Το «ανακτοβούλιο» του Κυριάκου

Το «ανακτοβούλιο» του Κυριάκου

Σε καραντίνα Βουλή και διαφάνεια, ελέω κορονοϊού, με την κυβέρνηση να εργαλειοποιεί την πανδημία

Η αποστροφή της κυβέρνησης προς κάθε μορφή δημόσιου ελέγχου εντείνεται αργά αλλά σταθερά. Η παγίωση της αδιαφάνειας για ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και των πολυεπίπεδων συνεπειών της πανδημίας αποτέλεσε προπομπό για όσα συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο κοινοβούλιο. Η συμπολίτευση άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που της πρόσφερε η υγειονομική κρίση. Επίμαχα νομοσχέδια και τροπολογίες ψηφίζονται «από το παράθυρο» εν μέσω περιοριστικών μέτρων εντός και εκτός Βουλής. Ο πρωθυπουργός μοιάζει να αντιλαμβάνεται τον «ναό της δημοκρατίας» ως ανακτοβούλιο, μετατρέποντας τις υποχρεώσεις του και τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης σε λάστιχο έτοιμο να σπάσει.

Πρόκειται για μεμονωμένο παράδειγμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Οχι. Παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται στην Κύπρο, ενώ πριν από λίγες μέρες εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβενίας κατατέθηκε πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε τον κορονοϊό για να υπονομεύσει το κράτος δικαίου και να αποδυναμώσει τους θεσμούς. Σας θυμίζει κάτι;

Οπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αγνοήσει πέντε αιτήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τελευταίο κρούσμα η αναπάντητη επίκαιρη ερώτηση για το «κορονογλέντι» της Ικαρίας, γεγονός που συνδέεται με την ντιρεκτίβα αλά ΥΕΝΕΔ. Παράλληλα, στο έπακρον αξιοποιήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η υγειονομική συνθήκη προκειμένου να στεγανοποιηθεί ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν έγκειται στον μειωμένο αριθμό βουλευτών που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλλά στον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες. Αντί οι βουλευτές να ψηφίζουν μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης για να μην υπάρχει κανενός είδους διαμεσολάβηση, είναι υποχρεωμένοι να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω επιστολικής ψήφου που κατατίθεται πρώτα στη γραμματεία του κόμματος.

Συν τοις άλλοις, ζητήθηκε από τους βουλευτές να αδειάσουν άρον άρον τα γραφεία τους στη Βουλή, με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα να αναγκάζεται να αποσύρει την εσπευσμένη οδηγία μετά τις αντιδράσεις. Ως επιστέγασμα, η κυβέρνηση αρνείται να παγώσει τον νομοθετικό της προγραμματισμό, ψηφίζοντας ρουσφετολογικές τροπολογίες και νομοσχέδια που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις εν μέσω έξαρσης του ιού.

Τα προαναφερθέντα οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα τόσο στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και στην αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη από την ολομέλεια. Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τασούλα και την έναρξη της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου Πέτσα – Λιβάνιου το οποίο θεσπίζει απελευθέρωση μισθών στους «επιτετραμμένους» της κυβέρνησης σε ΕΡΤ – ΑΠΕ, απαλλάσσει εμμέσως τους καναλάρχες από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες και δρομολογεί απολύσεις μέσω της μείωσης του κατώτατου ορίου εργαζομένων στα κανάλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρενέβη στην ολομέλεια τονίζοντας ότι «η Βουλή δεν μπορεί να μπει ούτε στον πάγο ούτε στην καραντίνα». «Σας καταγγέλλουμε, κ. Λιβάνιε, και κυρίως καταγγέλλουμε τον κ. Μητσοτάκη που τα ενορχηστρώνει όλα αυτά και αποχωρούμε από τη διαδικασία ψήφισης» είπε δίνοντας το σήμα αποχώρησης στους βουλευτές του κόμματος.

Η συνάντηση με Τασούλα

Ακολούθησε η συνάντησή του με τον κ. Τασούλα, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά. Σύμφωνα με τις διαρροές που προέκυψαν ένθεν και ένθεν, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Ως προς την ουσία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σχετικά με ζητήματα «αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής». Η συγκεκριμένη αναφορά αποδεικνύει πόσο σημαντική θεωρεί ο κ. Τσίπρας την εν λόγω συζήτηση, καθώς και στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής χαρακτήριζε «κορυφαίο κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» τη μη δρομολόγησή της. Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών υποστήριξε ότι θα επανεξετάσει το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα επανέλθω και θα τον ενημερώσω» ανέφερε και επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επικρατούν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο ως λεκτικό ατόπημα μπορεί να εκληφθεί. Εάν οι περιορισμοί προκαλούν δυσχέρειες, τότε σειρά νομοθετημάτων άσχετων με την πανδημία θα έπρεπε να παραμείνει στα συρτάρια. Παρουσιάστηκε διαλλακτικός και ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των ονομαστικών ψηφοφοριών. Ωστόσο εξέφρασε τον φόβο μήπως τα τεχνολογικά μέσα δεν μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος. Πάντως αντέταξε τις τέσσερις συζητήσεις που έχουν γίνει με «πρωτοβουλία του πρωθυπουργού» για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και τις έξι απαντήσεις του στην αντιπολίτευση κατά τη διαδικασία της «Ωρας του πρωθυπουργού» για να δικαιολογήσει τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Δεν θα τους αφήσουμε»

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν στο Documento ότι η ανοχή στις αντικοινοβουλευτικές μεθόδους της πλειοψηφίας τελείωσε. «Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία» δεσμεύονται, καλώντας και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Προσθέτουν δε πως «αυτή η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο, εκμεταλλευόμενη μέχρι εκεί που δεν παίρνει την πανδημία», ενώ φέρνουν ως παράδειγμα τα δύο πρόσφατα νομοσχέδια που προβλέπουν αυξήσεις για τα golden boys σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και ΑΑΔΕ.

Ετικέτες

Documento Newsletter