Την μπάλα την κλοτσάνε οι παίκτες

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο όλα τα καλά πρέπει να πιστώνονται στους παράγοντες και όχι στους πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές των ομάδων μας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δημόσια οι ίδιοι οι παράγοντες. Στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο μάλλον δεν άρεσε η αποθέωση που γνώρισε από τα ελληνικά ΜΜΕ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης των διεθνών μας στο ματς της εθνικής με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ και δήλωσε ότι «θα ήταν παράλογο να πούμε ότι ο Γιοβάνοβιτς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τους έκανε ομάδα». Και στη συνέχεια έβαλε το κερασάκι στην τούρτα λέγοντας ότι «έκανε σπουδαία επιλογή ο πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης με την επιλογή Γιοβάνοβιτς. Αυτά πιστώνονται στη διοίκηση της ομοσπονδίας».

Σαφώς και έκανε την ιδανική επιλογή ο Μ. Γκαγκάτσης, όμως η διοίκηση της ΕΠΟ δεν… κλοτσάει την μπάλα και δεν μπορεί να πιστωθεί την αγωνιστική μεταμόρφωση της «γαλανόλευκης». Ο Σέρβος προπονητής έχει στη διάθεσή του τους ίδιους ποδοσφαιριστές που είχε και ο προκάτοχός του Γκουστάβο Πογέτ, με εξαίρεση τον Χρήστο Ζαφείρη. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που η εθνική μας προσεγγίζει τα παιχνίδια της. Με τον Πογέτ η ομάδα προσπαθούσε να «κλέψει» ένα θετικό αποτέλεσμα ακόμη και με αντιπάλους χαμηλότερου επιπέδου, όπως στο μπαράζ με τη Γεωργία που τελικά το έχασε στα πέναλτι. Ενώ με τον Γιοβάνοβιτς παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και φουλ επιθετικό, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες για γκολ.

Κι αυτό είτε ο αντίπαλος είναι στα μέτρα της εθνικής είτε είναι πολύ πιο δυνατός και ποιοτικός, όπως η Αγγλία. Σε τέσσερα ματς στο Nations League οι διεθνείς μας έχουν πετύχει εννέα γκολ και έχουν δεχτεί μόλις ένα. Ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει κανένα μαγικό ραβδάκι να μεταμορφώσει τους διεθνείς μας μέσα σε ενάμιση μήνα. Τι έκανε; Το είπαν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Τους έδειξε εμπιστοσύνη, τους εμπνέει και τους πέρασε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται κανέναν αντίπαλο. Ούτε την Αγγλία.