Τιερί Μπρετόν: Παραίτηση-βόμβα από την Κομισιόν – «Πυρά» κατά της φον ντερ Λάιεν

Τιερί Μπρετόν: Παραίτηση-βόμβα από την Κομισιόν – «Πυρά» κατά της φον ντερ Λάιεν

Ο Τιερί Μπρετόν παραιτήσή του από τη θέση του Επιτρόπου γνωστοποίησε το πρωί της Δευτέρας.  Στην επιστολή του, κατηγόρησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για υπονόμευση που οδήγησε στον τερματισμό της θητείας του στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν είχε προτείνει τον Μπρετόν για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, αλλά ο 69χρονος αποσύρθηκε κατηγορώντας την φον ντερ Λάιεν για «πισώπλατα παιχνίδια» με σκοπό να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο ώστε να τον απομακρύνει από τις Βρυξέλλες.

«Πριν από λίγες ημέρες, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση της Κομισιόν, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει την υποψηφιότητά μου – για προσωπικούς λόγους τους οποίους δεν συζήτησε μαζί μου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μπρετόν στην επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία δημοσιεύθηκε στο Χ.

Διαβάστε σχετικά: Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

Τι σηματοδοτεί η κίνηση Μπρετόν

Η εν λόγω εξέλιξη δίνει μία εκρηκτική και απροσδόκητη τροπή στα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για τη συγκρότηση της νέας Κομισιόν, σημειώνει το Politico. Ιδίως, όσον αφορά την προσπάθεια της προέδρου να σχηματίσει μία ομάδα με ισορροπημένη εκπροσώπηση των δύο φύλων.

Μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία έχουν αποσύρει την υποψηφιότητα ανδρών υποψηφίων, αντικαθιστώντας τους με γυναίκες.

Ο Μπρετόν κατηγόρησε τη φον ντερ Λάιεν ότι προσέφερε στη Γαλλία ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη σύνθεση της Επιτροπής, εάν ο Μακρόν απέσυρε την υποψηφιότητα του 69χρονου. Πρόκειται για μία τακτική που είχε δοκιμάσει σε μικρότερα κράτη – μέλη της ΕΕ.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, αγωνίστηκα αδιάκοπα να υποστηρίξω και να προωθήσω το κοινό ευρωπαϊκό καλό, πάνω από τα εθνικά και κομματικά συμφέροντα. Ήταν τιμή μου», έγραψε ο Μπρετόν στην επιστολή του.

«Ωστόσο, υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων, οφείλω να ομολογήσω πως δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στην Επιτροπή», σημείωσε.

Σε τεντωμένο σχοινί Παρίσι – Βρυξέλλες

Στο δημοσίευμα του Politico επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών έχουν διαρραγεί. «Η Γαλλία δεν είναι ικανοποιημένη με το χαρτοφυλάκιο που ετοιμάζουν για τον Μπρετόν», είχε δηλώσει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Μακρόν, προτού σχολιάσει τις φήμες ότι προαλείφουν την Ιταλία να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που αφορά τα οικονομικά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η σχέση  Μπρετόν – φον ντερ Λάιεν έχει περάσει από… σαράντα κύματα. Οι δυο τους έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο στον δημόσιο διάλογο, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Πάρτι διαφθοράς στο «Μεταξά»: Κόλαφος το πόρισμα για τον πρώην Διοικητή – Καλείται να επιστρέψει 500.000

Στο φως το κόλπο με τα πλαστά ποινικά μητρώα

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει στον Πολάκη

Γκλέτσος: Με τα χίλια θα αναγνώριζα τον Πολάκη ως πρόεδρο (Video)

CNN: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου για την απόπειρα κατά Τραμπ – Οι αναρτήσεις στα social media για την Ουκρανία και η δωρεά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter