Στραθ (Ρέηντζερς 1920-1954). Ο Αλέξ Φέργκιουσον έμεινε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 26 χρόνια, τα ίδια ο Ντέιβιντ Κάλντερχεντ στην Τσέλσι (1907-1933), ενώ από 24 είχαν ο Ματ Μπάσμπι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1945-1969) και Ντάριο Γκράντι (Κρου 1983-2007).
«Le Professeur» (ο καθηγητής), όπως είναι το παρατσούκλι του, έπαιξε σε τέσσερις ομάδες στην επαγγελματική καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, που είχε διάρκεια μόλις 12 χρόνια. Άλλες τέσσερις προπόνησε στα 32 χρόνια που κάθεται σε πάγκους. Ξεκίνησε την καριέρα του προπονώντας νέους και αυτό, όπως ο ίδιος τονίζει, είναι που συνεχίζει να του δίνει την μεγαλύτερη ικανοποίηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