Τι «τρέχει» με τους ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση

Τι «τρέχει» με τους ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση

Εύλογα ερωτήματα (πέρα από την όποια αξιοποίηση του θέματος από τον συστημικό Τύπο) γεννά εσχάτως η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση. 

Μια συγκατοίκηση που με φόντο το ονοματολογικό της πΓΔΜ και «αγκάθι» τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, μοιάζει να δοκιμάζει τη συγκολλητική ουσία των δύο εταίρων που κατά δήλωσή τους είναι η έξοδος από τη μνημονιακή επιτροπεία και η διαλεύκανση των μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς του πρόσφατου παρελθόντος.

Πολλώ δε μάλλον όταν η υπουργοποίηση του κ. Φώτη Κουβέλη στο ΥΠ.ΕΘ.Α και η στάση του από τότε γεννά εκ των πραγμάτων κάποια ερωτηματικά. Για παράδειγμα ο κ. Κουβέλης με συνεχείς συνεντεύξεις από τη στιγμή της υπουργοποίησής του έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του με τη χρησιμοποίηση του όρου «ομηρία» για τους δύο στρατιωτικούς από τον κ. Καμένο, ενώ προ ημερών απέδωσε τον όρο στον «υπερτροφικό» λόγο του ΥΠ.ΕΘ.Α.

Η υπερέκθεση αυτή του κ. Κουβέλη έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκνευρισμό στον κ. Καμένο απόρροια του οποίου ήταν και οι δηλώσεις του ότι την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τη χαράσσει εκείνος «σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» και ότι ο κ. Κουβέλης, «έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία».

Είπε και κάτι ακόμη ο κ. Καμένος που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μήνυμα προς το Μαξίμου: ότι στον διορισμό του κ. Κουβέλη συναίνεσε κι εκείνος! Και το ερώτημα είναι αν ο κ. Κουβέλης ενεργεί με γνώμονα την ιδεολογία του (ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι ανήκει στην ανανεωτική αριστερά) ή υπάρχει κάτι άλλο σε συνδυασμό με το άνοιγμα Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη (για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας) και στη Φώφη Γεννηματά (για τη Συνταγματική Αναθεώρηση).

«Μάλλον το πρώτο» λέει κυβερνητικό στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίσει πως σκέφτονται στην παρούσα φάση στο Μαξίμου. Για τον πρωθυπουργό είναι άλλο θέμα η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και άλλο η ευρύτερη συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η αναθεώρηση του Συντάγματος στη βάση μιας ευρύτερης προοδευτικής πλειοψηφίας.

Αν πάντως κάπου προβλημάτισε ο λόγος του ΥΠ.ΕΘ.Α είναι στο σημείο εκείνο της δήλωσής του στον ΑΝΤ1 ότι ο ίδιος και το κόμμα του «θα εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων».

Ειδικά αυτό το «με οποιονδήποτε τρόπο», αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες αυτού που ο ίδιος δήλωσε προ ημερών ότι με τον κ. Τσίπρα θα πάνε μαζί μέχρι τέλους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Δημήτρης Καμένος ο οποίος έχει απασχολήσει πολλάκις με τις δηλώσεις του, αποτελεί ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ σε σημείο κόμμα και βουλευτές να προσέχουν τι λένε μπροστά του για να μη διαρρεύσει στον «αντίπαλο», ενώ ο Κώστας Κατσίκης που προκάλεσε με τη δήλωσή του να «ανταλλάξουμε» τους δύο Έλληνες με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στη χώρα μας παρότι δεν αντιμετωπίζεται ως ξένο σώμα στους ΑΝΕΛ προκαλεί εκείνο το χαρακτηριστικό σήκωμα των ώμων δείγμα απόγνωσης για όσα κατά καιρούς δηλώνει.   

Documento Newsletter