Το άδειασμα υπουργών έγινε ρουτίνα

Το άδειασμα υπουργών έγινε ρουτίνα

Βέρτιγκο Μητσοτάκη από τις παλινωδίες και την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων

Εάν κάποιος άκουγε τον πρωθυπουργό να μιλάει στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, θα πίστευε ότι στον φανταστικό, επινοημένο κόσμο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα δουλεύουν ρολόι. Το… φεστιβάλ καταστροφής που συντελείται υπό την ηγεσία του από τον Εβρο και τη Θεσσαλία έως την Εύβοια και τη Ρόδο εξαφανίζεται με τη μιντιακή αρωγή, όπως και κάθε πιθανό και απίθανο φιάσκο των τελευταίων εβδομάδων. Η ανασυγκρότηση και ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης –καμώνεται πως– τον αφήνουν αδιάφορο, ενώ η παντελής αποτυχία του υπουργικού rotation που ευαγγελιζόταν σκοτεινιάζει το Μαξίμου.

Η «επιχείρηση επανεκκίνησης» που περιέγραφε το πρωθυπουργικό γραφείο στις αρχές της εβδομάδας έχει ήδη σκάσει με κρότο ή, καλύτερα, με κρότους. Σειρά υπουργών αδειάζονται είτε μπροστά στο πολιτικό κόστος και στα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα με τα οποία είναι εναγκαλισμένο είτε επειδή απλώς πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη», καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης καλύπτει τις πομπές του.

Στριμωγμένοι στο Μαξίμου

Το μόνο που έμεινε από την κυβερνητική «απάντηση» στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη είναι η επίθεση κατά θεσμών και ανεξάρτητων αρχών. Με τις πλάτες της ακροδεξιάς του Βελόπουλου έβαλε στο χέρι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και μια βόμβα στα θεμέλια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, προχωρώντας αμετανόητος στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Το deal με την Ελληνική Λύση που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού επιβεβαιώνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και τη ζοφερή συνέχεια που ακολουθεί.

Η παραπάνω βόμβα όμως δεν είναι η μόνη. Οι παρακολουθήσεις τον… στοιχειώνουν και φέρνουν τον αντιπρόεδρο του κόμματος και φανατικό τηλεπλασιέ της κυβέρνησης στον διεθνή «τάκο». Η υπόθεση του Αδωνη Γεωργιάδη και της Huawei που αποκαλύπτουν οι «New York Times» κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή, αφού αποκαλύπτουν ακόμη μια φορά τις τρύπες ασφαλείας του υπουργικού συμβουλίου. Μήνες μετά τις αποκαλύψεις του Documento για παρακολούθηση του μισού υπουργικού συμβουλίου και πλήθους κρατικών και οικονομικών παραγόντων από ένα ενιαίο «κέντρο», ακόμη ένας υπουργός βρίσκεται «καλωδιωμένος», εκθέτοντας πάλι το επιτελικό κράτος του Μεγάρου Μαξίμου.

Μπρος πίσω

Η λίστα κυβερνητικών αστοχιών και υπουργικών αδειασμάτων είναι πλέον ατελείωτη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κώστα Σκρέκα βάζει τη σφραγίδα του σε απόφαση για ανεμογεννήτριες στα καμένα του Εβρου. Μετά την κατακραυγή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάζεται να ανακαλέσει την άδεια, υποστηρίζοντας ψευδώς πως αυτή εκδόθηκε πριν από τις πυρκαγιές. Ο υφυπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα τη φορολογία προαναγγέλλει αύξηση φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναλαμβάνει πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά που άναψε ο Χάρης Θεοχάρης, υπό τον φόβο σημαντικού μέρους της «γαλάζιας» βάσης, με την οποία συγκατοίκησαν εν πολλοίς το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και το «κίνημα της γραβάτας».

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Μετανάστευσης και Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καιρίδης και Λευτέρης Αυγενάκης ανακοινώνουν ότι έρχεται νομοσχέδιο για νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών με στόχο να βρεθούν εργατικά χέρια, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ των «Financial Times». Αντιδράσεις βουλευτών που φλερτάρουν με το πιο αντιδραστικό ακροατήριο και δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ακροδεξιά της ΝΔ φουσκωμένη οδηγούν τον εκπρόσωπο του Μαξίμου να αδειάσει και αυτούς τους υπουργούς, με μισόλογα που δείχνουν ότι το νομοσχέδιο θα υποστεί «λίφτινγκ». Από κοντά, η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που αποφασίζει να κάνει «δώρο» στους ιατρούς με τη συνταγογράφηση του εμβολιασμού για τη γρίπη, απόφαση που άντεξε μόλις ένα 24ωρο. Εξίσου σκιωδώς ανακλήθηκε σημαντικό μέρος της. Ακόμη λίγα 24ωρα παραπάνω άντεξε η ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη από βήματος Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για το «πράσινο τέλος» διαμονής στα καταλύματα, που λογάριαζε χωρίς τους ξενοδόχους. Ηδη πληροφορίες μιλούν για αναστολή της είσπραξης του πόρου που διατεινόταν ότι θα γεμίσει το ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κανείς ακόμη δεν πρέπει να ξεχνά τον πάγο που έβαλε η ακροδεξιά πτέρυγα στον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ακόμη δεν έχει λήξει το σίριαλ Φλωρίδη με την άρση ασυλίας τραπεζιτών.

Ερμαιο των επιλογών του

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνο δείγμα του φόβου και του τρόμου που έχουν απλωθεί επάνω από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνέχεια. Η επανασυσπείρωση που επιχειρείται στο όνομα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι απλώς πρόφαση, αφού ακόμη και στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν ότι περιπτώσεις όπως της Πελοποννήσου, του Βόρειου Αιγαίου ή της Θεσσαλίας αποτελούν εν πολλοίς «τελειωμένες υποθέσεις». Γνωρίζουν άλλωστε εξίσου καλά πως υπάρχουν περιπτώσεις ανά την επικράτεια που η παρουσία βουλευτών στο πλευρό υποψηφίου της ΝΔ περισσότερο απειλεί να πλήξει τα ποσοστά του παρά να τον ενισχύσει.

Οι παλινωδίες και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να «ζεστάνει» το κλίμα με τους βουλευτές του έχουν –κυρίως– στη βάση τους τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής λογαριασμό. Ούτε οι βουλευτές της ΝΔ ούτε η αντιπολίτευση ούτε οι πολίτες ενημερώθηκαν για το τι διημείφθη στη Νέα Υόρκη. Κρίνοντας από την προηγούμενη φορά που όταν μίλησε αναγκάστηκε να προαναγγείλει «υποχωρήσεις», είναι προφανές ότι επιθυμεί διακαώς να ελέγξει τη φωτιά επάνω από την οποία βράζει το καζάνι της κοινοβουλευτικής του ομάδας έναντι κάθε ανταλλάγματος.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter