Το «ανθολόγιο» αναισθησίας του Μητσοτάκη (Video)

Το «ανθολόγιο» αναισθησίας του Μητσοτάκη (Video)

Δεν είναι μόνο ο ανατριχιαστικός κυνισμός της δήλωσης που τάραξε το συλλογικό θυμικό, είναι κυρίως που ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποδεικνύεται για άλλη μια φορά συναισθηματικά απονευρωμένος, όντας τρίχα στο κοινωνικό ζυμάρι.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Το ρεσιτάλ αναλγησίας δεν ήταν λεκτικό ατόπημα, αυτός είναι απλά ο Μητσοτάκης

Η ευθεία επίθεση και αναντίρρητη ασέβεια προς τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη επανέφερε στο νου όλες εκείνες τις στιγμές που οι αλαζονικές τοποθετήσεις του έδιναν την εντύπωση ενός ανθρώπου με απώλεια συναισθηματικού ελέγχου. Ενός ανθρώπου που αδυνατούσε να συγχρονιστεί με τον ψυχισμό σε πληθυντικό αριθμό, δίνοντας την εντύπωση πως η ενσυναίσθηση του είναι νεκρή έννοια.

Στη συνέχεια, όπως συμβαίνει και σε χρόνο ενεστώτα, η μανιέρα διαχείρισης κρίσης ήταν πάντα ίδια. Αρχικά, ο πολιτικός καμικάζι – εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναλάμβανε την αποστολή πολιτικής αυτοκτονίας και αυτογελοιοποίησης, προσπαθώντας να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη με γελοίες διαψεύσεις.

Τη σκυτάλη έπαιρναν και συνεχίζουν να παίρνουν τα εξωτικά πτηνά της δημοσιολογίας, τα οποία γαντζώνονται στα «σύρματα» των πάνελ και των τηλεπαραθύρων για να μειώσουν την πολιτική φθορά έως το θέμα να καταλήξει κάτω από το χαλί της ημερήσιας ατζέντας.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθανόταν πολιτικά και επικοινωνιακά άτρωτος. Ένας άναξ που δυσκολεύεται ακόμα και να παραστήσει τον συγκινημένο ή που μετέτρεψε την πρωθυπουργική συγγνώμη σε άνοστη τσίχλα, κινητοποιώντας μηχανισμούς και πρόσωπα για να καλύψουν τα δικά του κενά. Ποιος, όμως, μπόρεσε να κοροϊδέψει τους πάντες για πάντα;

«Να βάλει κι αυτή πλάτη»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σύγχρονος εκφραστής του όρου «πολιτική δυναστεία» προκαλεί την κοινή γνώμη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στο προστατευμένο πλαίσιο των «Πρωταγωνιστών» του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την τραγωδία, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την επιζήσασα, Ευδοκία Τσαγκλή, «να βάλει κι αυτή πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα».

Δείτε το βίντεο:

«Θυσία»

Αποδεικνύοντας πως δεν έχει καμία δυνατότητα συναίσθησης της θλιβερής συνθήκης, ο κ. Μητσοτάκης σε περιοδεία του στο Μαρούσι αποκάλεσε «θυσία» τον θάνατο 57 ανθρώπων στα Τέμπη. Όπως ήταν φυσικό, η δήλωση προκάλεσε πολιτικές και κοινωνικές δονήσεις, αλλά ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν είχε καμία πρόθεση να ανακαλέσει.

Δείτε το βίντεο:

Τα στρέμματα και τα φέρετρα

Με την ίδια συναισθηματική αναλγησία είχε εκφραστεί για την τραγωδία στο Μάτι, προσπαθώντας να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Ειδικότερα, στις 25 Αυγούστου του 2021, είπε από το βήμα της Βουλής το αμίμητο: «Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο. Και θα δει, θα συγκρίνει και θα θυμάται ότι στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα», ήταν τα λόγια του πολιτικού τυμβωρύχου. Μάλιστα, η ατάκα του ήταν τόσο στυγερή που ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ στα social media, «Ομάδα Αλήθειας», έκρινε πως πρέπει να πάρει μορφή «επιμυθίου» στο ανάλογο βίντεο που ετοίμασε.

Δείτε το βίντεο:

Τα ένσημα ενός «βύσματος»

Δεν αποτελεί μυστικό το πώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δρομολόγησε τις διαδικασίες για την επαγγελματική αποκατάσταση του γιου του στον τραπεζικό τομέα, πριν ο τελευταίος αποφασίσει να ριχτεί στην πολιτική κονίστρα. Άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, βολεύοντας -όπως αποκάλυψε το Documento- τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον νεότερο στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Βολεύτηκε στις Βρυξέλλες ο υιός Μητσοτάκη

Ωστόσο, ακόμα πιο προκλητικό είναι ότι ο άνθρωπος που δεν έχει ζήσει -όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί- με 800 ευρώ, προέτρεψε τους νέους «να κολλήσουν ένσημα» προτού ασχοληθούν με την πολιτική προκειμένου να διδαχθούν «τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου».

