O νόμος Βρούτση για το ασφαλιστικό είναι στην ουσία συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου με απώτερο σκοπό την παράδοση στην ιδιωτική ασφάλιση. Γι’ αυτό και δημιουργούνται έξι κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που εξυπηρετεί τους λίγους ισχυρούς επιβαρύνοντας τους πολλούς ασθενέστερους.
Οι πιο πολλοί από τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες είναι φυσικό να διαλέξουν τη χαμηλότερη εισφορά των 220 ευρώ, με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό να μην είναι βιώσιμο. Ιδίως οι οικονομικά ισχυρότεροι θα προτιμήσουν τη χαμηλότερη κλάση, καταφεύγοντας για την ανταποδοτικότητα στην ιδιωτική ασφάλιση. Θα είναι συχνό το φαινόμενο ο υπάλληλος της επιχείρησης να καταβάλλει περισσότερες εισφορές από τον επιχειρηματία.
Ομως το σύνταγμα επιτάσσει να συμμετέχουμε στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις μας. Τo Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι αυτά καθαυτά ιδιαιτέρως χαμηλά. Ο νόμος Βρούτση αλλάζει στην πραγματικότητα τους συντελεστές αναπλήρωσης μόνο για τους έχοντες ασφαλιστικό χρόνο από 30 έως 40 έτη, χωρίς να λαμβάνει καμία πρόνοια γι’ αυτούς που έχουν λιγότερο χρόνο ασφάλισης, δηλαδή την πλειονότητα.
Μια κυβέρνηση που δηλώνει πατριωτική πλην επιμένει να αδικεί τους Πόντιους και τους Βορειοηπειρώτες, αφού μειώνει το ποσοστό της εθνικής σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής. Κάτι που οδηγεί τους Πόντιους και Βορειοηπειρώτες συμπατριώτες μας στην απόγνωση καθώς ο επαναπατρισμός έγινε σε πολλές περιπτώσεις μετά το 1993-1994.
Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε ως ΜέΡΑ25 τροπολογία με την οποία προτείνουμε να χορηγείται στους ομογενείς από τον Πόντο, τη Βόρεια Ηπειρο και αλλού το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7 του ν. 4387/2016, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Και ομοίως να χορηγείται και πλήρες το ποσό του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων με τη συμπλήρωση 15 ετών διαμονής στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, σε ευπαθείς ομάδες, όπως τα ΑμεΑ, η εθνική σύνταξη μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό της αναπηρίας τους. Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι η πλήρης εθνική σύνταξη των 384 ευρώ για όλους είναι η ελάχιστη πρόνοια ενός κράτους δικαίου και δεν πρέπει να επηρεάζεται από το ποσοστό αναπηρίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φροντίζει με τρόπο σκανδαλώδη να τακτοποιήσει τους δικούς της ανθρώπους/συνταξιούχους που θα απασχοληθούν στους φορείς γενικής κυβέρνησης και έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 28/02/2021 και το 62ο έτος της ηλικίας τους από 01/03/2021 και μετά. Τους δίνει και σύνταξη, έστω μικρότερη κατά 30%, και μισθό.
Στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε λύση για τη βιωσιμότητα την παροχή τραπεζικής άδειας στο ΤΑΙΠΕΔ και τη μετατροπή του σε αναπτυξιακή τράπεζα που θα διακρατεί ό,τι έχει μείνει από τη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας την ως εχέγγυο για να αντλεί πόρους για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Αν κάποιο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο πωληθεί, εξασφαλίζεται η διακράτηση μερίδας μετοχών από το δημόσιο που θα περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη μόνιμη ενίσχυσή τους. Οι μετοχές της νέας αναπτυξιακής τράπεζας θα δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία ενισχύοντας την κεφαλαιοποίησή τους.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, αντιθέτως, καταργεί τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή για χάρη ενός ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος ως προθαλάμου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η Μαρία Απατζίδη είναι βουλευτής ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25