Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μπάιντεν με φόντο την ανοικτή κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μπάιντεν με φόντο την ανοικτή κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας
Φωτογραφία από 14 Ιουνίου 2021

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ανοικτή κρίση ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον σε σχέση με ένα συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Αυτή η τηλεφωνική συζήτηση, η ακριβής ώρα της οποίας δεν ανακοινώθηκε, θα είναι “μια συνομιλία για διασαφηνίσεις” προκειμένου “να διασαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες αποφασίστηκε αυτή η ανακοίνωση και να διασαφηνιστούν επίσης οι όροι μιας αμερικανικής επαναδέσμευσης σε μία σχέση μεταξύ συμμάχων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Θα πραγματοποιηθεί “με αίτημα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών”, αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένει “διασαφηνίσεις για την αμερικανική επιλογή να κρατηθεί ένας ευρωπαίος σύμμαχος σε απόσταση από δομικές ανταλλαγές για μια συνεργασία στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού”, εξήγησε η προεδρία.

“Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να αναγνωρίσουν πως οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει δεν έγιναν και πως αυτό εγείρει ένα θέμα εμπιστοσύνης, όλες τις συνέπειες της οποίας εναπόκειται στο εξής σε εμάς να αντιμετωπίσουμε από κοινού”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένει επίσης “τη δέσμευση στη βάση αυτή σε μια στέρεη διαδικασία προσδιορισμένη στον χρόνο και υψηλού επιπέδου που επιτρέπει να δημιουργηθούν οι όροι μιας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην πράξη και με απτά μέτρα και όχι μόνο με λόγια”.

“Αυτό αφορά κυρίως: τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού∙ την πλήρη αναγνώριση από τους Αμερικανούς συμμάχους μας της ανάγκης να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία καθώς και τη σημασία της αυξανόμενης δέσμευσης των Ευρωπαίων για την άμυνα και την ασφάλειά τους∙ την κοινή δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”, αναφέρει το Ελιζέ.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μακρόν και Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί ενώ το Παρίσι δεν έχει καθησυχαστεί μετά την ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου, μιας νέας συμμαχίας ανάμεσα στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία (AUKUS) η οποία τορπίλισε ένα μεγάλο συμβόλαιο πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

“Σύνελθε”, λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον στο Παρίσι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στη Γαλλία σήμερα να “συνέλθει” και να κάνει τη χάρη στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία, στη διαμάχη με επίκεντρο την τριμερή συμφωνία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα χωριστό συμβόλαιο με τη Γαλλία.

Η Γαλλία κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι τη μαχαίρωσε πισώπλατα και ότι ενεργεί όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Σε δηλώσεις που έκανε μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε σε δημοσιογράφους:

«Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να «prenez un grip» σχετικά με όλο αυτό, «donnez-moi un break», διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια». Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις ‘get a grip’ (στα ελληνικά, “ξεκόλλα, σύνελθε”) και ‘give me a break’ (“κάνε μου τη χάρη”).

«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter