Την Τετάρτη ξεκινάει το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Ποικίλες και πολύμορφες συζητήσεις γύρω από τους θεματικούς άξονες του κεντρικού του θέματος («Στις γραμμές των συνόρων») θα παρουσιάσει το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου, το οποίο πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα:

Άλι Σμιθ

Θεματικός άξονας: Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο βραβευμένος με Βραβείο Γκονκούρ 2017 για το βιβλίο του «Ημερήσια Διάταξη», Γάλλος συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή για τα τέσσερα βιβλία-«Αφηγήματα» του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικά: Την «Ημερήσια Διάταξη», τη «14η Ιουλίου», το «Κογκό» και το «Ο πόλεμος των φτωχών» (τίτλος εκδήλωσης: «Ερίκ Βυϊγιάρ: από τη ναζιστική Γερμανία στο Κογκό του Λεοπόλδου»).  

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, οι συγγραφείς Ερίκ Βυϊγιάρ, Μάρω Δούκα, Μιχάλης Μοδινός και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννης Δημητρακάκης συζητούν για τη χρήση της Ιστορίας από τη λογοτεχνία, για το πώς η λογοτεχνία στρέφει τον φακό προς τον καθημερινό άνθρωπο, είτε αυτός είναι θύμα της Ιστορίας είτε γίνεται κινητήριος μοχλός της («Ο καθημερινός άνθρωπος στη Λογοτεχνία και την Ιστορία»).  

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 20:30-21:30, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος», οι συγγραφείς Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Πέλα Σουλτάτου και Νίκη Τρουλλινού, με συντονιστή τον συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά, συζητούν για το πώς αναμειγνύονται στοιχεία όπως το φανταστικό, η σάτιρα, το ποιητικό και το δοκιμιακό στοιχείο στη σύγχρονη λογοτεχνία. Για το αν υπάρχουν σύνορα στη λογοτεχνία, κυριολεκτικά και μεταφορικά («Λογοτεχνικά είδη σε διάλογο: Το παιχνίδι της γραφής και των ορίων στο πεδίο της λογοτεχνίας»). 

Ανδρέας Αποστολίδης

Θεματικός άξονας: Η Κρήτη ως όριο

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 19:00-20:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο συγγραφέας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιωσήφ Βεντούρας συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το συγγραφικό και ποιητικό του έργο, για το πώς αυτό επηρεάστηκε από την εβραϊκή του ταυτότητα, επίσης για την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων όπου γεννήθηκε, αλλά και για τον ρόλο της Εταιρείας Συγγραφέων στα ελληνικά γράμματα και τις προοπτικές της («Διαδρομές και ταυτότητες»). 

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 22:00-23:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο επιμελητής της β΄ έκδοσης του βιβλίου του Σταύρου Βλοντάκη «Η Οχυρά Θέσις Κρήτης», Γιώργος Βλοντάκης, οι συγγραφείς Μάρω Δούκα, Νίκη Τρουλλινού και ο ιστορικός Σπύρος Νταουντάκης συζητούν για την παρουσία του γερμανικού στρατού κατοχής στα Χανιά μετά την αποχώρησή τους από την υπόλοιπη Ελλάδα («Ξεπερνώντας τα όρια της Κατοχής») – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Αντιγόνη. 

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 21:00-22:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης, με έναυσμα τη λογοτεχνική αποτύπωση της Κρήτης, συζητά με τους ιστορικούς Ηλία Κολοβό, αν. καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρίνο Σαρηγιάννη, ερευνητή του Ι.Τ.Ε. και Γιάννη Σκαλιδάκη, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τη νεότερη ιστορία της Κρήτης ως νησιού-μεθορίου στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου [«Η Κρήτη ως (μεθ)όριο(ς): Τρεις ιστορικοί συζητούν με έναν συγγραφέα»]. 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 19:00-20:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η Βρετανή ελληνίστρια, καθηγήτρια Φιλολογίας στην Οξφόρδη, ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Ρουθ Παντέλ συνομιλεί με τον συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά και τον Έλληνα εκδότη της, Κώστα Παπαδόπουλο, για τη σχέση της με την Ελλάδα και για το μυθιστόρημά της «Οι κόρες του Λαβυρίνθου», που έχει ως φόντο την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων («Από την Οξφόρδη στα Χανιά») – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Ποταμός.

Και την ίδια μέρα, στις 20:00-21:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, τρεις ποιήτριες, η Ελένη Μαρινάκη, η Μαρινέλλα Βλαχάκη και η Κατερίνα Βλαχάκη, που ζουν και δημιουργούν σήμερα στην Κρήτη, συζητούν για τα όρια που καλούνται να υπερβούν, την αποτύπωση των σωματικών και ψυχικών τραυμάτων τους, αλλά και για τη λυτρωτική δύναμη της ποίησης. Συντονίζει η φιλόλογος και συγγραφέας Αγγελική Καραθανάση-Μανουσάκη («Ποιητικές φωνές της Κρήτης: Δημιουργώντας ποίηση, υπερβαίνοντας όρια»). 

Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Θεματικός άξονας: Σύνορα στην Ευρώπη

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ουκρανός συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ συνομιλεί για το τελευταίο βιβλίο του  «Γκρίζες μέλισσες» με τον συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης συνομιλεί με τον Γεώργιο-Στυλιανό Πρεβελάκη (με σύνδεση από το Παρίσι), καθηγητή Γεωπολιτικής, Πολεοδομίας και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών, για τον πόλεμο στην Ουκρανίας, τις δραματικές επιπτώσεις του για τη χώρα, αλλά και τις παράλληλες συνέπειές του στη διαμόρφωση ενός νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και τον κόσμο. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής («Η Ουκρανία στην πυρά»). 

Θεματικός άξονας: Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο συγγραφέας Χρήστος Μαχαιρίδης συνομιλεί για το νέο του βιβλίο «Ο νόμος 2870/1922 και η “εύτακτος αποχώρησις” από την Μικρά Ασία» με τη φιλόλογο και συγγραφέα Ρούλα Βουράκη και τη φιλόλογο Σοφία Σταθάκη – συνδιοργάνωση Εκδόσεις Έρεισμα.

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 20:00-21:00, στο Γιαλί Τζαμί, η Κύπρια συγγραφέας της νουβέλας «Τι είναι ένας κάμπος», Νάσια Διονυσίου και ο Χανιώτης συγγραφέας της νουβέλας «Patriot», Μιχάλης Μαλανδράκης συζητούν για τις περιπέτειες ξεριζωμένων ανθρώπων που περιγράφουν στα βιβλία τους, είτε αυτοί κινούνται ομαδικά ως πολύπαθοι πρόσφυγες είτε ατομικά ως μετανάστες σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης ή ενός ονείρου («Στον δρόμο για μια νέα πατρίδα») – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Πόλις. 

Θεματικός άξονας: Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 21:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Αγοραστάκης θα προλογίσει τη συναυλία της σολίστ του πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου με την Αγγελική Λιούκα στο τραγούδι («Όταν η ποίηση έγινε τραγούδι») με μια ομιλία του με θέμα «Βιβλιογραφία για τον Μίκη». 

Γιάννης Ξανθούλης

Σημαντικοί ξένοι συγγραφείς δίνουν το παρών στα Χανιά 

Επιπλέον, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 21:00-22:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η σκωτσέζα συγγραφέας Άλι Σμιθ συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο ξένης λογοτεχνίας στις εκδόσεις Καστανιώτη, Γρηγόρη Μπέκο, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, «Άνοιξη» – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Καστανιώτη˙ ενώ αμέσως μετά, στις 22:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βάσκος συγγραφέας Μπερνάντο Ατσάγα συνομιλεί για το νέο του βιβλίο «Σπίτια και Τάφοι» με τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Εκκρεμές. 

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 22:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο σκηνοθέτης του Latin Noir, Ανδρέας Αποστολίδης, αμέσως μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ, συζητάει με τον περουβιανό συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου, διερευνώντας πώς μια γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βιώνει η Λατινική Αμερική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις μέρες μας – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Άγρα και Καστανιώτη. 

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 19:00-20:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο συγγραφέας Ίαν Κόλινς παρουσιάζει το βιβλίο του για τη ζωή και το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου John Craxton («John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μια ελληνική ψυχή») – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Πατάκη˙ ενώ την ίδια μέρα, στις 22:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο συνομιλεί με την ιστορικό Λένα Ματσιώρη και τον μεταφραστή του στα ελληνικά Κώστα Αθανασίου, για το νέο του μυθιστόρημα «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού» – σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Η επίσημη Τελετή Εγκαινίων του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 21:00-22:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (29 Ιουνίου-Κυριακή 3 Ιουλίου), στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων (Φορτέτζα, Χώρος Τέχνης Χανίων). Η διοργάνωση γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές -συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές-, σε περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας, από τις εκδόσεις Gutenberg, Άγρα, Άπαρσις, Διόπτρα, Εκκρεμές, Έρεισμα, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Πατάκης, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς,  κ.ά. 

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων ΕΔΩ: https://www.chania.gr/ta-chania-mou/chaniabookfest2022/programmaCBF22.html 

Ακολουθήστε το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο διαδίκτυο:

http://chaniabookfestival.gr/

https://www.facebook.com/chaniabookfestival/

https://www.instagram.com/chaniabookfestival/

https://www.tiktok.com/@chaniabookfestival

https://twitter.com/ChaniaBookFest

Δήμος Χανίων – Municipality of Chania