«Την άλλη βδομάδα» τα μέτρα στήριξης, χαμήλωμα προσδοκιών για τη συνάντηση με Ερντογάν από Μητσοτάκη

«Την άλλη βδομάδα» τα μέτρα στήριξης, χαμήλωμα προσδοκιών για τη συνάντηση με Ερντογάν από Μητσοτάκη

Συνέντευξη τύπου για εσωτερική κατανάλωση παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι δεν υπήρξαν ανακοινώσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό, αναφορικά με το πακέτο μέτρων που έχει υποσχεθεί, αλλά ούτε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Κυριακή.

«Ενδεικτικά αναφέρω, τις τελευταίες τέσσερις μέρες, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρότασή μου και το ανακοινωθέν της κομισιόν, η αγορά φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 50%» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποκομίσει επικοινωνιακό όφελος από τις ευρωπαϊκές διεργασίες.

Ο πρωθυπουργός, αφού διαμήνυσε πως η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, προσωρινά και στα πλαίσια των γενικών κανόνων της ΕΕ, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα και στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, προαναγγέλλοντας προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά σε δύο εβδομάδες, καθώς στις 24 Μαρτίου αναμένεται νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προανήγγειλε μάλιστα πως πριν από αυτό, πιθανότατα να λάβει χώρα συντονισμός των χωρών του Νότου, ειδικά για την αγορά ενέργειας, στη Ρώμη μεταξύ της χώρας μας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Σημειώνεται πως παρά τις αναφορές και τα ερωτήματα που δέχθηκε, ούτε σήμερα ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τα εθνικά μέτρα που έχει προαναγγείλλει για τη στήριξη των πιο αδύναμων, υπογραμμίζοντας μόνο πως θα πρόκειται για παρέμβαση με όχι οριζόντιο τρόπο και θα στοχεύει στους «λιγότερο προνομιούχους». Επανέλαβε δε πως ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας, καθώς και πως «οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι».

Dealer των Ελλήνων εφοπλιστών

Κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, τα σπουδαιότερα για την Ευρώπη θα έρθουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς ζητήθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ετοιμάσει προτάσεις, τόσο για τον έλεγχο της αγοράς του φυσικού αερίου, όσο και για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως με μία ρητορική που θυμίζει dealer επιχειρηματικών συμφερόντων, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως πύλη εισόδου LNG, με αναφορές και σε πιθανές γεωτρήσεις φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ υπογράμμισε πως «Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν πάνω από το 20% του συνολικού στόλου LNG παγκοσμίως», δίνοντας έτσι μία «εθνική διάσταση» στο θέμα, κατά τα λεγόμενά του.

Συζήτηση και για αμυντικά

Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις για την ενέργεια δεν ελήφθησαν, ενώ αναφορά έγινε και στα αμυντικά ζητήματα, με τον πρωθυπουργό να ευθυγραμμίζεται με τη ρητορική Μακρόν πως «η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο», και σπεύδοντας να συμπληρώσει πως «κάποιοι από εμάς που μιλούσαμε για στρατηγική αυτονομία, ανάγκη ενίσχυσης αμυντικών δαπανών, μεγαλύτερο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, και την ανάγκη από μόνη της η Ευρώπη να υπερασπίζεται τα υπερθνικά γεωπολιτικά συμφέροντα, ήμασταν λίγοι, τώρα γινόμαστε πολύ περισσότεροι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατόπιν ελληνικής παρέμβασης συμπεριλήφθη στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφορά στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ για την ευρωπαϊκή ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, καθώς όπως ανέφερε, κράτη μέλη που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να το επικαλεστούν για τη συλλογική τους άμυνα. Αναφορά έκανε και στις συζητήσεις για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους περιορισμούς για τα ελλείμματα και το χρέος, με τη συζήτηση να παραμένει ανοιχτή.

Σιγήν ιχθύος για ραντεβού με Ερντογάν

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση για το επικείμενο γεύμα του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Κυριακή, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την ατζέντα της συνάντησης, αλλά με ξεκάθαρη επιδίωξη να χαμηλώσει τις προσδοκίες.

«Πολλές φορές αυτά τα γεύματα μπορεί να είναι και λίγο πιο, δεν θα πω χαλαρά, αλλά με λιγότερο αυστηρό και τυπικό πρωτόκολλο. Όπως έχω πει, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε, το παράθυρο μας είναι πάντα ανοιχτό στο διάλογο, η πόρτα μας κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Προηγουμένως, είχε χαρακτηρίσει «επιβεβλημένη» τη συνάντηση με τον Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως «αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση. Ελλάδα και Τουρκία είναι πυλώνες νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες προκλήσεις, είναι λογικό να συνομιλούμε». Κάλεσε δε «να μην προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο».

«Ελπίζω μία συζήτηση σε καλό κλίμα» αρκέστηκε για τη συνάντηση, σημειώνοντας πως «έχουμε απάντηση τεκμηριωμένη σε όποι επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη πλευρά».

Ετικέτες

Documento Newsletter