Τι ξέρουν Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης που δεν ξέρει ο κόσμος όλος;

Τι ξέρουν Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης που δεν ξέρει ο κόσμος όλος;

Στις 31 Αυγούστου του 2022, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε μια πολύ σοβαρή δήλωση ως θύμα των υποκλοπών στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Ο Μητσοτάκης με παρακολουθούσε για να με εκβιάζει». Γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε τόσο γρήγορα σε αυτή τη δήλωση, ενώ ούτε αυτός, ούτε κανένας άλλος εκτός του θύτη Μητσοτάκη γνώριζαν το λόγο της παρακολούθησής του; Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται και εκφράζει ένας πολιτικός που μαθαίνει ότι παρακολουθείται από τον αντίπαλό του, είναι ότι αυτό γίνεται για να γνωρίζει τις κινήσεις του, το τι σκοπεύει να κάνει πολιτικά. Εν προκειμένω, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να πει ακόμη ότι ο Μητσοτάκης  επιχειρούσε δια των κλεμμένων πληροφοριών να ευνοήσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, γνωστοποιώντας τους κρυφά, τις κινήσεις και τις προθέσεις του.

Δείτε επίσης: Κύριε Ανδρουλάκη ξέρετε τελικώς γιατί σας παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης;

Τι είναι αυτό που κάνει τον Ανδρουλάκη να μιλήσει για εκβιασμό και μόνο; Είχε τέτοιες ενδείξεις; Ή μήπως είχε λόγους για να αισθάνεται εκβιαζόμενος;

Η δήλωση που κάνει ο καθένας όταν αντιμετωπίζει μια κατάσταση, είναι αντιπροσωπευτική του τι φοβάται από αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα ο Γιώργος Κύρτσος (όπως και άλλοι παρακολουθούμενοι) έκανε δεκάδες δηλώσεις για την παρακολούθησή του. Δεν την περιέγραψε όμως ως προσωπικό εκβιασμό αλλά ως μια παρακρατική λειτουργία.

Γιατί λοιπόν ο Ανδρουλάκης, με τι προσωπικό υπόβαθρο ή πληροφορίες, μιλάει από την πρώτη στιγμή για εκβιασμό; Πρέπει να εξηγήσει γιατί μυγιάστηκε με συγκεκριμένη μύγα.

Η συμπεριφορά Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη στη μεταξύ τους σχέση όπως διαμορφώθηκε από την αποκάλυψη των υποκλοπών, σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Ο Ανδρουλάκης υπήρξε υποτονικός στην πολιτική αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές. Περισσότερο σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των υποκλοπών, απ ό,τι το θύμα Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Ακόμη και όταν ο Ανδρουλάκης βρέθηκε στο debate με τον Μητσοτάκη, δεν θέλησε να κερδίσει τις εντυπώσεις έστω, ζητώντας από τον Μητσοτάκη που δεν μπορούσε να ξεφύγει, να απαντήσει γιατί τον παρακολουθούσε. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία μπροστά σε εκατομμύρια θεατές.

Υπάρχει ακόμη ένα ύποπτο στοιχείο στις δημόσιες δηλώσεις του Ανδρουλάκη σε σχέση με τις υποκλοπές. Όταν το Documento αποκάλυψε ότι υπάρχουν εκατοντάδες πρόσωπα και μάλιστα θεσμικοί παράγοντες που βρίσκονται σε παρακολούθηση , ο Ανδρουλάκης δήλωσε στο Kontra στις 23 Μαΐου: «απ ό,τι μαθαίνω δεν υπήρχαν και άλλα πρόσωπα συγκριτικά με αυτά που έλεγαν κάποιοι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι για να θολώνουν την πραγματική υπόθεση.

Γραφτήκανε 60-70 ονόματα. Αν θέλετε την άποψή μου αυτό έγινε για να θολώσει την υπόθεση.»

Δηλαδή ο Ανδρουλάκης, κατά τα πρότυπα Μητσοτάκη, παρότι θύμα, υποβαθμίζει το μέγεθος των παρακολουθήσεων αποδίδοντας μάλιστα τις αποκαλύψεις του Documento σε προσπάθεια να θολώσουν τα νερά. Τώρα πώς θα θόλωναν τα νερά με την περιγραφή της έκτασης του παρακράτους , δεν το εξήγησε ο κύριος Ανδρουλάκης. Στην ίδια συνέντευξη (23 Μαΐου 2023), απαντώντας σε ερώτηση της Αναστασίας Γιάμαλη για τις προσπάθειες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εμποδίσει την έρευνα της ΑΔΑΕ, δηλώνει απλώς ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Λίγο πριν τις εκλογές δηλαδή, ο Ανδρουλάκης έχει μετατρέψει το θέμα των υποκλοπών σε φιλολογικό θέμα για το οποίο συνεχώς σημειώνει ότι έχει κάνει μηνύσεις και δεν του φταίει ο Ντογιάκος για τον οποίο πήραν καταδικαστική θέση ακόμη και στην Ευρώπη. Τι να φοβόταν άραγε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κράτησε τη μπάλα χαμηλά;

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Το Documento αποκάλυψε την Κυριακή, ότι η ΕΥΠ, έβαλε σε παρακολούθηση τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά από αίτημα της Λιθουανίας. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, κατέγραψαν πληροφορίες για σχέσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη (άμεση ή έμμεση), με κινεζικές εταιρείες. Την υπόθεση αποκάλυψαν οι ΝΥΤ. Φαίνεται λοιπόν ότι στα πλαίσια αυτής της έρευνας, υπήρξαν υπόνοιες ή πληροφορίες για σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν ήταν Ευρωβουλευτής, με τις κινέζικες εταιρείες και ζήτησαν την παρακολούθησή του.

Τι έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την αποκάλυψη του Documento; Αντί να ζητήσει εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για το αν έγιναν έτσι τα πράγματα, αντί να τον καταγγείλει γιατί με ένα αίτημα ξένης δύναμης βάζει σε παρακολούθηση Έλληνα Ευρωβουλευτή, τα βάζει με το Documento. Και ενώ επί δύο χρόνια υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει με ποια δικαιολογία δήθεν «εθνικής απειλής» μπήκε σε παρακολούθηση, σήμερα διαβεβαιώνει ότι δεν ισχύει αυτό που γράφει το Documento. Τελικώς δεν ξέρει και πρέπει να εξετάσει κάθε σενάριο για να βρει την αλήθεια ή ξέρει και κάνει ότι δεν ξέρει αλλά κυρίως δεν θέλει να μάθουμε οι υπόλοιποι;

Γιατί δεν κάνει το αυτονόητο, να ζητήσει μετ’ επιτάσεως εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη;

Να θυμίσω ότι όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη στις 7 Μαΐου 2022 το Μέγαρο Μαξίμου με non paper διέρρεε ότι (αντιγράφω αυτολεξεί):

“Ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε και σταμάτησε να παρακολουθείται πριν εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση για την παρακολούθησή του ελήφθη πάνω κάτω τέτοιο καιρό το 2021. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη και ισχυρή χώρα που γνωρίζουμε ότι ενδιαφερόταν εκείνη την περίοδο για κάθε είδους επαφές, συζητήσεις, πληροφορίες σχετικά με την κινητικότητα που αναπτύσσεται σε επίπεδο κινεζικής διπλωματίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Όμως, το αίτημα για παρακολούθηση του Ανδρουλάκη δεν υποβλήθηκε από αυτή την πλευρά. Υπήρξε μια άλλη χώρα που έπαιξε ρόλο, όταν ζήτησε συνεργασία από την ΕΥΠ σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών”.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε αυτό το το σενάριο, γιατί (όπως αποδεικνύεται σήμερα) στην υπόθεση υπήρχαν και τα ονόματα του Άδωνη Γεωργιάδη, της Μαρίας Σπυράκη και της Εύας Καϊλή. Θα έμπλεκε πολύ το σύστημα και έτσι η κυβέρνηση μιλούσε αόριστα και ο Ανδρουλάκης κατηγορούσε ακόμη πιο αόριστα.

Η αποκάλυψη του  Documento , πρακτικά έδινε τη δυνατότητα και το δικαίωμα στον Ανδρουλάκη να θέσει ξανά το θέμα των υποκλοπών, δύο μέρες μάλιστα μετά το πραξικόπημα συγκάλυψης στην ΑΔΑΕ. Να ρωτήσει αν ο πρωθυπουργός της χώρας τον έβαλε σε παρακολούθηση επειδή ζήτησε η μυστική υπηρεσία μιας χώρας, σαν να ήταν ένας ερευνώμενος εγκληματίας. Τίποτα από αυτά δεν έκανε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Απλώς επιτέθηκε στη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους και βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλεί μάλιστα τον νέο πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, αισχρά, «ως βιτρίνα από την Αμερική», γυρνώντας τη χώρα σε εποχές του πατέρα Μητσοτάκη και των υπονοούμενων για σχέση του Αντρέα Παπανδρέου με Αμερικάνους.

Μεταξύ του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη, υπάρχει μια σχέση ειδικού τύπου. Ο ένας τραβάει τα γκέμια και ο άλλος στέκεται σούζα. Το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας πολιτικός που δεν μπορεί να βάλει δύο λέξεις τη μία δίπλα στην άλλη, ή αν επιδεικνύει πολιτικό έλλειμμα και κοινωνική συμπεριφορά που παραπέμπει  στα όρη και τα άγρια βουνά, είναι πρόβλημα δικό του και του κόμματός του. Αν όμως, όπως ομολόγησε σε ανύποπτο χρόνο, η παρακολούθησή του είναι ζήτημα εκβιασμού, τότε είναι θέμα όλων μας. Η Δημοκρατία είναι σε ομηρία, δεμένη από τα καλώδια των κοριών. Σύντομα τα υπόλοιπα.

Δείτε επίσης: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη λόγω… Huawei

Αδωνης και κυβέρνηση κάνουν τους Κινέζους

Documento Newsletter