Τιμωρούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους

Τιμωρούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους

Σκηνές από το καφκικό σύμπαν της «Δίκης», καθώς δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» θεωρούνται ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Ο αυταρχισμός πηγαίνει χέρι χέρι με το παράλογο. Αυτό αποδεικνύει η έκτη συνεδρίαση της δίκης των 17 στελεχών της ιστορικής τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» που απλώς έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, η διαβόητη ΜΙΤ, εξόπλιζαν κρυφά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σήμερα κατηγορούνται σαν δεκανίκια της «τρομοκρατικής οργάνωσης» των οπαδών του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φεχτουλάχ Γκιουλέν, στην οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φορτώνει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Αν προσπαθήσει κανείς να καταλάβει ποιο είναι το κατηγορητήριο και πού στηρίζεται μένει άφωνος από την ευκολία με την οποία οι δικαστικές αρχές προφυλακίζουν ανθρώπους στην Τουρκία. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται τουλάχιστον περίεργη, με δεδομένο ότι τα επιφανή στελέχη της εφημερίδας και βασικοί κατηγορούμενοι ασκούσαν, μεταξύ άλλων, σφοδρή κριτική στον Γκιουλέν.

Κατέκριναν τον Γκιουλέν, αλλά δεν αρκεί

Ο αρθρογράφος Καντρί Γκουρσέλ, για παράδειγμα, προειδοποιούσε για την άνοδο των γκιουλενιστών στην κρατική μηχανή της Τουρκίας. Τους θεωρούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια και παρακρατική οργάνωση. Τώρα όμως δικάζεται ως συνεργάτης τους για άρθρο του με τίτλο «Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο πατέρας μας». Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι με την κριτική του στον Τούρκο πρόεδρο παρείχε «υποσυνείδητη» στήριξη στους πραξικοπηματίες, καθώς «προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Τουρκία έχει αυταρχικό καθεστώς».

Από τους πλέον διάσημους πολέμιους του Γκιουλέν είναι και ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ. Το 2011 είχε προφυλακιστεί από δικαστές που φέρονται να είχαν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν για το βιβλίο του με τίτλο «Ο στρατός του ιμάμη», το οποίο δεν είχε καν εκδοθεί. Σε αυτό ο δημοσιογράφος ανέλυε την εισβολή των γκιουλενιστών στην αστυνομία και τον ρόλο τους εναντίον της κεμαλικής αντιπολίτευσης.

Τα στοιχεία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αστεία εάν δεν αποτελούσαν τη βάση για την πολύμηνη κράτηση των δημοσιογράφων στις φυλακές.

Ο τρομοκράτης δούλευε σε… πιτσαρία!

Το στέλεχος της «Τζουμχουριέτ» Γκιουράι Οζ είπε ότι ο «τρομοκράτης» με τον οποίο κατηγορείται ότι είχε επαφές είναι ο άνθρωπος που του έφερνε καθημερινά φαγητό από τη γειτονική πιτσαρία! Για το υψηλόβαθμο στέλεχος Ακίν Αταλάι μία πληρωμή πριν από επτά χρόνια για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του θεωρείται ύποπτη για οικονομικούς δεσμούς του με τους γκιουλενιστές.

Μία ακόμη απόδειξη ενοχής των δημοσιογράφων, η οποία βρίσκεται σε όλα τα κατηγορητήρια υπαλλήλων, αξιωματούχων και καθηγητών στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, είναι η χρήση του ByLock. Η συγκεκριμένη εφαρμογή διαδικτυακής επικοινωνίας ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους οπαδούς του Γκιουλέν το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016. Αποτέλεσμα; Οποιος τη χρησιμοποίησε θεωρείται «αποδεδειγμένα» μέλος του δικτύου του ισλαμιστή κληρικού.

«Κάποιες φορές ένα βιβλίο είναι πιο επικίνδυνο από μια βόμβα» είχε πει παλαιότερα ο Ερντογάν. Ανάλογα αντιμετωπίζονται οι δημοσιογράφοι της «Τζουμχουριέτ». Οσοι ήλπιζαν ότι στην τελευταία ακρόαση θα αφήνονταν ελεύθεροι (κρατούνται από τον περασμένο Οκτώβριο) διαψεύστηκαν. Μαζί και οι ελπίδες ότι τα κατηγορητήρια θα κατέρρεαν και κάποιοι δικαστές θα αντιστέκονταν στις κυβερνητικές πιέσεις.

Ερντογάν (προ)καλεί ΝΑΤΟ

Το μήνυμα του Ερντογάν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ήταν εκκωφαντικό και ξεκάθαρο. Με την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ εξοπλίζεται από τον μεγάλο γεωπολιτικό αντίπαλο: τη Ρωσία του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απόφαση της Αγκυρας να καταθέσει την πρώτη δόση της συμφωνίας, που υπολογίζεται συνολικά σε 2,5 δισ. δολάρια, έχει τόσο πρακτική όσο και πολιτική σημασία. Η Τουρκία πριν από τέσσερα χρόνια ήθελε να αγοράσει ένα κινεζικό σύστημα, αλλά ύστερα από πιέσεις του ΝΑΤΟ υπαναχώρησε. Παρά και τις σημερινές ενστάσεις του ΝΑΤΟ ότι το σύστημα «δεν θα είναι συμβατό με τη Συμμαχία», είναι βέβαιο ότι η επιλογή των S-400 θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Ο «σουλτάνος» υπενθύμισε ότι η απόστασή του από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μεγαλώνει. Τιμώρησε το ΝΑΤΟ που απέσυρε τους πυραύλους Patriot από το τουρκικό έδαφος και ταυτόχρονα έδειξε ότι η συμμαχία με τη Ρωσία εισέρχεται σε νέο στάδιο.

Documento Newsletter