Την Τετάρτη ξεκινά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των δώδεκα προφυλακισμένων οπαδών του ΠΑΟΚ που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού ξεκινά. Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του νεαρού στην οδό Γαζή, πάνω από το γήπεδο του Άρη, επιχειρούμε μια ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δεδομένων.
Η έναρξη της δίκης
Οι δώδεκα κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί – σε διαφορετικές ημερομηνίες – μέσα στο Φεβρουάριο του 2022, και με δεδομένο πως το ανώτατο όριο προφυλάκισης ανέρχεται στους 18 μήνες, αν η εκδίκαση της υπόθεσης δεν ξεκινήσει αύριο οι κατηγορούμενοι είναι πολύ πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι τον Ιούλιο. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, γεγονός που καθιστά μονόδρομο για την έδρα του δικαστηρίου την έναρξη της διαδικασίας. Μάλιστα, αναμένουμε μια δίκη που θα έχει τακτικές δικασίμους, αν η έδρα θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια μη αποφυλάκισης τους.
Η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει με την κατάθεση των αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων της επίθεσης, δηλαδή τους φίλους του Άλκη Καμπανού, που βρέθηκαν στο σημείο. Οι φίλοι του Άλκη που βρίσκονταν στο σημείο συνολικά είναι τέσσερις στον αριθμό, δυο από αυτούς επλήγησαν και έφεραν σοβαρά τραύματα, ενώ ο ένας παρέμεινε στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης. Έπειτα αναμένουμε τις καταθέσεις της οικογένειας Καμπανού, δηλαδή της μητέρας, του πατέρα και της αδελφής του. Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας για την οικογένεια είναι ο Αλέξης Κούγιας.
Οι κατηγορούμενοι
Οι δώδεκα κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με διαφορετικές κατηγορίες, καθώς όλους βαραίνει η κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αλλά έναν κατηγορούμενο τον βαραίνει και αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για πράξη που σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση και την εισαγγελία τελέστηκε με το δρεπάνι, η εικόνα του οποίου είχε κυκλοφορήσει τις πρώτες ημέρες στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να κατάφερε χτύπημα μήκους 9 εκατοστών στο γλουτό ενός φίλου του Άλκη, καθώς αυτός προσπαθούσε να διαφύγει. Ο νεαρός νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατηγορούνται για συνέργεια σε αυτήν την πράξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των κατηγορουμένων βρίσκεται προφυλακισμένο σε διαφορετικές φυλακές της χώρας, και έχει μεταχθεί στη Θεσσαλονίκη από την Κυριακή ενόψει της έναρξης της δίκης.
Το χρονικό της επίθεσης
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που παρέπεμψε τους κατηγορουμένους, αυτοί βρέθηκαν σε σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε φίλος κατηγορουμένου από οπαδούς του Άρη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Τρεις εκ των κατηγορουμένων φέρεται, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, να πρότειναν μια επίθεση σε οπαδούς του Άρη ως αντίποινα. Κατόπιν φέρεται να κάλεσαν επιπλέον άτομα, εγκατέλειψαν τα κινητά τους στο σύνδεσμο, και κινήθηκαν στο σημείο της δολοφονίας. Στάθμευσαν τα αμάξια τους στην οδό Πλαστήρα, που φαίνονται στο βίντεο που δημοσιεύθηκε, και κινήθηκαν προς την οδό Γαζή. Η επίθεση διήρκησε λιγότερο από δυο λεπτά, καθώς οι κατηγορούμενοι έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή προς τα αμάξια τους. Το γεγονός προκύπτει από άτομα που κυνηγάν τους κατηγορούμενους επί της οδού Πλαστήρα καθώς απομακρύνονται.
Τα όπλα του εγκλήματος
Τα όπλα που βρέθηκαν και είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά τις εγκληματικές πράξεις είναι δυο: ένα δρεπάνι και ένα ξύλινο στειλιάρι. Παράλληλα με τη δολοφονία συνδέονται άλλα επτά αντικείμενα εκ των οποίων άλλα ταυτοποιήθηκαν με δράστες και άλλα βρέθηκαν απλά στο σημείο: ένα μαχαίρι τύπου karabit, δυο κουζινομάχαιρα, δυο ματσέτες στην Παπαναστασίου και στην Πλαστήρα αντίστοιχα, ένας σουγιάς και μια σιδερόβεργα. Από τα παραπάνω αντικείμενα άλλα ταυτοποιήθηκαν με δράστες, άλλα βρέθηκαν κατόπιν υπόδειξης, ενώ άλλα συνδέθηκαν με το έγκλημα παρότι δε βρέθηκε αίμα των θυμάτων ή δαχτυλικά αποτυπώματα, καθώς βρέθηκαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας. Το θανατηφόρο τραύμα στη μηριαία αρτηρία του Άλκη που οδήγησε στο θάνατο του πρόκειται να απασχολήσει το δικαστηρίο, καθώς το τραύμα είναι λεπτό (1 εκ.), βαθύ (9 εκ.) και με ανώμαλα χείλη, γεγονός που φωτογραφίζει ένα ιδιαίτερο όπλο.
Τι αναμένουμε;
Τα μάτια όλων πρόκειται να στραφούν τους επόμενους μήνες σε αυτήν την αίθουσα, εκεί που η πόλη της Θεσσαλονίκης αναζητά μια κάθαρση που δεν αφορά ομάδες, αλλά ανθρώπινες ζωές που βρίσκονταν σε έκθεση για χρόνια κάθε εβδομάδα στους δρόμους της πόλης.
Διαβάστε επίσης:
Ηχηρό μήνυμα από τον πατέρα του αδικοχαμένου Άλκη
Δήμος Παύλου Μελά: Σε «Άλκης Καμπανός» μετονομάστηκε δημοτικό γήπεδο