Τι ξέχασε στη δήλωση του ο Σταϊκούρας για την έξοδο της Κύπρου στις αγορές…

Τι ξέχασε στη δήλωση του ο Σταϊκούρας για την έξοδο της Κύπρου στις αγορές…

Μόνο σύγχυση και σπέκουλα προκαλεί η σύγκριση που προβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο ως προς την προσπάθεια των δύο χωρών να βγουν στις αγορές.

Για να μην καταλήξουμε στην τετριμμένη καραμέλα της Νέας Δημοκρατίας περί αχρείαστου τρίτου μνημονίου, το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι τα ομόλογα της Κύπρου προβιβάστηκαν από τους οίκους αξιολόγησης σε αυτό που στην ορολογία των θεσμικών ονομάζεται «επενδυτική κατηγορία». 

Δηλαδή ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την έξοδο της Κύπρου από τα μνημόνια, τώρα η χώρα κατάφερε να βγει στις αγορές και να δανειστεί όχι και με τόσο φθηνό επιτόκιο, 2,4%, όταν το Ισπανικό δεκαετές διαμορφώνεται στο 1,52%, το Πορτογαλικό στο 1,89% και της Ιταλίας στο 2,84%, επειδή η εκεί κυβέρνηση δεν έχει πείσει για την φιλοευρωπαϊκή οικονομική πολιτική της. Όσο για το Ελληνικό, το γνωρίζουμε, αγγίζει το 4,10% και προφανώς είναι απαγορευτικό για την έξοδο στις αγορές, ειδικά όταν τα ομόλογά μας δεν βρίσκονται στην λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης. Αλλά αντ’ αυτού, η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ρευστότητας περί των 25 δις. ευρώ και όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, ακόμα και το ΔΝΤ γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα υπερβαίνει κάθε χρόνο τον στόχο του 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακόμα και στη δήλωσή του ο τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας ρίχνει το πυροτέχνημα ότι η Κύπρος τα κατάφερε, η Ελλάδα όχι, αποσιωπώντας το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε από την έξοδο των «κουμπάρων» από το δικό τους μνημόνιο, μέχρι την έξοδο στις αγορές με ανταγωνιστικά επιτόκια, όχι και τόσο όμως, όπως αποδείξαμε παραπάνω, ήταν μεγάλο.

Κατά τα άλλα, στην προσπάθειά του να φτιάξει επιχειρηματολογία για το δικό του γαλάζιο κοινό, ο κ. Σταϊκούρας μας επαναλαμβάνει ότι, «η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, δυστυχώς όμως συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές και παραμένει εκτός των αγορών».

Του ξέφυγε δε, ότι η κατάσταση στις αγορές είναι απρόβλεπτη και γι’ αυτό κάνει λόγο για «ευμετάβλητα επιτόκια» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές». Δηλαδή, τι εννοεί; Οι κ.κ. Τσακαλώτος – Χουλιαράκης να κάνουν «ντα» τους ξένους διαχειριστές χαρτοφυλακίων και τους αναλυτές των διεθνών οίκων που δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα όπως δήθεν καίγεται ο κ. Σταϊκούρας; Διότι, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι μετά το eurogroup του περασμένου Ιουνίου, που συμφωνήθηκαν τα μέτρα για το χρέος, το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας αναβαθμίστηκε μέσα σε ένα μήνα δύο φορές από τους ξένους οίκους. Αλλά η Ν.Δ. και ο κ. Σταϊκούρας το αποσιώπησαν…

Documento Newsletter