«Το μόνο το οποίο θα έλεγα αν οποιοδήποτε νέο παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, μία συμβουλή θα του έδινα μόνο: ότι θα φροντίσεις πρώτα να έχεις δουλέψει. Να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα, να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, να ξέρεις τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Και μετά, αφού κάνεις κάποια καριέρα, να το ξανασκεφτείς αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά» είπε στη «σκληρή» συνέντευξη με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Δείτε το βίντεο:

 

«Ξεπερασμένο το οκτάωρο»

Σε αυτό το σημείο αξίζει να κάνουμε ένα flashback για όσα έλεγε, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πώς αντιλαμβάνεται τον τρόπο που οι νέοι θα κολλούν τα ένσημά τους. Τον Μάιο του 2018, από το βήμα του Digital Economic Forum, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως θεωρεί ξεπερασμένο το οκτάωρο. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε: «Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο δουλειά, αλλά και κλάδους πολλές φορές στον εργασιακό τους βίο. Κι αυτό το οποίο αποκαλούμε το κλασικό δυτικό ωράριο 9 με 5, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά που ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο».

Δείτε το βίντεο:

Επίσης, τον Μάιο του 2019, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και αντικατάστασή της με επταήμερη εργασία. «Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα» είχε τονίσει κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης.

Δείτε το βίντεο:

Ως εκ τούτου, λογικό και επόμενο ήταν επί ημερών του στο τιμόνι της χώρας το οκτάωρο να γίνει λάστιχο προκειμένου οι εργαζόμενοι να… μαζεύουν ελιές, ενώ καμία έκπληξη δεν προκαλεί και το γεγονός ότι λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής «πέρασε» τροπολογία που υπό προϋποθέσεις θεσπίζει ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων για τα καταστήματα λιανικής.

Διαβάστε επίσης: Εμπορικά καταστήματα: Πρωτοφανής τροπολογία Άδωνη για… ολονύχτια λειτουργία

«Ολιστική ποιότητα ζωής»

Η αδυναμία του πρωθυπουργού να πιάσει τον παλμό των νέων είχε διαφανεί και πριν έναν χρόνο. Τότε, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους, καλώντας τους νέους και τις νέες να μη στοχοπροσηλώνονται στις απολαβές τους, αλλά να βλέπουν τη ζωή τους «λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά».

Για του λόγου το αληθές, ανέφερε: «Η Ελλάδα, το έχω πει πολλές φορές και παρότι της αντιπολίτευσης της αρέσει να μου ασκεί κριτική γι΄ αυτό, θα επιμείνω σε αυτό, μπορεί να προσφέρει μία εξαιρετική ποιότητα ζωής και σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα αυτά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Όπου ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά».

Δείτε ακόμα: Διαψεύδει την «καταπληκτική ποιότητα ζωής» Μητσοτάκη η ΕΛΣΤΑΤ: Μόνο το 1,9% πλήρως ικανοποιημένο από τα οικονομικά του

Αυταπάτη η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων

Μετά την υπενθύμιση της «ολιστικής ποιότητας ζωής», μπορούμε να ανατρέξουμε στις εκπεφρασμένες πεποιθήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τις κοινωνικές ανισότητες. «Δεν έχω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση» υποστήριξε, προσδίδοντας φυσική νομοτέλεια στις ανισότητες που παράγει η νεοφιλελεύθερη φόρμουλα κοινωνικής αναπαραγωγής.

Δείτε το βίντεο:

«Υπάρχουν εξαρτημένοι από τον μισθό τους»

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η αλήστου μνήμης διαπίστωση του απερχόμενου πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2020 σε σχέση με την εξάρτηση των εργαζομένων από τον μισθό τους. Με τη συλλογική ανησυχία να χτυπά κόκκινο ελέω πανδημίας, lockdown και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε την… πυρίτιδα, λέγοντας: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». Απ΄ ό,τι φαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με την ανάλογη απόσταση που χωρίζει κάποιον που εκφράζεται για μια εξάρτηση, την οποία δεν απέκτησε ποτέ στη ζωή του.

 

Ο εξωγήινος του Υμηττού

Η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας στη συμβουλή αλλαγής φύλου που έδωσε ο εξωγήινος του Υμηττού σε κάποιον νέο προκαλεί μέχρι και σήμερα δημοσιογραφική αμηχανία. Μιλώντας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε στον ετεροπροσδιορισμό του αυτοπροσδιορισμού, αλλά κατέστησε εμμέσως πλην σαφώς ψυχικά νοσούντες τα άτομα που νιώθουν την ανάγκη αλλαγής φύλου.

Ακολουθεί η πιο ντροπιαστική τοποθέτηση του απερχόμενο πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός. Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή».

Δείτε το βίντεο:

Documento Newsletter