Τη συνταγή της «σκευωρίας» της Novartis και της συγκάλυψης κάθε σκανδάλου που έχει ταλανίσει την κυβέρνηση επιστρατεύει το Μέγαρο Μαξίμου και για τις παρακολουθήσεις με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πασχίζει τη Δευτέρα να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει να απαντήσει σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, υπό την ψευδεπίγραφη δικαιολογία πως «έχουμε δώσει εξαντλητικές εξηγήσεις».
Να αφήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ υπό την εποπτεία Μητσοτάκη πίσω της προσπαθεί η κυβέρνηση, την ώρα που στη Βουλή κορυφώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και την διακίνηση του παράνομου λογισμικού Predator σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον πρωθυπουργό. Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών επιχείρησε να εγκαινιάσει την νέα κυβερνητική ομερτά για το ζήτημα, καταφέρνοντας μόνο να κερδίσει λίγο χρόνο ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων.
«Ότι έχουμε να πούμε για την ιστορία αυτή και ο πρωθυπουργός και εγώ το έχουμε πει και το έχουμε απαντήσει. Εγώ στις ερωτήσεις σας εδώ, ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Συνεδρίασε μια φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αναμένεται πολύ σύντομα δεύτερη συνεδρίαση της. Σήμερα συζητείται η Εξεταστική Επιτροπή. Όλα μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες. Αυτοί που πρέπει να κληθούν και να απαντήσουν, θα κληθούν και θα απαντήσουν» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει κάθε δημόσια συζήτηση.
Ωστόσο, η απάντησή του θα ήταν αρκετή εάν το ερώτημα δεν αφορούσε την κλήση του Κυρ. Μητσοτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή και την πιθανότητα παρουσίας του εκεί, κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό ως ενδεχόμενο. Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να μην παραστεί και να καταθέσει με γραπτό υπόμνημα. Αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή, αρκέστηκε να επαναλάβει πως «δεν θα ευτελίσουμε τις διαδικασίας» για τη στήριξη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το τι θα πράξει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εάν δεν υπάρξει επέκταση και στο παρελθόν, όπως έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί με στόχο τον όποιο συμψηφισμό.
Η ζέση του Γιάννη Οικονόμου να μην αναφερθεί καθόλου στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και την σκανδαλώδη εμπλοκή Μητσοτάκη ήταν τόσο μεγάλη, που σε ερώτημά μας για τη σωρεία ψευδών την οποία κατά την τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πιάστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κατάφερε ούτε πλημμελώς να καλύψει τον εκτεθειμένο πρωθυπουργό.
«Κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία σειρά αναφορών που διαψεύστηκαν από τους ενδιαφερόμενους και τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, Γιάννης Πανούσης, Νάντια Βαλαβάνη και Γιάνης Βαρουφάκης τον διέψευσαν για την παρακολούθησή τους. Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάσης Καμπαγιάννης δήλωσε πως δεν υπήρξαν επισυνδέσεις χρυσαυγιτών βουλευτών στη δικογραφία για τη ναζιστική οργάνωση. Η αναφορά σε παρακολούθηση Πάνου Καμμένου αφορούσε τελικά τον Δημήτρη Καμμένο και μάλιστα από καταγραφή τρίτου προσώπου που συνομιλούσε μαζί του. Και τέλος, την ύπαρξη της μικρής Μαρίας που πέθανε στον Έβρο έχει επιβεβαιώσει έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα θέλατε από πλευράς πρωθυπουργού να δώσετε κάποιες απαντήσεις γι’ αυτά» ήταν η ερώτηση που του υπέβαλε το documentonews.gr, με την απάντηση του Γ. Οικονόμου να είναι αμφίβολο εάν ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ότι είχα να πω το είπα και εγώ και ο πρωθυπουργός. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναλαμβάνω και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη, και μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα υπάρξουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά που υπάρχουν, και σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης αυτής. Σε ότι αφορά την απώλεια του μικρού παιδιού στην οποία αναφέρεστε είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα αυτό. Νομίζω αύριο στη Βουλή υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπής κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Θα περιμένουμε και την αυριανή Επιτροπή, νομίζω θα ακουστούν και εκεί χρήσιμα πράγματα» απάντησε ο Γ. Οικονόμου, πυροδοτώντας με την απάντησή του μία ακόμα ερώτηση για τα παραπάνω, επικεντρωμένη στα όσα υποστήριξε για τις επισυνδέσεις χρυσαυγιτών βουλευτών, και το διπλό άδειασμα του Κυρ. Μητσοτάκη από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Θανάση Καμπαγιάννη.
«Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω στα ζητήματα που αφορούν την περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη. Σας είπα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στη Δικαιοσύνη. Βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη θεσμική διαδικασία στη Βουλή. Από εκεί θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία νομίζω θα δώσουν απαντήσεις για όλες τις πτυχές της υπόθεσης αυτής. Και πάντως, θα εξεταστεί ένα πολύ ουσιαστικό πρόβλημα. Αν μπορούν να υπάρχουν Έλληνες πολίτες που εκ της ιδιότητάς του θα εξαιρούνται a priori από τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας να τους ελέγχουν, όταν αυτές θεωρούν και η Δικαιοσύνη συμφωνεί, συναινεί, ότι θα πρέπει να ελεγχθούν. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο της όλης υπόθεσης, μαζί με τη διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης του κυρίου Ανδρουλάκη, να βρούμε με ποια παραπάνω θεσμικά φίλτρα θα απαντήσουμε σε αυτό, ή αν θα πρυτανεύσει η άποψη ότι οι Έλληνες πολίτες μπορεί να είναι πολίτες δύο κατηγοριών, και να εξαιρούνται a priori λόγω της ιδιότητάς τους ορισμένοι από αυτό το θεσμικό πλαίσιο ευθύνης των υπηρεσιών ασφαλείας» απάντησε διαφεύγοντας και αυτής της ερώτησης για τις ψευδείς αναφορές του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να στρέψει τη συζήτηση στο «γενικό», όπως προσπάθησε και την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σφήκα ήταν και σε ένα ακόμα ερώτημα του documentonews.gr, καθώς του ζητήθηκε για μία ακόμα φορά εγγύηση για την μη ύπαρξη επιπλέον παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, μετά και την επανάληψη από τον πρωθυπουργό και από τον ίδιο των δηλώσεων που αποδόθηκαν στον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, πως «κανείς δεν εξαιρείται a priori».
«Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να εγγυηθεί πως δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων» ρωτήσαμε, για να λάβουμε την ίδια άρνηση απαντήσεων όπως και παραπάνω. «Έχουμε απαντήσει πάρα πολύ καθαρά, αναλυτικά, και εξαντλητικά στο θέμα αυτό» είπε και χαμογέλασε αμήχανα, πριν κλείσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Τα μαζεύει και για Σαμαρά
Λίγο πριν ήταν φειδωλός ακόμα και στην «πάσα» που δέχθηκε από άλλη ερώτηση για το «γιατί δεν κάνει η Νέα Δημοκρατία και μία εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο 2015-2019, για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ», αρκούμενος να δηλώσει πως «θα είναι πολύ χρήσιμο» κατά τη διάρκεια αυτής της Εξεταστικής που αναμένεται να συσταθεί να προσέλθουν οι επικεφαλής της ΕΥΠ του προηγούμενου διαστήματος, επαναλαμβάνοντας μονότονα πως «όχι για συμψηφισμό, αλλά για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τις παθογένειες και στρεβλώσεις» των προηγούμενων ετών.
Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο κλήσης του Αντώνη Σαμαρά και συνεργατών του, όπως ο διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησής του, Θοδωρή Δραβίλα, ο Γ. Οικονόμου έδωσε το σάλπισμα της υποχώρησης, επιβεβαιώνοντας τη δεινή θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για το ζήτημα της «έρευνας σε βάθος», αφού έγινε έκδηλη η προσπάθεια του εκπροσώπου να «απαντήσει» στα ερωτήματα του πρώην πρωθυπουργού που βλέπει να μπαίνει στο κάδρο.
«Νομίζω ότι όλες οι διοικήσεις της ΕΥΠ την προηγούμενη περίοδο θα μπορούν να συμβάλουν με την παρουσία τους απαντώντας σε ερωτήσεις για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν, όχι μόνο την Εξεταστική Επιτροπή αλλά και την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, μία ερώτηση η οποία συνεχώς ακούγεται στον δημόσιο διάλογο, είναι εάν μπορεί να γίνει φέιγ βολάν ή εν πάσει περιπτώσει να αποτελεί αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης και ανταλλαγής απόψεων, δημόσια επαναλαμβάνω, το αίτιο για το οποίο αποφασίζει η κρατική υπηρεσία ασφαλείας να ζητήσει την άδεια της εισαγγελέως για να γίνει νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο κάποιου. Θα είχε μία αξία να δούμε στο αν μπορεί να δημοσιοποιηθεί το αίτιο, που άπτεται εθνικής ασφαλείας, είναι ταυτόσημες οι απόψεις όλων των διοικήσεων της ΕΥΠ, διαχρονικά και όχι μόνο της τελευταίας περιόδου. Αυτό για παράδειγμα είναι ένα από τα στοιχεία που θα μπορούσε να συνεισφέρει κάποιος προηγούμενος της ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή ή οπουδήποτε αλλού» έσπευσε να καθησυχάσει επί της ουσίας το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, που ήδη παρασκηνιακά έχει κάνει γνωστή τη δυσφορία του από την εμπλοκή του ονόματός του από τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Υπό πίεση από την ευρωβουλή
Αξίζει να σημειωθεί πως σε νέα ερώτηση του documentonews.gr για τις αποκαλύψεις του φύλλου του Documento της Κυριακής για τη διακίνηση του Predator και την παρέμβαση της Ολλανδής ευρωβουλευτή του Renew Europe (Democraten 66) και μέλους των επιτροπών LIBE και PEGA Σόφι ιν’τ Βελντ, που καλεί την Europol να παρέμβει για το λογισμικό «καθώς μιλάμε για την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ, των θεσμικών οργάνων της και των πολιτών της» όπως τονίζει, ο εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές των ευρωπαϊκών.
«Η Νέα Δημοκρατία και η ευρωπαϊκή της οικογένεια στο ευρωκοινοβούλιο θα συντασσόταν με ένα τέτοιο αίτημα;» ρωτήσαμε τον Γ. Οικονόμου, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει αρχικά πως «έχω πει πολλές φορές ότι οι ελληνικές κρατικές αρχές ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν, δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά», για να συνεχίσει δηλώνοντας εμμέσως πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μία έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης και οφείλουμε να συνεργαστούμε και με τις υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό το πράγμα, όπως έχουμε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αφορά ανθρώπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εννοώ παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης με παράνομα λογισμικά, και είναι μία απειλή απέναντι στην οποία οφείλουμε να βρούμε απάντηση. Ήδη έχει κινητοποιηθεί η ελληνική Δικαιοσύνη προς την κατεύθυνση αυτή, και οι ελληνικές αρχές θα συνδράμουν οποιαδήποτε έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα, το πως θα προστατευτούμε, και πως θα εντοπίσουμε εκείνους που χρησιμοποιώντας αυτές τις παράνομες πρακτικές επιχειρούν να θέσουν σε αμφισβήτηση το απόρρητο και την ασφάλεια των επικοινωνιών Ευρωπαίων πολιτών».