Τι ζητούν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς πολίτες στις κατεχόμενες περιοχές

Τι ζητούν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς πολίτες στις κατεχόμενες περιοχές

Νέα τροπή λαμβάνει το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, αφότου οι διορισμένες τοπικές αρχές της περιφέρειας Ζαπορίζια αναγνωρίζουν πλέον τους Ουκρανούς που επιστρέφουν τόπο τους ή διαφεύγουν από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων ως «ανιθαγενή άτομα» και ως «αιτούντες άσυλο». 

Το θέμα επισήμανε η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου, η οποία σχετίζει το θέμα με την επικείμενη ενσωμάτωση της κατεχόμενης περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η όλη διαδικασία μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί πως θα διεξαχθεί μέσω δημοψηφίσματος, όπως έχει μεταδώσει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, προβλέποντας μάλιστα και τη σχετική ημερομηνία (11/9).

Το διάταγμα του διοικητή της Ζαπορίζια

Ο διορισμένος επικεφαλής της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, που υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, εφαρμόζει πλέον το ρωσικό δίκαιο. Το εν λόγω διάταγμα προβλέπει την εγγραφή των Ουκρανών και Ρώσων πολιτών βάσει της κατοικίας ή του χώρου άφιξης τους και ορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων ταυτοποίησης. 

Ωστόσο, οι πολίτες στο διάταγμα χαρακτηρίζονται ως «ανιθαγενή άτομα» (stateless persons), παρόλο που η Ζαπορίζια αποτελεί ουκρανικό έδαφος. Συγχρόνως, οι κάτοικοι πρέπει να αιτηθούν την προσωρινή χορήγηση ασύλου ώστε να λάβουν τα έγγραφα ταυτοποίησης (διαβατήριο, ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κλπ). 

Εντούτοις, το διεθνές δίκαιο αναφέρει πως ένα άτομο χαρακτηρίζεται ως πρόσφυγας αφότου προέρχεται από τρίτη χώρα και ζητάει προσωρινό άσυλο από τη χώρα διαμονής ή άφιξης ώστε να διαφύγει της δίωξης, του πολέμου κλπ. 

Βέβαια, μέχρι στιγμής, το παραπάνω μέτρο έχει καταγραφεί μόνο στη Ζαπορίζια και όχι σε άλλες περιφέρειες που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, όπως η Χερσώνα. 

Πρώτα το διαδίκτυο, μετά τα διαβατήρια

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε δύο ακόμη κρίσιμης σημασίας μέτρα που περιλαμβάνουν την αποσύνδεση από το ουκρανικό διαδίκτυο και τη συνακόλουθη σύνδεση στο ρωσικό, αλλά και τη παροχή ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους των κατειλημμένων περιοχών. Τα παραπάνω είχαν γίνει αντιληπτά από πολλούς αναλυτές ως τα πρώτα βήματα για την εν συνεχεία ενσωμάτωση των παραπάνω περιοχών στη ρωσική επικράτεια, αφού περιερχόταν υπό έλεγχο η ροή της πληροφορίας ενώ χαρτογραφούνταν οι εναπομείναντες κάτοικοι. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία και ίντερνετ: «Στον αέρα» προσωπικά δεδομένα και συνομιλίες;

Documento Newsletter