Τις «καλές υγειονομικές πρακτικές» του ετοιμάζεται να εξάγει στην Κύπρο ο Πλεύρης

Τις «καλές υγειονομικές πρακτικές» του ετοιμάζεται να εξάγει στην Κύπρο ο Πλεύρης

Διετές Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Έλληνας ομόλογός του Θάνος Πλεύρης. Το μνημόνιο υπεγράφη παρουσία των: Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφτηκε παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλή Ζαούτη και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέου. Η υπογραφή του μνημονίου αντανακλά στην πολιτική τάση του ελληνικού Υπουργείου Υγείας που στοχεύει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης που υπεγράφη το 1987.

Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να πει πως η υπογραφή του μνημονίου θα μπορούσε να στοχεύει στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, τεχνογνωσίας και γνώσης για μια ανθρωποκεντρική διαχείριση του νοσηλευτικού προσωπικού που τα τελευταία χρόνια έχει δεινοπαθήσει. Σε δεύτερη ανάγνωση ωστόσο, αυτός ο κάποιος θα αναρωτιόταν ποίος θα προσφέρει την γνώση και την εμπειρία του σε ποιόν;

Η Κύπρος το 2021 βρισκόταν στο νούμερο πέντε της παγκόσμιας κατάστασης αναφορικά με την σωστή διαχείριση της πανδημίας. Επιπλέον τόσο οι αμοιβές των γιατρών όσο και οι υγειονομικές παροχές δεν έχουν καμία σχέση με τον ελληνικό τραγέλαφο. Για την ακρίβεια πάμπολλοι Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει την Κύπρο για μια καλύτερη εργασιακή τύχη.

Είναι να αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας το δυσνόητο δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας το οποίο αναφέρει: «Το Μνημόνιο, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες των δύο χωρών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις που αφορούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των δύο χωρών, την ανίχνευση αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής προσωπικού και τη συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο για παραγγελίες και προμήθειες φαρμάκων, κυρίως ογκολογικών» ποίες καλές πρακτικές θα μπορούσε να προσφέρει στην Κύπρο η Ελλάδα; Εκτός αν το δελτίο τύπου αναφέρεται στα χειροκροτήματα συμπαράστασης στους υγειονομικούς.

Ένα δεύτερο ερώτημα προκύπτει γύρω από την επιλογή των λέξεων «ανίχνευση αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό»: πως θα μπορούσε να εντοπίσει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό ένα υπουργείο που εγκατέλειψε τους υγειονομικούς στην μοίρα τους καταργώντας τις συμβάσεις εργασίας.

Άλλωστε μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις καλές πρακτικές και να ανιχνεύσει τις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό απλά πηγαίνοντας μια βόλτα στο πλησιέστερο ελληνικό νοσοκομείο. Ή μπορεί απλά να ρίξει μια διαγώνια ματιά στα ποσοστά θανάτων από την πανδημία και να συγκρίνει τους 988 νεκρούς της Κύπρου με τους σχεδόν 30.000 Έλληνες ασθενείς που έχασαν την μάχη με τον Covid.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 στην Κύπρο, διετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Κύπριο ομόλογο του, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφτηκε παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλή Ζαούτη και  του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας  με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης που υπεγράφη το 1987.

Το Μνημόνιο, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες των δύο χωρών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις που αφορούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των δύο χωρών, την ανίχνευση αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής προσωπικού και τη συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο για παραγγελίες και προμήθειες φαρμάκων, κυρίως ογκολογικών.  Επίσης, περιλαμβάνει δράσεις σχετικά με την ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και την επιμόρφωση των στελεχών των δύο Υπουργείων με στόχο την αποδοτικότερη οργάνωση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των μεθόδων ανάπτυξης της παροχής υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στόχος του Μνημονίου είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στα δύο κράτη και η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:  «Με πολύ μεγάλη χαρά είμαστε εδώ, προκειμένου να εγκαινιάσουμε μια νέα, πιο θεσμοθετημένη συνεργασία στο κομμάτι της Υγείας. Το Μνημόνιο έχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή κοινών πρακτικών στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντίστοιχα, όμως, έχει κεφάλαια ιδιαιτέρως σημαντικά στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων και επιτήρησης, αλλά και στο σκέλος των φαρμακευτικών δαπανών».

O κ. Χατζηπαντέλα σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, είπε: «Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Υγείας επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και ειλικρινή μας δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη των ισχυρών διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την οικοδόμηση μιας εξαιρετικής διμερούς σχέσης, η οποία συνεχώς ενισχύεται και αναβαθμίζεται, όπως καταδεικνύεται και από τη σημερινή υπογραφή των σημαντικών Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας».

Το μνημόνιο Συναντίληψης προνοεί ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, με συχνή και απευθείας επικοινωνία του προσωπικού των αντίστοιχων φορέων τμημάτων, καθώς και συνεργασία στον σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων για λοιμώδη νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μικροβιακής ανθεκτικότητας και νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παράλληλα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του ΕΟΔΥ και των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (Ι.Υ&Υ.Δ.Υ.) για συνεργασία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Documento Newsletter