Ένταση και υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με το αίτημα της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή της Βουλής ο Πάνος Καμμένος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος για την ακυρωθείσα πώληση οπλικού υλικού στη Σ.Αραβία. Αποχώρησε από τη συνεδρίαση η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ το αίτημά της έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία.
Μετά την έγκριση του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ, επόμενο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για κλήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και του φερόμενου ως μεσάζοντα στην ακυρωθείσα πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, Βασίλη Παπαδόπουλου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, τάχθηκε κατά του αιτήματος της ΝΔ, με το σκεπτικό πως το ζήτημα αφορά την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και όχι τη Θεσμών και Διαφάνειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν γίνεται να μετατραπεί η εν λόγω Επιτροπή σε Εξεταστική Επιτροπή και πως δεν μπορεί να καλεί όποιον θέλει για οποιοδήποτε ζήτημα. Εξού και η πρότασή της ήταν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τεθεί σε ψηφοφορία.
Σε εκείνο το σημείο, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε από την πρόεδρο να στείλει αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προκειμένου να αποφανθεί για το κατά πόσο η Επιτροπή δύναται να καλέσει τον υπουργό και τον κ. Παπαδόπουλο να καταθέσουν, μετά από σχετικό αίτημα της μειοψηφίας και συγκεκριμένα των 2/5 της Επιτροπής, όπως ορίζει σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου υιοθέτησε την πρόταση του κ. Τραγάκη, σημειώνοντας πως αναβάλλεται η κρίση της Επιτροπής προκειμένου να απευθύνει αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το κατά πόσο μπορεί η Επιτροπή να καλέσει τους κ.κ. Καμμένο και Παπαδόπουλο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι θα ζητηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο να καταγράψει και το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Παραδόξως, αυτό προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών της ΝΔ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποχωρεί πρώτος από τη διαδικασία, εξαπολύοντας βαρύτατες κατηγορίες κατά της προέδρου. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, το λόγο αρχικά πήρε ο Μάκης Βορίδης, καταγγέλλοντας χονδροειδή και απαράδεκτη παραβίαση του κανονισμού της Βουλής, με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να απορεί για την στάση του τομεάρχη της ΝΔ και να του υπενθυμίζει ότι ουσιαστικά έκανε αποδεκτό το αίτημα του κ. Τραγάκη. «Πραξικόπημα» και «ντροπή για το ελληνικό Κοινοβούλιο» αποκάλεσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου την απόφαση της προέδρου, οξύνοντας παραπάνω τα πνεύματα.
Εν τέλει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν, με το πιο σουρεαλιστικό στιγμιότυπο της συνεδρίασης να είναι η έξοδος του Γιάννη Τραγάκη από την αίθουσα την ώρα που υπερψηφιζόταν από την πλειοψηφία η πρότασή του.
Να σημειωθεί δε πως εκπρόσωποι της ΝΔ στην Επιτροπή επισκέφθηκαν μετά την αποχώρηση τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών, αδυνατώντας να απαντήσουν για το κατά πόσο συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του κ. Τραγάκη, την οποία υιοθέτησε η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Το είπε έτσι, του ξέφυγε» απάντησε βουλευτής της ΝΔ μετά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αδειάζοντας επί της ουσίας τον κ. Τραγάκη για την πρωτοβουλία του.