Το 2016 το πιο θανατηφόρο έτος για τους ανήλικους Παλαιστίνιους

Το 2016 το πιο θανατηφόρο έτος για τους ανήλικους Παλαιστίνιους

Το 2016 αποδείχθηκε το πιο θανατηφόρο για τους ανήλικους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ εδώ και μια δεκαετία, με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν σκοτώσει συνολικά 32 παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children (DCI).

Η οργάνωση κατέγραψε τον φόνο 32 Παλαιστινίων κάτω των 18 ετών στις κατεχόμενες περιοχές, γεγονός που καθιστά το 2016 «το πιο θανατηφόρο έτος της τελευταίας δεκαετίας».

Πολλοί από τους φόνους διαπράχθηκαν στη διάρκεια επιδρομών του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε αντιπαραθέσεις με τον ισραηλινό στρατό ή στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων.

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ακολουθούν την πολιτική του “πυροβολώ για να σκοτώσω”. Έχουν το πράσινο φως για να σκοτώνουν Παλαιστίνιους και το γεγονός ότι μπορούν να το κάνουν χωρίς να τιμωρούνται και χωρίς επιπτώσεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τέτοιους φόνους», καταγγέλλει ο Άγεντ Αμπού Εκτάις του CDI.

Από τον Οκτώβριο του 2015 Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι ευθύνονται για τον φόνο τουλάχιστον 244 Παλαιστίνιων, περιλαμβανομένων άοπλων διαδηλωτών, περαστικών και φερόμενων δραστών επιθέσεων.

Επίσης 36 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις με μαχαίρια και σε πυροβολισμούς από Παλαιστίνιους.

«Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, κυρίως μετά τον Οκτώβριο του 2015, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί με τις εντάσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων να αυξάνονται», τόνισε ο Αμπού Εκτάις.

Από τους 32 ανήλικους που σκοτώθηκαν το 2016 οι 19 ήταν μεταξύ 16 και 17 ετών, ενώ 13 ήταν μεταξύ 13 και 15 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το 2015 ο συνολικός αριθμός πολιτών κάτω των 18 ετών που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν 28 και το 2014 μόλις 13.

«Είναι πολύ σπάνιο να ξεκινούν έρευνες για τους φόνους αυτούς. Έχει υπάρξει μόνο ένα επεισόδιο το 2014, αυτό του Νάντιμ Νουάρα, στο οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του στρατιώτη», εξήγησε.

Στις 15 Μαΐου 2014 οι ισραηλινές δυνάμεις καταγράφηκαν σε βίντεο να πυροβολούν με πραγματικά πυρά εναντίον δύο άοπλων Παλαιστίνιων εφήβων, του Νάντιμ Νουάρα 17 ετών και του Μάχμουντ Αμπού Τάχερ 16 ετών, που συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από τη φυλακή Όφερ, σκοτώνοντάς τους.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης που τους πυροβόλησε κατηγορείται για ανθρωποκτονία, όμως πρόσφατα οι δικηγόροι του είπαν στα ισραηλινά μέσα ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να απορριφθούν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Israel Democracy τον Αύγουστο, περίπου το 47% των Ισραηλινών δήλωσε ότι υποστηρίζει τον φόνο Παλαιστίνιων που επιτίθενται εναντίον Ισραηλινών, ακόμη κι αν έχουν συλληφθεί ή δεν αποτελούν πλέον απειλή.

Μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και η Διεθνής Αμνηστία, κατέγραψαν από τον Οκτώβριο του 2015 τουλάχιστον 150 περιπτώσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις «σκότωσαν Παλαιστίνιους όταν πλέον δεν αποτελούσαν απειλή, σκότωσαν Παλαιστινίους που δεν φαινόταν να επιτίθενται ή χρησιμοποίησαν θανατηφόρα βία για να συλλάβουν δράστες σε περιπτώσεις που μη θανατηφόρα βία θα αρκούσε».

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τους φόνους αυτούς, τους οποίους χαρακτηρίζουν «υπερβολική χρήση βίας», επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις παραβιάζουν διεθνείς κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Documento Newsletter