Τίτλοι τέλους στην προστασία πρώτης κατοικίας: Σφοδρή αντίδραση από δανειολήπτες, εμπόρους και βιοτέχνες

Τίτλοι τέλους στην προστασία πρώτης κατοικίας: Σφοδρή αντίδραση από δανειολήπτες, εμπόρους και βιοτέχνες

Αναφανδόν κατά του νέου πτωχευτικού κώδικα τάσσονται φορείς και ομοσπονδίες που εκπροσωπούν δανειολήπτες, εμπόρους και βιοτέχνες. Στον αντίποδα, επικροτούν οι εισπρακτικές εταιρίες, ενώ αυστηρότερα κριτήρια ζητούν οι τράπεζες.

Τα εξ αμάξης έσυραν οι αρμόδιοι φορείς στο νομοθέτημα: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαδικασία ακρόασης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκπρόσωποι δανειοληπτών αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά έκαναν λόγο για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ εκπρόσωποι φυσικών προσώπων επισήμαναν πως ο νέος πτωχευτικός κώδικας «σφίγγει τη θηλιά», καθώς αποτελεί «δεύτερη ευκαιρία πτώχευσης και όχι του πτωχού».

Ο Γιώργος Σταματογιάννης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, σημείωσε πως το σχέδιο νόμου επιφέρει περιορισμένη έως και μη περιεχομένου προστασία πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε πρωτοφανή την άρση του ακατάσχετου για μισθούς και σύνταξεις πέραν των εύλογων δαπανών διαβίωσης και επέκρινε τη διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας όσων πτωχεύουν.

Ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, προέδρου του ΕΚΠΟΙΖΩ, είπε ότι ο νέος πτωχευτικός αποτελεί κερκόπορτα για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, ζητώντας να προβλεφθεί το αντίθετο. Τόνισε, επίσης, ότι πλέον δεν υφίσταται προστασία της πρώτης κατοικίας και πως το νομοσχέδιο προβλέπει τη δαπανηρή προστασία στέγης και όχι την προστασίας της κατοικίας. Αποκάλεσε απαράδεκτη τη διάταξη αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για νοσοκομειακή κάλυψη, θυμίζοντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είχε «σβήσει» πρόστιμο σε ασφαλιστική που είχε επιβληθεί από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή.

Ο Βαγγέλης Κρητικός, πρόεδρος Ένωσης Δανειοληπτών, στηλίτευσε το γεγονός ότι προβλέπονται πλεονεκτήματα σε fund και τράπεζες, δηλαδή στους ισχυρούς -όπως διευκρίνισε- και όχι σε όσους «συνθλίβονται από την κρίση». Προέβλεψε πως με το νομοσχέδιο θα επέλθει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο Δημόσιο, στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγώντας ταυτόχρονα στην «καρτελοποίηση» της αγοράς.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υποστήριξε ότι αν νομοθετηθούν ως έχουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τότε «μιλάμε για ταφόπλακα των επιχειρήσεων». Κάλεσε δε τον υπουργό Οικονομικών να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου «να μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά», εννοώντας τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω αντικειμενικών συνθηκών εν αντιθέσει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, υπογράμμισε ότι δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα για τη δεύτερη ευκαιρία και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. «Δεν μπορεί οι κοινωνικοί εταίροι να συμμετέχουν σε συζήτηση νομοσχεδίου χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος» σχολίασε και χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς αντισυνταγματική την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση της ασφάλειας δικαίου. Έκλεισε λέγοντας πως ο νέος πτωχευτικός αποτελεί το «νέο όχημα ενίσχυσης των τραπεζών».

Ο Δημήτρης Βιτάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, κατέστησε σαφές ότι «σφίγγει περαιτέρω η θηλιά με έμμεσο εκβιασμό», εξηγώντας πως το νομοσχέδιο οδηγεί πληθώρα επαγγελματιών σε πλειστηριασμούς και ρευστοποίηση της περιουσίας τους. «Καθιερώνει την πτώχευση μικρού αντικειμένου, δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων» έκρινε και έκλεισε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται μοιάζει με καθεστώς ομηρίας.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ διατυπώθηκε το εξής ερώτημα: «Πώς δίνεται δεύτερη ευκαιρία (σε ¨κόκκινους¨ δανειολήπτες) όταν η πτωχευτική περιουσία υπεισέρχεται σε εισοδήματα που δημιουργούνται μετά την κήρυξη της πτώχευσης;». Μάλιστα, παρατέθηκε η αξιολογική κρίση πως πρόκειται για δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης και όχι του πτωχού, ενώ έγινε λόγος για αποκλεισμό εμπόρων και επιχειρηματιών από το προστατευτικό πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.

Επιχαίρουν οι εισπρακτικές, αυστηροποίηση ζητούν οι τραπεζίτες

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος των εισπρακτικών εταιριών επιβράβευσε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ζητώντας από κοινού με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ενίσχυση των κριτηρίων για την υπαγωγή οφειλετών στον εξωδικαστικό.

Συγκεκριμένα, ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, αποκάλεσε ορόσημο τον νέο πτωχευτικό κώδικα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς «ρυθμίζεται ένα πεδίο που η αποσπασματικότητα των προηγούμενων παρεμβάσεων υπονόμευε τη λειτουργικότητα». Πρότεινε δε την θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων για την υπαγωγή δανειοληπτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καταθέτοντας το αίτημα «τα φυσικά πρόσωπα να μην έχουν πρόσβαση στον εξωδικαστικό εάν δεν αποδεικνύουν ότι έχουν μόνιμη αδυναμία». Επιπλέον, ζήτησε να τεθούν περισσότερα κριτήρια και να μην αρκεστεί ο αρμόδιος υπουργός μόνο στην «χειροτέρεψη του εισοδήματος» κατά 20%.

Documento Newsletter