Τηλεδιάσκεψη υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με το βλέμμα στο Αφγανιστάν

Τηλεδιάσκεψη υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με το βλέμμα στο Αφγανιστάν

H σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργάνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στο πλαίσιο του μηχανισμού του συμβουλίου για την αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR), στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών ‘Αλες Χόις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Οι υπουργοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τα κράτη που πλήττονται – Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία – και υποστήριξαν πρόσθετη βοήθεια στα κράτη μέλη, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Η Λιθουανία έλαβε διάφορα είδη βοήθειας από τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, σημειώνεται.

«Λόγω της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης, η Λιθουανία χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, όπως και η Λετονία και η Πολωνία”, ανέφερε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών.

Οι υπουργοί εστίασαν επίσης στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης στην επιστροφή και την επανεισδοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα κράτη μέλη καταδίκασαν και πάλι έντονα τις προσπάθειες της Λευκορωσίας για εργαλειοποίηση των ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς», σημειώνει ο κ. Χόις.

Η Προεδρία, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, επισημαίνεται.

Η σλοβενική προεδρία παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται.

Ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών προσθέτει ότι στη σημερινή συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι στο Αφγανιστάν.

«Λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου εργάζεται για τα επόμενα βήματα και εξετάζει ενέργειες για να προετοιμαστεί για πιθανή μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ και άλλες απειλές στο εγγύς μέλλον, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια κοινή αντίδραση της ΕΕ», υπογραμμίζεται.

Documento Newsletter