Με την ακροδεξιά να έχει σημαίνουσα παρουσία στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχημάτισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον μέχρι πρότινος πολιτικό του αντίπαλο Μπένι Γκαντζ, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις εμφανίζονται διχασμένες ως προς το επίδικο θέμα, που δεν είναι άλλο από τη σφαγή στη Γάζα, αλλά σε δεύτερο χρόνο και ως προς την επόμενη μέρα, καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους πιο «παραδοσιακούς» διαχωρισμούς τους, πολιτικούς και ιδεολογικούς.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είναι η μετριοπαθής αντιπολιτευόμενη φωνή για τα δεδομένα του Ισραήλ. Ναι μεν είναι επικριτικός στις αποφάσεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συγκεκριμένα στην παραμονή των ακροδεξιών σε αυτήν, αλλά ενώ στηρίζει την εκστρατεία κατά της Χαμάς, εστιάζει παράλληλα στην επόμενη ημέρα. Ο Λαπίντ, πρώην δημοσιογράφος, τις προηγούμενες ημέρες άσκησε σφοδρή κριτική στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν ισότιμα τις δύο πλευρές, υποστηρίζοντας ότι έτσι στηρίζουν τη Χαμάς και την εξυπηρετούν. Μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή προς τα θύματα της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων.
Στην προσπάθειά του να τηρήσει «υπεύθυνη» στάση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο 60χρονος Λαπίντ παρουσίασε και ένα αφήγημα για το τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, αφού όπως τόνισε δεν θεωρεί ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να κερδηθεί με απλή στρατιωτική νίκη. Σύμφωνα με τον Λαπίντ, όλα θα τελειώσουν μόνο όταν αλλάξει πλήρως η πραγματικότητα όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στις εβραϊκές πόλεις και κοινότητες περιμετρικά της. Προοδευτικά, όπως ανέφερε σε άλλες δηλώσεις του, ο έλεγχος της Λωρίδας θα πρέπει να περάσει στα χέρια της Παλαιστινιακής Αρχής. Στην ουσία ο Λαπίντ υποστήριξε ότι όταν τα όπλα σταματήσουν να μιλούν και η διεθνής κοινότητα μπει ξανά στο παιχνίδι, η κατάσταση στη Γάζα πρέπει να επιστρέψει στα προ του 2006 δεδομένα.
Ο αρχηγός του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), παρότι κατά το παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Νετανιάχου, είναι πλέον ο βασικός πολιτικός του εχθρός. Η πολιτική του με βάση τα παραπάνω στο θέμα του παλαιστινιακού είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την πολιτική της ακροδεξιάς «κυβέρνησης των εποίκων» που σχημάτισε ο Νετανιάχου μετά τις τελευταίες εκλογές, καθώς ο Λαπίντ εμφανίζεται συχνά πυκνά ως υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών, όπως εξάλλου καταμαρτυρούν και οι τελευταίες του δηλώσεις.
Αριστεροί που προκαλούν
Στη μετριοπαθή πολιτική του Λαπίντ αλλά και την ακραία εθνικιστική – αντιαραβική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου μπορεί κανείς να αντιπαραβάλει μόνο πολιτικά «περιθωριακές» απόψεις, που εκφράζονται κυρίως από μικρά κόμματα της Αριστεράς αλλά και από τις οργανώσεις των υπερορθόδοξων αντισιωνιστών Εβραίων. Οι αντιδράσεις τους αποτελούν στην ουσία την ισραηλινή εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων στο πλαίσιο της πολιτικής ζωής του εβραϊκού κράτους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει στους κύκλους αυτούς οι επιλογές της κυβέρνησης Νετανιάχου πριν αλλά και μετά την επίθεση της Χαμάς είναι οι προ ημερών δηλώσεις του βουλευτή Οφερ Κασίφ του αριστερού Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα (Hadash), του κόμματος-διαδόχου του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ. Ο μοναδικός Εβραίος βουλευτής του κόμματος, κοντινός φίλος του οποίου δολοφονήθηκε από τη Χαμάς στην πρόσφατη επίθεση, είχε το σθένος να αφήσει στην άκρη την προσωπική του συντριβή και να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ επιδίωκε αυτό το ξέσπασμα βίας και ότι η επίθεση στη Γάζα γίνεται για να υλοποιηθεί το φασιστικό σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Ο βουλευτής με αυτές τις δηλώσεις του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη δεξιά πτέρυγα, με αποτέλεσμα να παυτεί για 45 μέρες από τις συνεδριάσεις της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, και να χάσει μέρος της βουλευτικής του αποζημίωσης. Φυσικά ο Κασίφ συνέχισε να εκφράζει τις απόψεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Χαμάς αντλεί τη δύναμή της από την απελπισία των Παλαιστινίων εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως αντισημίτες όλους όσοι αντιτίθενται στην κατοχή και την πολιτική απαρτχάιντ που ασκείται.
Δυναμικοί υπερορθόδοξοι
Στην κλασική αντισιωνιστική ρητορική του Κασίφ αλλά και στη γενικότερη πολιτική του κόμματός του και του συνασπισμού Hadash – Ta’al έρχονται να προστεθούν και οι διαδηλώσεις και οι δηλώσεις των υπερορθόδοξων αντισιωνιστών Εβραίων της σέχτας Neturei Karta. Μέλη της παρέστησαν στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο. Μάλιστα τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης κι ενώ συγκεντρώνονταν τα ισραηλινά στρατεύματα για τον αποκλεισμό της Γάζας κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο βίντεο με μέλη τους να διαδηλώνουν σε πόλεις του Ισραήλ.
Η Neturei Karta, που πιστεύει ότι η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ αντίκειται στον ιουδαϊσμό επειδή είναι έργο των ανθρώπων και όχι θέλημα Θεού, έχει πολλές φορές βρεθεί στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών, αφού μεταξύ άλλων κατά το παρελθόν είχαν συναντήσεις και συνομιλίες με εκπροσώπους ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων ακόμη και μέσα στη Γάζα.