Τιμολόγια ρεύματος: Νέο ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές – «Πρωταθλήτρια» ακρίβειας η Ελλάδα του Μητσοτάκη

Τιμολόγια ρεύματος: Νέο ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές – «Πρωταθλήτρια» ακρίβειας η Ελλάδα του Μητσοτάκη

Νέο ηλεκτροσόκ περιμένει τους καταναλωτές, καθώς λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι αναμένεται νέα εκτόξευση στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη να παίρνει ξανά την… πρωτιά ακρίβειας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, νέο άλμα σημειώνεται, με την τιμή στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να εκτινάσσεται σήμερα στα 194,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη τιμή που καταγράφεται τον τελευταίο έναν χρόνο. Από την Κυριακή μέχρι σήμερα το σχετικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 107,5%.

Σε επίπεδο ημέρας η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε με τις υψηλότερες τιμές, μετά τις Κροατία (με 201,92 ευρώ/μεγαβατώρα) και Βουλγαρία-Ρουμανία (με 196,12 ευρώ/μεγαβατώρα).

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά σκαρφάλωσε και πάλι στην πρώτη θέση με μέση τιμή για τον Αύγουστο στα 129,90 ευρώ/μεγαβατώρα, την υψηλότερη στην Ε.Ε., ξεπερνώντας ακόμα και την «παραδοσιακά» ακριβότερη Ιταλία (με μέση τιμή μήνα στα 128,32 ευρώ).

Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Αύγουστο του 2024 είναι υψηλότερη κατά 18,8% σε σχέση με τον περσυνό, και παρότι η ενεργειακή κρίση τότε δεν είχε ξεπεραστεί και βρίσκονταν σε ισχύ τόσο ο μηχανισμός επιστροφής μέρους των υπερκερδών στη χονδρεμπορική όσο και οι επιδοτήσεις στην λιανική η μέση χονδρεμπορική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 109,33 ευρώ/μεγαβατώρα.

Παράλληλα, σήμερα, καταγράφεται μια ακόμη ακραία μέγιστη τιμή ημέρας στα 756,50 ευρώ/μεγαβατώρα στις 8 το βράδυ, όταν κυρίως φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά εισφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Καίνε» τα τιμολόγια

Αναπόφευκτες είναι και οι αυξημένες τιμές για τα νοικοκυριά και τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ανατιμήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταφέρονται στην λιανική.

Με μια πρόχειρη εκτίμηση οι τελικές τιμές (χωρίς επιδοτήσεις) θα βρεθούν κοντά στα 16-17 λεπτά/κιλοβατώρα. Από πλευράς ΥΠΕΝ φαίνεται πως τηρείται στάση αναμονής για το ύψος των τιμολογίων (“πράσινο” και “κίτρινο”) που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι σε λίγα 24ωρα, προκειμένου να αποφασιστεί κάποια μικρή επιδότηση, όπως αυτή του Αυγούστου (1,6 λεπτά/κιλοβατώρα) για τιμές άνω των 14 λεπτών/κιλοβατώρα (στα “κίτρινα” μεικτά τιμολόγια) και κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

Η προσωρινή αυτή επιδότηση αυτή βασίζεται στα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, που παραπέμπει σε παραδοχή υπερκερδών στη χονδρεμπορική.

Πάντως ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για οικιακά τιμολόγια που θα διατηρηθούν στα επίπεδα του Αυγούστου, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο, αφού τεράστιες ανατιμήσεις έχουν ήδη περάσει από τον Ιούνιο (έφτασαν έως και +70%). Στη δε περίπτωση των καθετοποιημένων παικτών (παραγωγοί και προμηθευτές) οι… αποδόσεις στη χονδρεμπορική μάλλον έχουν ήδη στηρίξει τις όποιες εμπορικές αποφάσεις.

Οι όποιες επιδοτήσεις -τουλάχιστον του Αυγούστου- δεν αφορούν μικρομεσαίους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που βρίσκονται στο έλεος των ελεύθερων αγορών.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες (LIVE)

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Λινού, η δικαίωση Πολάκη και στο βάθος… Κεντρική Επιτροπή

Γεροβασίλη: Να πάρει την ευθύνη ο Κασσελάκης και να κάνει εκλογές για πρόεδρο (Video)

«Χιλιάδες ασημένια πτώματα κάλυψαν το λιμάνι» – Τα διεθνή ΜΜΕ για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο (Photos)

Κουρσκ: Πονάει η Μόσχα, τρέμει η Δύση – Ουκρανία και Ρωσία προσπαθούν να παγιώσουν τα κέρδη στο πεδίο της μάχης

Χρήστος Ζαφείρης: Το υπέροχο γκολ με βολέ κόντρα στη Λιλ – Πώς επέλεξε την Εθνική (Video)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter