Το άγχος που προκαλούν τα fitness trackers όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά!

Το άγχος που προκαλούν τα fitness trackers όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά!

Ακόμη και ένα χαλασμένο ρολόι δείχνει σωστά την ώρα δύο φορές την ημέρα… Αρκούν όμως μονάχα δύο φορές;

Tου Μάνου Χατζηγιάννη (Κουζουλοί Δρομείς/Ομάδα Αλληλεγγύης)

Στις μέρες μας για να βγούμε για ένα απλό τρέξιμο έχουμε γεμίσει…εξαρτήματα! Είμαστε σίγουροι όμως πως τα πάντα πάνε…ρολόι;

Οι εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που σχετίζονται με θέματα υγείας, fitness trackers και ρολόγια γυμναστικής παρέχουν απίστευτη εικόνα για την υγεία κάποιου, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολικό άγχος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο Tariq Osman Andersen, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι οι συσκευές γυμναστικής που μετρούν τον ύπνο, τους καρδιακούς ρυθμούς και τη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να έχουν και μειονεκτήματα για τον χρήστη.

Η ερευνητική ομάδα του Andersen πραγματοποίησε μια εξάμηνη μελέτη με 27 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ρολόγια γυμναστικής «Fitbit».

Η ομάδα κατέγραψε ότι ορισμένοι χρήστες διαπιστώθηκαν με αυξημένο άγχος μετά από παρερμηνεία καρδιακών δεδομένων: “Η μελέτη μας δείχνει ότι, συνολικά, οι αντιμετρήσεις είναι πιο προβληματικές από ό, τι ευεργετικές, όταν πρόκειται για την εμπειρία του ασθενούς. Οι ασθενείς αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες από τα Fitbits τους ακριβώς όπως θα χρησιμοποιούσαν έναν γιατρό. Ωστόσο, δεν παίρνουν βοήθεια για την ερμηνεία σχετικά με τα δεδομένα παρακολούθησής τους. Αυτό τους κάνει άσκοπα αγχώδεις, ή μπορεί να μάθουν κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα”, είπε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medical Internet Research, καθόρισε τα «πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης ρολογιών Fitbit» δίνοντας τον εξής ορισμό:

“Οι περισσότερες πληροφορίες καθησυχάζουν, αλλά επίσης ξυπνούν την αμφιβολία”

Οι ασθενείς έχουν την αίσθηση ότι καθίστανται περισσότερο γνώστες και πιο συντονισμένοι με τη γενική υγεία τους, αλλά συνδέουν τις πληροφορίες με τις καρδιακές παθήσεις τους, για τις οποίες δεν υπάρχει ασφαλής βάση.

Για παράδειγμα, εάν βλέπουν ότι δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε, αισθάνονται άβολα και φοβούνται ότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ασθένειά τους. Ομοίως, συχνά συνδέουν τον καρδιακό παλμό με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

“Αντίθετα, το ρολόι Fitbit μπορεί να είναι καθησυχαστικό, εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι κοιμάστε καλά και έχετε χαμηλό καρδιακό ρυθμό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με καρδιακές παθήσεις, επειδή συσκευή έχει σχεδιαστεί για σπορ και ευεξία, σε αντίθεση με τη διαχείριση της νόσου “, εξηγεί ο Tariq Osman Andersen.

Μια άλλη πτυχή του Fitbit με θετικές και αρνητικές πτυχές είναι η άσκηση. Από τη μία πλευρά, οι ασθενείς είχαν κίνητρο να είναι ενεργοί, αλλά την ίδια στιγμή, η εφαρμογή αποκάλυψε όταν οι ασθενείς δεν πέτυχαν τα προτεινόμενα 10.000 καθημερινά βήματα, γεγονός που έκανε πολλούς από αυτούς να αισθάνονται ένοχοι.

Όσον αφορά τους ασθενείς με καρδιοπάθειες που χρησιμοποιούν έξυπνές συσκευές, τα δεδομένα είναι επιρρεπή σε εσφαλμένη ερμηνεία από τον χρήστη καθώς ο ιατρός δεν το εξετάζει και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητο άγχος.

Μερικές φορές, ίσως η υπερβολική τεχνολογία είναι μη διαχειρίσιμη…

Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας πολλά χρόνια πίσω στα χρόνια της αθωότητας, τότε που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποσυνδεδεμένος από την τεχνολογία, παρέμενε χόμπι κι όχι εμμονή!

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter