Το 1988 η Βάσω Παπανδρέου αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα στο Ιράν και ενέπνευσε όλες τις γυναίκες

Το 1988 η Βάσω Παπανδρέου αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα στο Ιράν και ενέπνευσε όλες τις γυναίκες

Τα λόγια και οι πράξεις σε συνοδεύουν μετά θάνατον και ισχύει για όλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και μετά το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, μια ιστορία –άγνωστη στους περισσότερους- είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη της.

Αφορά την επίσκεψη της Βάσως Παπανδρέου το 1998 στο Ιράν, ως υπουργός Ανάπτυξης.

Η Βάσω Παπανδρέου αρνήθηκε να υποκύψει στη θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος και δεν φόρεσε τη μαντίλα (χιτζάμπ).

Διαβάστε επίσης: Βάσω Παπανδρέου: Μια ζωή ΠΑΣΟΚ

 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κράτησαν δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες και το Ιράν έκανε ένα βήμα πίσω επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα γυναίκας χωρίς μαντίλα…

Κατά τις δέκα ημέρες της παραμονής της  συνοδευόταν συνεχώς από τέσσερα μέλη των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», τα οποία της επεφύλαξαν για το τέλος μια συγκινητική έκπληξη.

 

Όλα έγιναν γνωστά από κείμενο που ανάρτησε προ ετών ο γιατρός της και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Λούσκος. Όπως γράφει ο ίδιος:

– Είχα την τύχη τον Νοέμβριο του 98 , να συμμετέχω σε εκείνη την ιστορική επίσκεψη της τότε Υπουργού ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο ΙΡΑΝ και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας , μερικές αναμνήσεις μου, με την ευκαιρία των σημερινών γεγονότων .

Η Ελληνική αντιπροσωπεία αριθμούσε 13 άτομα . Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες και τρεις ήταν γυναίκες .

Η κάθετη άρνηση της κ. Βάσως Παπανδρέου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος , για την είσοδο στην χώρα τους , οδήγησε σε μια διαπραγμάτευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα .

Τελικά το καθεστώς συμβιβάστηκε , υποχώρησε και επέτρεψε στην Υπουργό και μόνο γι αυτήν την είσοδο στο ΙΡΑΝ , χωρίς την σκληρή ενδυματολογική τους παράδοση.

Αν θυμάμαι καλά τέτοια έγκριση είχε δοθεί μέχρι τότε , σε ξένη επισκέπτρια , για πρώτη φορά .

Η πτήση είχε γίνει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και προτού πατήσουμε το πόδι μας σε ιρανικό έδαφος , τέσσερεις φρουροί της επανάστασης πάνοπλοι , εισήλθαν εντός του αεροσκάφους , κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο για τα συμφωνηθέντα ενδυματολογικά των τριών γυναικών .

Υπήρχε 24ωρη φύλαξη όλων μας από τους φρουρούς της επανάστασης τόσο στις επίσημες μετακινήσεις μας , όσο και στο ξενοδοχείο διαμονής μας , από τους πάνοπλους , που ούτε το πρόσωπό τους είχαμε δει ΠΟΤΕ .

Δεν θ’ αναφερθώ στις λεπτομέρειες της επίσκεψης , παρά μόνο σ’ ένα γεγονός .

Μετά από δέκα μέρες παραμονής ήρθε η ώρα της αναχώρησης μας .

Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο συνοδεία πάντα των φρουρών της επανάστασης , όταν πια είχαμε ανέβει στο αεροπλάνο συνέβη το εξής απρόσμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό :

– οι 4 φρουροί της επανάστασης έβγαλαν τις μαντήλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους .

Μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν διαπιστώσαμε μετά από δέκα μέρες ότι οι φρουροί ήταν γυναίκες .

Αγκάλιασαν την κ. ΒΑΣΩ Παπανδρέου και ξέσπασαν σε λυγμούς πάνω της , λέγοντας το «ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ» ήταν γι αυτές, ότι μια ξένη επισκέπτρια κατόρθωσε και μπήκε στην χώρα , παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του καθεστώτος .

*Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα και γιατί οι γυναίκες θα ΝΙΚΗΣΟΥΝ στο ΙΡΑΝ

*RESPECT…>>.

 

Διαβάστε επίσης:

Βάσω Παπανδρέου: Όταν έδωσε το περιβόητο σημείωμα στον Ανδρέα (Video)

Γάζα: Οι τελευταίες στιγμές του Γιαχία Σινουάρ – Το βίντεο από drone των IDF

Ο Αδωνης μαλώνει με την Αγαπηδάκη και το ΕΣΥ δεν έχει ούτε βαμβάκι – Πρωτοφανής ο κατήφορος στο δημόσιο σύστημα υγείας

Aνάλυση BBC: Σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς ο θάνατος του Σινουάρ, αλλά όχι το τέλος του πολέμου

Κυβέρνηση αναθέσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Έλαβε εξαήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού

Καιρός: Ψύχρα και θυελλώδεις άνεμοι, έως τους 25 βαθμούς η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Documento Newsletter