Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Τώρα θυμήθηκε την ανθρωπιστική κρίση

Μία ανακοίνωση που προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά από τις απαντήσεις που δίνει δημοσιοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, που ενημερώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα».

Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας, με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης να προκαλεί πλήθος ερωτημάτων αλλά και προβληματισμό για τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού.

Κατά την σχετική ανακοίνωση, στην προκλητικά μονομερή γραμμή των δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, αναφέρεται πως «κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα».

Η «πρωτοβουλία» αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται έπειτα από ένα δεκαήμερο κατά το οποίο σκίζει τα ιμάτιά του για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», με ρεσιτάλ μονομέρειας αλλά και ξενοφοβίας, αφού σε τελευταίες του δηλώσεις έκανε λόγο έως και για «μετανάστες από εμπόλεμη ζώνη», αποφεύγοντας να μιλήσει για πρόσφυγες πολέμου.

Ακόμα χειρότερα, την περασμένη Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα του documentonews.gr για το εάν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Τις υποκριτικές δηλώσεις τερμάτισε την Δευτέρα, όταν παρότι λίγες ώρες νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωνε πως σε επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ Σίσι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δεν έδωσε καμία απάντηση.

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και με βάση τις εξελίξεις που προκύπτουν, θα υπάρχει και σχετική ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκρατημένοι, δεν υπάρχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας. Όμως, οι Αρχές συνολικά και προφανώς και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να προσθέσω. Και προφανώς γίνονται και όλες οι διεθνείς επαφές και με τους ηγέτες που αναφέρατε, για να υπάρχει καλύτερη δυνατή προετοιμασία» αρκέστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ φειδωλός ήταν και σε ερώτημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες επί της «θετικής ατζέντας» που θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα.

«Εμείς επιδιώκουμε το διάλογο, πιστεύουμε στο διάλογο, είναι σημαντικό ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία καλή, αμοιβαία τήρηση των βασικών αρχών όπως είχαν τεθεί στην αρχή, όμως, το ξαναλέω, όλα τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά. Η Ελλάδα μένει πιστή πάντοτε στις θέσεις της χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, και τις θέσεις της είτε είναι με βάση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία δεν μπαίνουν καν σε διαπραγμάτευση και τις θέσεις της με βάση τη βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό και βέβαια όλα τα υπόλοιπα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αντιστοίχως έχουμε και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και τη στάση μας και στο Μεσανατολικό. Το έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα, έχουμε εκφράσει την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ και στον λαό του Ισραήλ και προχωράμε αξιολογώντας τα δεδομένα καθημερινά» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.