Τιμ Ρόμπινς: Ηθοποιός με άποψη και νεύρο

Τιμ Ρόμπινς: Ηθοποιός με άποψη και νεύρο

Ο αμερικανός ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς που πριν από λίγες μέρες έγινε 66 ετών (γεννήθηκε στις 16-10- 1958 στην Δυτική Κοβάινα της Καλιφόρνια) δεν είναι τυχαία περίπτωση καθώς δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει με σθένος της προοδευτικές πολιτικές ιδέες του και το δίκιο των αδυνάτων.

Αν και το baby face παρουσιαστικό του παραπέμπει σε ένα «καλό παιδί», τόσο ο ακτιβισμός όσο και η ενεργή πολιτική του δράση- ανήκει στους μαχόμενους δημοκρατικούς αστέρες του Χόλιγουντ- του έχουν χαρίσει τη φήμη του ζόρικου και ασυμβίβαστου καλλιτέχνη που δεν βάζει νερό στο κρασί του. Ζευγάρι για χρόνια με την Σούζαν Σαράντον με την οποία γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας του 1988 «Bull Durham», είχαν διανύσει μαζί αμέτρητα χιλιόμετρα σε πορείες και διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ή για τις ανθρωπιστικές κρίσεις σε πολεμικά μέτωπα (η γενοκτονία της Γάζας σε περίοπτη θέση στην ατζέντα του ζευγαριού) κλπ.

Παρά το αθώο πρόσωπο του ο ηθοποιός διαθέτει την ικανότητα να αλλάζει ρόλους και να μεταμορφώνεται σε σκοτεινούς χαρακτήρες όταν το σενάριο απαιτεί κάτι τέτοιο. Ξεκίνησε ως δευτεραγωνιστής σε τηλεοπτικά σίριαλ («Το πλοίο της αγάπης», «Σάντα Μπάρμπαρα», «Το αστυνομικό τμήμα της Χιλ Στριτ») ενώ το ντεμπούτο του στο σινεμά έγινε το 1983 με το «Quarterback Princess». Ακολούθησαν συμμετοχές σε ασήμαντα («No small affair», «Toy soldiers») και πιο σημαντικά φιλμ («Top Gun») πριν έρθει το σωτήριο έτος 1988 και η «Κυρία και ο ταύρος», όπως βαφτίστηκε στα καθ’ ημάς το «Bull Durham», όπου εκτός του πρώτου ξεχωριστού ρόλου του – υποδύθηκε έναν απλοϊκό παίκτη του μπέιζμπολ- γνώρισε και την γυναίκα της ζωής του την οποία παντρεύτηκε: με την Σαράντον έμειναν μαζί μέχρι το 2009 αποκτώντας μάλιστα και δύο παιδιά.

Τα 90ς είναι η χρυσή εποχή για τον πανύψηλο ηθοποιό καθώς παίζει σε φιλμ του Άντριαν Λάιν (στο «Ξύπνημα στον εφιάλτη» είναι ο βετεράνος του Βιετνάμ που βασανίζεται από φριχτούς εφιάλτες), των αδελφών Κοέν («Ο Κύριος Χούλα Χουπ») και του Ρόμπερτ Όλτμαν («Ο παίχτης» για τον οποίο κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στις Κάνες και «Στιγμιότυπα»). Η μεγάλη του στιγμή είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο εμπορικό δραματικό θρίλερ φυλακής «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» του Φρανκ Ντάραμποντ. Σχεδόν την ίδια εποχή πραγματοποιεί και το πέρασμα πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας την πολιτική σάτιρα «Μπομπ Ρόμπερτς» (1992)όπου ερμηνεύει ο ίδιος το χαρακτήρα του τραγουδιστή της κάντρι που βάζει υποψηφιότητα για γερουσιαστής. Με τη δεύτερη σκηνοθεσία του, το δραματικό «Θα ζήσω» χάρισε το 1995 στην Σαράντον το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου ενώ ο ίδιος προτάθηκε για την καλύτερη σκηνοθεσία.

Το 1999 θα γυρίσει τη σινεφίλ και αντισυμβατική δραμεντί «Οι Αντάρτες του Μπρόντγουεϊ», για την ιστορία ενός μαρξιστή θεατρικού συγγραφέα στη Νέα Υόρκη του 1936 έχοντας στο μυαλό του τις αντίστοιχες περιπέτειες του Όρσον Γουέλς με το θεατρικό αλλά και το κινηματογραφικό κατεστημένο. Στο φιλμ αυτό πήρε μέρος μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών (Τζον Κιούζακ, Μπιλ Μάρεϊ, Σούζαν Σάραντον, Τζον Τουρτούρο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Εμιλι Γουότσον κ.α.) δηλώνοντας την πίστη τους στον Ρόμπινς. Όμως η εμπορική αποτυχία του φιλμ τον ανάγκασε να αποτραβηχτεί από τη σκηνοθεσία για αρκετό καιρό. Την ίδια χρονιά θα πρωταγωνιστήσει και στο θρίλερ «Ο ύποπτος της οδού Άρλινγκτον» δίνοντας μία άρτια εμφάνιση και τέσσερα χρόνια μετά θα έρθει το μοναδικό του όσκαρ χάρη στο «Σκοτεινό ποτάμι» του Κλιντ Ίστγουντ.

Τα τελευταία χρόνια μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έχει κλείσει οριστικά τις πόρτες του στο Χόλιγουντ διατηρώντας πάντως σε εγρήγορση τις θαρραλέες πολιτικές του απόψεις, που βρίσκονται σταθερά δίπλα στους αδύναμους. Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν στα «Σκοτεινά νερά» του Τοντ Φίλιπς το 2019.

Διαβάστε επίσης 

Μαγική εικόνα για επενδύσεις, κατανάλωση και εξαγωγές – Fake news και επιλεκτική παρουσίαση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Διέρρευσαν τα σχέδια του Ισραήλ σχετικά με τις προετοιμασίες για την επίθεση στο Ιράν

Γιαχία Σινουάρ: Πώς μια τυχαία συνάντηση έφερε τον επικεφαλής της Χαμάς στο διάβα του IDF μετά από ανθρωποκυνηγητό ενός έτους

Ισραήλ: Επίθεση στο σπίτι του Νετανιάχου – Ορατές οι ζημιές στην κατοικία του (Video)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter