Το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν στα F-16, η πρόβλεψη του Τσίπρα και το «ψέμα» του Μητσοτάκη (Video)

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις που να αποκλείουν τη χρήση αμερικανικών όπλων για την πρόκληση σύγκρουσης εντός του ΝΑΤΟ. Δεδομένου του ιστορικού της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αμερικανικά F-16 για υπερπτήσεις στο Αιγαίο και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ζητάμε μηχανισμούς που προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς αμερικανικών όπλων στην Τουρκία», έγραφαν Αμερικανοί βουλευτές σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, το περασμένο καλοκαίρι.

Οι εξοπλισμοί της Τουρκίας από τις ΗΠΑ έβρισκαν αντίσταση στο Κογκρέσο από το 2019 που παρά τις ισχυρές αμερικανικές αντιδράσεις η Αγκυρα παρέλαβε τους πρώτους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.

Αρχικά κόπηκε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην κατασκευή του μαχητικού F-35. Έπειτα η μπήκε φρένο στην παράδοση νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν οι σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνένωση S-400 και F-35. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η αναβάθμιση σε Block 70 (σ.σ. των F-16) ενέχει παρόμοιους κινδύνους, εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τους ρωσικούς S-400. Δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για εμάς όσο και για τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον βρίσκουμε μη αποδεκτό», τόνισαν Αμερικανοί βουλευτές στον Α. Μπλίνκεν το 2021.

Όμως ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν ξέρει από ανατολίτικα παζάρια. Συνέδεσε την ένταξη της -κάποτε παραδοσιακά ουδέτερης- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τα F-16. Η αμερικανική κυβέρνηση που καίγεται να αυξήσει τη δύναμη του πολεμικού της βραχίονα, του ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει την πολεμική της βιομηχανία, προσπάθησε να αποσυνδέσει τα δύο θέματα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχόταν στον Ερντογάν τα F-16 ανεξάρτητα από τη Σουηδία.

Τελικά η Τουρκία παίρνει νέα F-16 και αναβαθμίζει τα παλιά και κανείς δεν μιλάει για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και τους S-400. Σαν να ήταν το μοναδικό θέμα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν το πιο εύκολο στα σχέδια του Ερντογάν, που και τους ρωσικούς πυραύλους κρατάει και το Αιγαίο απειλεί με γκρίζες ζώνες.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα σύμφωνα με δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «δεδομένος σύμμαχος». Δεν διαπραγματεύεται. Για παράδειγμα, την ώρα που η Ελλάδα στέλνει ακριβοπληρωμένα όπλα δωρεάν στην Ουκρανία υπακούοντας τις ΗΠΑ, η Αγκυρα πουλάει τα UAVs της στο Κίεβο.

Η ελληνική κυβέρνηση, για να χρυσώσει το χάπι των τουρκικών F-16 διαρρέει ότι η Ελλάδα θα πάρει F-35 και αυτό τα φιλικά της ΜΜΕ το θεωρούν κατόρθωμα. Πρώτον θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να παραδοθούν F-35, ακόμη κι αν τα παραγγείλει αύριο, επειδή μεταξύ άλλων η λίστα αναμονής από άλλες χώρες είναι μεγάλη. Δεύτερον, θα τα πληρώσουμε, δεν θα τα πάρουμε δωρεάν και χρήματα δεν μας περισσεύουν. Η Τουρκία δίνει 20 δισ. δολάρια για τα F-16. H Ελλάδα που θα βρει ανάλογο ποσό;

Κορυφαία στιγμή αυτής της παράλογης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η βεβαιότητα του Κ. Μητσοτάκη ότι η Τουρκία δεν θα πάρει F-16. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, του έλεγε ότι είναι «ψέμα» ότι η Τουρκία θα πάρει F-16. O Αλέξης Τσίπρας υπήρξε προφητικός σε εκείνη τη συζήτηση και μίλησε για ανάγκη διαπραγμάτευσης ώστε να μην αλλάξουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο προς όφελος της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μιλούσε καν για τον όρο που είχαν βάλει Αμερικανοί βουλευτές, να μη χρησιμοποιούνται αυτά τα F-16 για υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

 

Δείτε επίσης: Πρόστιμο «χάδι» 561.000 ευρώ στην Friesland – Τζίρο 340,6 εκατ. ευρώ έκανε η εταιρεία

Eurostat: Αποκαλυπτική έρευνα – Από τους λιγότερο ικανοποιημένους με τη ζωή τους οι Έλληνες

«Πυρά» φαρμακοποιών κατά ΕΟΦ: Χωρίς προστασία μένουν τα παιδικά εμβόλια – Οργισμένη αντίδραση για τις εξαγωγές

Η Eurostat εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τα στοιχεία που γκρεμίζουν αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας»