Το αόρατο νήμα της ακροδεξιάς στην αστυνομία και ο θάνατος των δύο μεταναστών στα ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας

Επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μέσα σε δύο εβδομάδες δύο μετανάστες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αστυνομικά τμήματα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας αντίστοιχα, φέρνοντας στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές εκφάνσεις μιας συγκεκριμένης εξουσίας που έχει ακροδεξιό υπόβαθρο. Πρώτον, εδώ και αρκετά χρόνια στο αρμόδιο σώμα που έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, που είναι η αστυνομία υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες. Για να πεισθούμε πέρα από τις δεκάδες ιστορίες αυταρχισμού θα πρέπει απλά να δούμε στα τμήματα που ψηφίζουν οι αστυνομικοί, όπου τα τελευταία δέκα χρόνια τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών κομμάτων ήταν τεράστια. Η Χρυσή Αυγή που έκανε για δεκαετίες πογκρόμ σε μετανάστες με φυλετικά κίνητρα. Μάλιστα στις αρχές του 2013 όλοι θυμόμαστε τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Η περίπτωση των Αλβανών στη δεκαετία του 90’

Έχει σημασία να τονιστεί ότι όσοι έχουν μιλήσει με μετανάστες πρώτης γενιάς και κυρίως αλβανικής καταγωγής που ήρθαν στις αρχές του 90′ στην Ελλάδα θα ακούσουν τρομακτικές ιστορίες. Πολλά τμήματα ήταν ο ορισμός του εφιάλτη, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Μάλιστα κάποιοι θα θυμούνται τις φασιστικές πρακτικές όπου αστυνομικοί έβαζαν τους μετανάστες να χτυπάει ο ένας τον άλλον και τους βιντεοσκοπούσαν, διότι το θεωρούσαν ψυχαγωγικό (ΑΤ Ομόνοιας, 2006).

Επιτροπή του ΟΗΕ στην Ελλάδα για ελέγχους

Οι θάνατοι των δύο μεταναστών και μάλιστα σε δύο διαφορετικά αστυνομικά τμήματα (Άγιος Παντελεήμονας, Ομόνοια) έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του ΟΗΕ έρχονται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα για να κάνουν ελέγχους σε αστυνομικά τμήματα και να δουν τις συνθήκες που επικρατούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα αστυνομικά τμήματα είναι κριτήριο αξιολόγησης της ίδιας της Δημοκρατίας. Επίσης, το ξήλωμα του διοικητή του αστυνομικού τμήματος της Ομόνοιας είναι μία μεμονωμενη κίνηση και δεν λύνει το ζήτημα της αυθαιρεσίας. Χρειάζεται “ξήλωμα” των ακροδεξιών λογικών που έχουν βαθιά ιστορικότητα και η κατάλληλη καλλιέργεια των αστυνομικών.

Ετικέτες