Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη

Καθώς η μέρα μεγαλώνει, αγαπημένη διαδρομή των Θεσσαλονικέων και των σινεφίλ επισκεπτών γίνεται πάλι το πηγαινέλα από την πλατεία Αριστοτέλους στο λιμάνι, δηλαδή από τον κινηματογράφο Ολύμπιον στις αίθουσες της Προβλήτας Α.

 Η άνοιξη στη Θεσσαλονίκη εδώ και δύο δεκαετίες είναι συνυφασμένη με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που φέτος βάζει τα καλά του και από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 11 Μαρτίου γιορτάζει τα 20 χρόνια της σχέσης του με τη φόρμα του ντοκιμαντέρ.

Κατά τη διάρκεια του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους, αναδεικνύοντας και φέτος τις τάσεις της εγχώριας παραγωγής από καθιερωμένους αλλά και νεοεμφανιζόμενους δημιουργούς, ενώ δύο εξ αυτών θα λάβουν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα.

Στη θεματολογία των ελληνικών ταινιών πρωταγωνιστούν ήρωες της διπλανής πόρτας, προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, η Ελλάδα του σήμερα, η ιστορική μνήμη, ταξίδια στον κόσμο και θεατρικά ταξίδια από την Ελλάδα έως τη Βραζιλία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό ζήτημα, η γλυπτική τέχνη, κορυφαίοι λογοτέχνες, ο κινηματογράφος και οι μύθοι του, η μουσική και αγαπημένοι μουσικοί.

Οχτώ ξένοι ντοκιμαντερίστες –από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Δανία, την Αμερική, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Κίνα– και δύο από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν το έργο τους στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα. Οι δέκα ταινίες που θα συμμετάσχουν επιλέχτηκαν με πυξίδα το βιβλίο «Ζωή, οδηγίες χρήσεως» του Ζορζ Περέκ (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδόσεις Υψιλον). Παράλληλα, θα τρέξει το νέο διαγωνιστικό τμήμα VR (virtual reality) με ταινίες εικονικής πραγματικότητας, που ξεκίνησε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επανέρχεται δυναμικά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Το φεστιβάλ δίνει φέτος carte blanche στην ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και παραγωγό του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ (έχει υπογράψει την παραγωγή σε πολλές από τις ταινίες του συνεργάτη και συντρόφου της Τζιμ Τζάρμους), η οποία θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη έντεκα αγαπημένα της φιλμ. Η τέχνη, η πολιτική, τα κοινωνικά παράδοξα και τα κακώς κείμενα της Αμερικής εναλλάσσονται στα δέκα ντοκιμαντέρ και στη μία ταινία μυθοπλασίας που έχει επιλέξει η Ντράιβερ.

Τον καιρό της κοινωνικής εξέγερσης

Μισό αιώνα μετά τον γαλλικό Μάη και την Ανοιξη της Πράγας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο και τις παρουσιάζει στο αφιέρωμα «Το ’68 πέρα από το ’68», ενώ στο πλαίσιο του εορταστικού κλίματος της επετειακής διοργάνωσης θα συναντήσουμε τους ήρωες των ταινιών «Νυχτολούλουδα» του Νίκου Γραμματικού και «Στο σπίτι του πατέρα μου» της Φάτιμα Τζέμπλι Ουαζάνι –συμμετείχαν στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ– οι οποίοι θα αφηγηθούν τις προσωπικές ιστορίες τους είκοσι χρόνια μετά, ενώ δύο ημέρες πριν από τη λήξη, την Παρασκευή 9/3, θα ξενυχτήσουμε με τους Κερτ Κομπέιν, Γιάννη Αγγελάκα, Magnetic Fields, Pulp και Τζορτζ Μάικλ σε ένα ολονύχτιο σινεμαραθώνιο μουσικών ντοκιμαντέρ.

Το φεστιβάλ τιμάει φέτος με ξεχωριστό αφιέρωμα τη σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά, τη μητέρα της γαλλικής νουβέλ βαγκ. Θα προβληθούν δέκα ντοκιμαντέρ-σταθμοί στη φιλμογραφία της δημιουργού, ανάμεσά τους και η πρόσφατη ταινία της «Πρόσωπα & ιστορίες», που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία θα ανοίξει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ την Παρασκευή 2 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις

*** Ολα τα μυστικά για τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, τον πιο ανατρεπτικό Αμερικανό ζωγράφο, φίλο του Γουόρχολ, αποκαλύπτει η Σάρα Ντράιβερ στην ταινία της «Boom for real, The late teenage years of Jean-Michel Basquiat». Πριν από την ταινία έχει προγραμματιστεί συζήτηση με τη Σάρα Ντράιβερ και τον Ντένις Λιμ, δημοσιογράφο και διευθυντή προγράμματος στο Film Society του Lincoln Center της Νέας Υόρκης (3/3 στις 17.00, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης).

*** Ο βετεράνος Φρέντερικ Γουάισμαν μας προσκαλεί στη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης με το φιλμ «Ex libris: New York Public Library». Πρόκειται για φόρο τιμής σε έναν θησαυρό που έχει μεταμορφωθεί σε ένα ολοζώντανο κέντρο ζωής και πολιτισμού. Μετά την προβολή της ταινίας, στις 10/3 στις 18.45, στην Αποθήκη Γ, διοργανώνεται η εκδήλωση «Ex Libris Crossing», όπου θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή βιβλίων μεταξύ των θεατών και συζήτηση με τον Γιάννη Τροχόπουλο, επικεφαλής του οργανισμού Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Γνωριμία με τους καινοτόμους καλλιτέχνες Βερένα Παραβέλ και Λουσιέν Καστέινγκ-Τέιλορ σε μια συζήτηση μαζί τους που θα συντονίσει η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη (στις 9/3 στις 13.00, στην Αποθήκη Γ). 

Documento Newsletter